Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
pochodzenie
Autor Wiadomość
Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 11-05-2007, 12:17   

Ares napisał/a:
tylko ten rząd jest jakis do d**y.

mhm, bo przecież poprzedni był jak z marzeń... :/

devir napisał/a:
Cóż taka jest ta polska, wszystko w Ch*** drogie, a mało zarabiamy

Po pierwsze, nie przesadzaj, że wszystko jest drogie.
Po drugie, nawet w Polsce można nieźle zarobić, tylko trzeba mieć chęć żeby sobie opłacalne zajęcie znaleźć.
Ostatnio z ciekawości przeglądałam różne oferty pracy i znalazłam np. pracę w osiedlowym sklepie za 1600 zł (przez okres próbny, potem szansa na podwyżkę). W czasie wakacji koleżanka będzie pracować na Lecie w Mieście i za 3 tygodnie pracy również dostanie 1600 zł, natomiast 2 lata temu przez miesiąc sprzątała w sklepie (co prawda nie takim zwykłym, więc praca tam była cholernie męcząca) za co otrzymała... 2000 zł! Wszystkie płace, które podałam są netto, a do tego nie potrzeba do nich żadnego wykształcenia! Warto jest szukać w małych, prywatnych "biznesach", bo nieraz naprawdę można zarobić tam duże pieniądze! Oczywiście 1600 zł to nie jest kosmiczna suma, ale dla kogoś kto postanowił się nie kształcić, myślę, że całkiem spora. Nie są to też oferty z możliwością zrobienia kariery zawodowej, ale na zmywaku w Irlandii też się wiele nie osiągnie.
Ostatnio zmieniony przez Leany 11-05-2007, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 11-05-2007, 15:15   

devir napisał/a:
Za bardzo generalizujesz, mam kolege, który jest w angli i nie dzieli mieszkania z kilkoma osobami, ma troszke czasu tylko jest full zajety, bo mysli o studiowaniu tam.

Zagranica jest różnie, zalezy jak trafisz, zalezy jak dobrze znasz jezyk.

Przeczytaj równiez drugą część mojego posta bo to co zacytowałes tyczy sie jedynie wyjazdu na kilka miesięczy na zarobek.
A twój kolega to raczej ten drugi typ który opisałam, chcący tak mieszkać i żyjący na równi z obywatelami ktaju.

Znak zodiaku: strzelec

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 13-05-2007, 01:30   

Nie jestem dumny z bycia polakiem.
Jestem dumny z nie bycia amerykaninem.
  Znak zodiaku: ryby

alanho 
+++++

Wysłany: 13-05-2007, 07:21   

Alearan napisał/a:
Jestem dumny z nie bycia amerykaninem.

dlaczego ??

ankaaaa 
*

Imię: Anka
Wysłany: 13-05-2007, 15:01   

Cieszę się z tego, że jestem Polką chociaż bardzo lubie murzynów :]

Znak zodiaku: panna

*bulik) 
*

Wysłany: 13-05-2007, 15:31   

Moje pochodzenie to czysta krew polska.

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Imię: Albert Fish
Wysłany: 13-05-2007, 15:58   

ankaaaa napisał/a:
chociaż bardzo lubie murzynów

chciałabyś zagrać w filmie?

Znak zodiaku: skorpion

ankaaaa 
*

Imię: Anka
Wysłany: 13-05-2007, 17:40   

chyba nie nadaje się do grania w filmie :P

Znak zodiaku: panna

labanda 
Przyjaciel
nadszyszkownik

Wysłany: 13-05-2007, 18:47   

cieszę się z tego, że pochodzę z pięknego kraju o bogatej historii. i nie ma co marudzić na rząd. trzeba się starać żeby następny był lepszy. i tak jest lepiej niż było

Znak zodiaku: lew

Little_m 
**

Imię: MaLenka
Wysłany: 14-05-2007, 10:29   

Alearan napisał/a:
Jestem dumny/a z nie bycia amerykaninem.

to samo chciałam napisać. Co do narodowości. Jestem Polska, urodziłam się w Polsce i nie wstydzę się mojego pochodzenia.

alanho napisał/a:
dlaczego ??

Amerykanie to idioci, w szkolach ucza sie tego czego chca co niby im sie przyda w przyszlosci, co jest zwiazane z ich zdolnosciami, a inne dziedziny wiedzy to dla nich czarna magia. Mysla, ze Polska lezy w Afryce ;/ Nas uczą wszystkiego, dopiero w liceum wybieramy sobie profil klasy i wtedy uczymy sie rozsz. danego przedmiotu, ale tez i innych przedmiotow. W Ameryce jest wszystko zmiksowane. My mamy swoja kulture, tradycje.

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 14-05-2007, 11:09   

Little_m napisał/a:
Amerykanie to idioci, w szkolach ucza sie tego czego chca co niby im sie przyda w przyszlosci, co jest zwiazane z ich zdolnosciami, a inne dziedziny wiedzy to dla nich czarna magia. Mysla, ze Polska lezy w Afryce ;/ Nas uczą wszystkiego, dopiero w liceum wybieramy sobie profil klasy i wtedy uczymy sie rozsz. danego przedmiotu, ale tez i innych przedmiotow. W Ameryce jest wszystko zmiksowane

Według mnie akurat uczenie się tego co rozwija nasze zdolności jest w pewnym stopniu dobre.
U nas nawet w liceum po wyborze profilu i tak musisz się uczyć wszystkiego - np. decydując się na rozszerzona historię i tak trzeba zgłębiać tajniki przeróżnych reakcji chemicznych, które i tak szybko wyrzuca się z głowy i do niczego nie są one potrzebne, osobie która nie wiąże swojej przyszłości z przedmiotami ścisłymi.
Według mnie każdy powinien poznać podstawy wszystkich przedmiotów, jednak osobiście uważam, że zgłębianie bezużytecznych dla normalnego człowieka wzorów jest bezsensowne! Fajnie, wbijano mi to do głowy w podstawówce czy gimnazjum... jednak w uważam, ze w liceum zamiast tego powinno się uczyć więcej teorii i opierać się na przykładach z życia wziętych, bo coś takiego faktycznie może być pomocne w przyszłości dla zwykłego człowieka!

To, że część Amerykanów nie wie, gdzie jest Polska nie dziwi mnie tak bardzo jak to, że część np. Francuzów tego nie wie, a przecież dzieli nas tylko jeden kraj! :559:

Warto zauważyć fakt, że u nas w szkole również nie przykłada się wagi do nauczenia dzieci, gdzie leży jaki kraj! Znacznie więcej czasu poświęca się na poznanie składu gleby :559: Dlatego bez bicia przyznaję się, że tak jak Amerykanie nie wiedzą gdzie leżą niektóre kraje europejskie, tak ja np. mam problem z umiejscowieniem niektórych krajów afrykańskich, bo w szkole nikt nie próbował wbić mi tego do głowy... ale jak mam czas, to lubię posiedzieć z atlasem i pogłębiać swoją wiedzę na ten temat ;)

Little_m napisał/a:
My mamy swoja kulture, tradycje

Amerykanie również mają!
Oczywiście w ich przypadku wygląda to inaczej, ponieważ jest to kraj z krótką historią w porównaniu do naszej. Jednak czy to jest powód do czepiania się? Ostatnio Włosi stwierdzili, że Polska również jest krajem bez tradycji... bo rzeczywiście w porównaniu z kulturą starożytną, nasza historia jest króciutka - jednak to nie oznacza, ze owej tradycji nie posiadamy... tak samo jak i Amerykanie!
Każdy naród jakąś tradycję posiada.
Ostatnio zmieniony przez Leany 14-05-2007, 11:13, w całości zmieniany 1 raz  

WaveCeptor 
Racjonalista

Wysłany: 14-05-2007, 11:15   

Little_m napisał/a:
Nas uczą wszystkiego, dopiero w liceum wybieramy sobie profil klasy i wtedy uczymy sie rozsz. danego przedmiotu, ale tez i innych przedmiotow. W Ameryce jest wszystko zmiksowane. My mamy swoja kulture, tradycje.

I to jest w pewnym sensie tragedia.

Znak zodiaku: ryby

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 14-05-2007, 11:24   

Little_m napisał/a:
Nas uczą wszystkiego, dopiero w liceum wybieramy sobie profil klasy i wtedy uczymy sie rozsz. danego przedmiotu, ale tez i innych przedmiotow.

I inne też wyglądają jak poziom rozszerzony w większości -.-

Znak zodiaku: koziorozec

vievia 
Przyjaciel
jedyna.

Wysłany: 14-05-2007, 11:32   

Gdyby nie zmuszała mnie do tego sytuacja, to bym nie wyjeżdżała, ale musze zarobić na studia... bo nie chcę skończyć edukacji na Liceum profilowanym... ;\

siła.siłacz.silna.silność.siłownia.
zrozum.

Znak zodiaku: baran

labanda 
Przyjaciel
nadszyszkownik

Wysłany: 14-05-2007, 12:04   

vievia napisał/a:
Gdyby nie zmuszała mnie do tego sytuacja, to bym nie wyjeżdżała, ale musze zarobić na studia... bo nie chcę skończyć edukacji na Liceum profilowanym... ;\

a po studiach masz zamiar zostać?

Znak zodiaku: lew

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu