Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Charming
03-05-2007, 22:51
Zapis wzorów
Autor Wiadomość
Mariusz_ 
*
off

Imię: domyśl się.
Wysłany: 01-05-2007, 20:12   Zapis wzorów

Cześć

Mam problem z zapisywaniem wzorów, mianowicie: nie mam pojęcia, skąd np w takim wzorze:

azotan (V) potasu
siarczan (VII) wapnia

bierze się to "V, VII" itd. Na razie z chemii mam same pały, i to tylko z tego powodu, a moja nauczycielka to wredna su*a, która w dupie ma uczniów którzy proszą ją o wytłumaczenie czegokolwiek poza lekcją.

Z góry dzięki za pomoc.

PS: Będę wdzięczny też za linki do stron na których będzie to wytłumaczone, sam szukałem, ale nigdzie nie znalazłem.

PS2: Za wytłumaczenie mogę się odwdzięczyć jakąś pracą z j. polskiego albo historii do klasy I L.O. albo niżej (gimnazjum) :043:

alter ego
+++++

Wysłany: 01-05-2007, 20:48   

Mariusz_ napisał/a:
siarczan (VII) wapnia

Taki wzór nie może byc.
Może być albo siarczan (IV) albo (VI).
A dlatego tak jest, bo to pochodzi od kwasu siarakowego (VI) lub też siarkowego (IV).

Mariusz_ napisał/a:
bierze się to "V, VII"

Wskazuje to od jakiego kwasu bierze się resztę kwasową, by stworzyć sól.
Dlatego, że gdy reszta kwasowa przyłączy do siebie kation inny niż wodorowy staje się solą.

Np. Azotan (V) patosu.

To że jest to azotan (V) wiemy, iż musimy wziąc resztę kwasową z kwasu azotowego(V) czyli HNO3.

Potas ma wartościowość 1.

A więc sól będzie o wzorze: KNO3.
Nie będzie tutaj żadnych innych małych współczynników, bo zarówno wartościowść potasu wynosi 1 jak i wartościowość reszty kwasowej.

A wartościowść reszty kwasowej w skrócie mówiąc można przyrównać do ilość wodorów we wzorze kwasu od jakiego pochodzi owa reszta kwasowa.
Ostatnio zmieniony przez alter ego 01-05-2007, 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

alter ego
+++++

Wysłany: 03-05-2007, 20:41   

Mariusz_ napisał/a:
PS2: Za wytłumaczenie mogę się odwdzięczyć jakąś pracą z j. polskiego albo historii do klasy I L.O. albo niżej (gimnazjum)

Jestem zawiedziona! Autor nie przybył i nie podarował mi żadnej pracy. Wszak ja bym ją sprzedała na rynku Madro i zakupiła coś z ofery: wodka, papierosy. Papierosy, wodka, ciało. Ciało, papierosy, wodka.

Ceemka 
Przyjaciel

Wysłany: 03-05-2007, 21:53   

Nie wiem czy dobrze wytłumacze i czy tak w ogóle jest, ale z tego co pamiętam z lekcji z tamtego roku, więc może trafie.
Dodam, że chemie mam z bardzo wymagajacą kobieta i mimo, iz mam poziom podstawowy, to moja wiedza (i wiekszosci jej uczniów) jest dosyc spora.

Zaczne od tego, iz kwasami nazywamy związki składajace się z wodoru (H) i reszty kwasowej.
Kwasy tlenowe (czyli takie z tlenem- O) otrzymujemy poprzez reakcję wody (H2O) z tlenkami metali:
H2O + SO3 (SO3- dlatego, bo uzupełniasz na krzyż. O jest 2-wartościowe, a S-6. 2 oraz 6 się skraca i wychodzi SO3) -> H2SO4 kw.siarkowy (VI) dlatego, bo do "zrobienia" tego kwasu użyto siarki 6-wartościowej
H2O + SO2 -> H2SO3 kw.siarkowy (IV), bo do tego kwasu uzyto siarki 4-wartościowej
H2O + N2O5 -> 2HNO3 kw.azotowy (V), bo uzyto azotu 5-wartościowego, N2O5 wyszło z tego, iż tlen- O ma wartościowośc 2, a azot-5 i jak uzupełnisz na krzyz, to właśnie tak wyjdzie
H2O + N2O3 -> 2HNO3 kw.azotowy (III)

To co wymieniłeś, czyli: azotan (V) potasu, siarczan (VII) sodu, to są sole kwasów tlenowych.
I tak:
kw.tlenowy-------reszta kwasowa-----------------------------------------------------------------sole
H2SO4------------SO4 I to całe jest 2-wartościowe, bo są dwa wodory w tym kwasie------siarczan (VI)
H2SO3------------SO3 To też jest 2-wartościowe, bo są dwa wodory w tym kwasie---------siarczan (IV)
HNO3-------------NO3- wartosciowośc tego wynosi 1, bo w kwasie jest jeden wodór------- azotan (V)
HNO2-------------NO2- 1-wartościowe, bo jeden wodór------------------------------------------ azotan (III)

Robiąc sole, należy pamietac o reszcie kwasowej, bo zawsze jakaś z nich jest. I to raczej trzeba wykuc.

azotan (V) potasu- czyli bierze się to od kwasu azotowego (V). Jego reszta kwasową jest NO3 1-wartościowe, potas- K też jest jednowartościowe, czyli nic nie uzupełniamy, bo sa te same wartościowości i wychodzi- KNO3

I tak dalej....
Nie wiem czy dobrze napisałam.
Mam nadzieje, że Mariusz_ choc troche pokapowałeś.
Tak czy inaczej niech ktoś Ci to wytłumaczy.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi