widzialem gdy bylem w przejazdem w Szwajcarii. W jakims parku spotkalismy grupke hipisów spowitych dymem gandy a pare metrow od nich grupka ludzi cwiczyla sobie Capoeire
a mi sie capoeira bardzo podoba ... ale trzeba ją poznac, zrozumiec o co w nej chodzi bo to co sie widzi z boku moze wygladac troche inaczej!
Capoeira kreuje zupełnie inna jakość niż sztuki walki wywodzące się z dalekiego wschodu, jest zupełnie inna to nie tylko walka, ale tez taniec i spiew
Czy wy trenowaliście kiedyś jakiekolwiek sporty walki?? Bo wydaje mi się że większość opinii zaczynających się od słów "mało skuteczne" pisali ci, którzy nie mają pojęcia na ten temat. Na pierwszych zajęciach dotyczących sportów walki uczestnicy deklarują się, że nie będą używać swoich umiejętności jeżeli biedzie inne wyjście z trudnej sytuacji. Tak jest np. w judo, czy karate, a capoeira to nie jest wyłącznie sport w którym trzeba mocno kopnąć aby zrobić krzywdę. To coś więcej, to połączenie tańca z elementami walki. Więc jeśli chcecie zrobić komuś krzywdę zapiszcie się np. Krav maga.
malo skuteczna ?? a trenowales, ze wiesz ?... jak sie ktos przyklada to w rok moze byc juz dobry! i nie tylko moze sie obronic na ulicy ... no wiec skad wiecie za malo skuteczna hm ??
Znak zodiaku:
Didek [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2005, 07:20
Ja tam ze Stachem aka BigMitchMakerem ganiamy po osiedlu z siekierka i nam zadne sztuki walnie nie sa potrzebne.
Imię: Kamil
Wysłany: 17-06-2005, 20:50
Zgadzam sie z highFlighterem.Widziałas jakis zawodnikow capoeiry w mma??Nie!Capoeira jest tak samo skuteczna jak aikido....
Mustasz po pierwsze nie gadaj mi o sportach walki.Trenowałem boks przez ponad 2,5 roku i po roku muay thai i bjj.Naprawde wiem cos na ten temat.Uwiez mi jak narazie to najskuteczniejsze jest bjj.Po drugie nigdy zadnej deklaracji nie składałem(mimo to staram sie uniknac starć ze wzgledów odpowiedzialnosci prawnej).A po trzecie nie wiem do czego przypiałes tekst z ta deklaracja.Prawda jest taka ze jak podejdzie do ciebie gościu i sytuacja bedzie nieciekawa to capoeira na niewiele ci sie zda....
Najlepiej uderzyc pare razy prostymi a nastepnie sprowadzic do parteru i zakonczyc dzwignia badz duszeniem..
Ostatnio zmieniony przez Marcus 18-06-2005, 15:50, w całości zmieniany 1 raz
Marcus, TY się naucz czytać, a potem pisz!!!!!! Następnym razem zacznij czytać od pierwszego postu, a nie od dwóch czy trzech oststnich
Endrjiu [Usunięty]
Wysłany: 22-06-2005, 23:11
Capoeira jest fajny według mnie sport, jest super sztuką walki, ale na ulicy fakt, nie ma zastosowania. Jak sie chcesz nauczyć bic to pójdziesz na boks, na muay thai albo jakieś inne uderzane albo kopane np: Taekwon-do. Capoeirę gdybym trenował to dla relaksu, dla kondycji, dla lepszego samopoczucia. Każda sztuka walki ma wady i zalety np: tajski boks-kontuzjogenny, capoeira-nie ma zastosowania w samoobronie.
Imię: Kamil
Wysłany: 27-06-2005, 14:50
Róża oczywiście ze trzeba trenować duzo.Ale jak juz mówiłem jak doszloby co do czego to capoeira nie ma zastosowania.Nie tylko na ulicy ale i np. w walce z ludzmi walczacymi innymi stylami.Moim zdaniem najwieksze zastosowanie ma bjj.Mimo iz trenowalem tylko rok to jestem pod wrażeniem.W parterze(dla tych co nie wiedza-pozycja lezaca) mozna osiagnac zdumiewajace efekty.Róża siła jest ważna ale nie najbardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum