Wysłany: 27-03-2007, 20:23 Gdzie jest jeszcze jeden dolar?
Trzech gości w hotelu zadzwoniło po room servis i zamówiło dwie duże Pizze. Delivery boy wkrótce je dostarczył razem z rachunkiem na $30,00. Każdy z gości dał mu banknot $10,00 i chłopak wyszedł. Na razie wszystko jasne. Kiedy delivery boy daje kasjerowi te $30,00 ten mówi mu, że zaszła pomyłka. Rachunek powinien być tylko na $25,00, a nie na $30,00. Kasjer daje chłopakowi pięć banknotów $1,00 i mówi mu żeby zaniósł je z powrotem trzem gościom, którzy zamówili pizze. Na razie wszystko OK. W drodze do ich pokoju chłopak wpada na pewną myśl. Przecież oni nie dali mu napiwku, więc kalkulując iż i tak nie da się podzielić tych $5,00 na trzy równe części, on zatrzyma sobie $2,00 jako napiwek, a im zwróci $3,00 . Jak dotąd wszystko all right. Chłopak puka w drzwi i jeden z gości otwiera. Chłopak wytłumaczył jaka zaszła pomyłka i daje mu $3,00 po czym odchodzi ze swoimi $2,00 napiwku w kieszeni.
Teraz zaczyna sie zabawa!
Wiemy, że $30-$25=$5 Co nie?
$5-$3=$2 Prawda? No to w czym jest problem? Wszystko się zgadza?
Niezupełnie. Odpowiedzcie na to:
Każdy z trójki gości dał początkowo $10,00.
Każdy dostał z powrotem $1,00 reszty. To oznacza, że każdy zaplacił $9,00 co pomnożone przez 3 daje $27,00.
Delivery boy (czyli "chlopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.
_________________ "Ej piekne panie zdejmijcie z siebie ciepłe ubranie bo nic się nie stanie Wam nieee..
Uwaga!
to kobiet rozebranych plaga to wypada bedziemy tańczyć RAGGAAA
Jamajki dziś tu jest ambasada widać jak dziala zielona flaga
ogień tu bardzo mi odpowiada
TA BUDA BĘDZIE DRŻAŁA W POSADACH!!"
_________________ "It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the Master of my fate,
I am the Captain of my soul."
wystarczy ze wytlumaczylem, chyba wiadomo o co chodzi:
kazdy powinien zaplacic $8.33
a zaplacil $10
czyli powinien dostac zwrot w wyskosci $1.66
ale gosciu mial tylko jednodolarowki wiec oddal po $1 kazdemu czyli zostalo .66 x 3 = $2
tak wiec 3x9 to jest 27
ale w tym przypadku oni nie zaplacili 3 x 9 tylko 3 x 9.33 co daje
28
_________________ Siostra zbiera aktorów, brat wycina piłkarzy... A ja tylko gołe baby, jesli gdzies zauważę.
Ostatnio zmieniony przez I3ziko 27-03-2007, 22:00, w całości zmieniany 3 razy
wystarczy ze wytlumaczylem, chyba wiadomo o co chodzi:
kazdy powinien zaplacic $8.33
a zaplacil $10
czyli powinien dostac zwrot w wyskosci $1.66
ale gosciu mial tylko jednodolarowki wiec oddal po $1 kazdemu czyli zostalo .66 x 3 = $2
tak wiec 3x9 to jest 27
ale w tym przypadku oni nie zaplacili 3 x 9 tylko 3 x 9.33 co daje
28
Właśnie, że o inne rozwiązanie chodzi. Przynajmniej tak mi się wydaje. Kiedy ja szukałam do tego rozwiązania to nie trzeba było nic tak rozdrabniać, tylko ułożyć działanie w inny sposób i wychodziło, że nic nie zginęło.
Może oświeciłby nas autor tematu?
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Wiesz zależy jeszcze jak ty to liczysz Zaczynając po kolei i idąc zgodnie z ich poczynaniami wygkląda to tak : Dali po 10 czyli razem 30. Było o 5 za dużo więc z rych pięciu "chłopak" wziął sobie 2 więc im zostało 3 czyli po dolarze dla każdego... Jak dle mnie to wszystko się zgadza
3*10=30
30-5=25
5-2=3
30-25-2-3=0!!!!
Delivery boy (czyli "chlopak") zatrzymał sobie $2,00 napiwku. $27,00 plus $2,00 równa się $29,00.
Problem polega na tym, że nie możesz doliczać do owych 27$ tego napiwku w kwocie 2$. Napiwek ten należy odjąć od kwoty 27$. Czyli 27-2=25 i tyle zapłacono za pizze. natomiast ten napiwek jest zawarty w kwocie 27$.
Autor zapewne tez nie zna odpowiedzi Zadal nam ja bo myslal ze my bedziemy wiedziec
Otóż to, masz świętą raje. Próbowałem to liczyc i ni hu hu.
_________________ "Ej piekne panie zdejmijcie z siebie ciepłe ubranie bo nic się nie stanie Wam nieee..
Uwaga!
to kobiet rozebranych plaga to wypada bedziemy tańczyć RAGGAAA
Jamajki dziś tu jest ambasada widać jak dziala zielona flaga
ogień tu bardzo mi odpowiada
TA BUDA BĘDZIE DRŻAŁA W POSADACH!!"
3*10=30 - początkowa cena.
30-25=5 - reszta po pomyłce.
5-2=3 - reszta bez napiwku.
3/3=1 - reszta dla każdego z mężczyzn.
10-1=9 - ostateczna kwota, którą każdy mężczyzna zapłacił.
9*3=27 - kwota, którą zapłacili ostatecznie.
27-25=2 - napiwek.
Pytacie, gdzie te trzy dolary? Otóż te trzy dolary zostały zwrócone więc ich się już nie liczy, a 29 to kwota z dwoma napiwkami nie jednym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum