Imię: Albert Fish
Wysłany: 09-02-2007, 21:34
Nie ma, z tego co wiem, aczkolwiek możemy go stworzyć.
Zainsteresowałem się tym NSBM i wcale to nie jest tak jak pisze autor topicu. Po pierwsze skrót tłumaczony może być jako Nazi Skin Black Metal, a jak mówił autor ze skinami nie ma nic wspólnego. Akurat. Cały wieczór poświęciłem na czytanie tekstów zespołów tego typu i słuchanie ich utworów. Musze stwierdzić, że o kulturze pogańskiej jest tam napewno mniej, niż o wyższości rasy aryjskiej, o faszyźmie, antysemityźmie, rasiźmie, czystości krwi itp. przypomina mi to Ustawy Norymberskie Hitlera z 1935. Więc albo trafiłem na takie szczególne utowory albo poprostu jest tak jak mówie.
p.s. Istnieje nurt który cały związany jest z poganami, jest to tzw. pagan metal.
Ostatnio zmieniony przez fobia 09-02-2007, 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Fobia, w sumie,to masz rację. NSBM, jest także przesączony ideologią faszystowską, ale przedewszystkim nacjonalistyczną. Jeśli chodzi o skinheadów, to część ich tesz słucha NSBM, ale głównie są to nacjolaliści, pozostałe odmiany słuchają takiego.... skinowskiego rocka, no wiesz takie zespoły, jak Honor czy Ekspansja (nie wiem czy znasz). Z wyjątkiem Oi którzy słuchają Oi Punka i bratają się z punkami. Nawet fakt, iż w NS jest dużo ideologii faszystowskiej, to nie znaczy, że jak tego słucham, to muszę napadać żydów i atakować punków.
Ale pomomo faszystowskich ideologii jest to przede wszystkim muzyka nacjonalistyczna, posłuchaj np. Graveland
i utworów takich, jak: Blood of Christians on my Sword (wiesz co to znaczy?), Black Metal War czy Thousand Swords. To jeszcze zależy od zespołu, Graveland porusza nurty pogańskie i swoją muzyką manifestuje przeciw chrześcijaństwu i szeżenia go. I oczywiście głoszą teksty nacjonalistyczne, trochę rasistowskie. Ale np. Legion of Doom, to zespół o tematyce czysto faszystowskiej. Ale najciekawszy, chyba zespół to moim zdaniem Burzum, lider zespołu Varg Vikernes jest naziolem, i narobił wokół siebie mnóstwo zamieszania, należał do stowarzyszenia Black Metal Mafia, podpalił kilka kościołów i zabił Euronymusa z Mayhem. Dostał za to 25 lat... do dziś siedzi za kratami, wyjdzie z kicia dopiero w 2014 roku.
Nie ma, z tego co wiem, aczkolwiek możemy go stworzyć.
może być
[ Dodano: 10 Lut 2007 01:57 pm ]
stworzymy do tego osobną subkulture jej członkowie będą ubierać się jak Lajkonik a zloty fanów Krakowiak Metalu będą odbywać się pod Kościołem Mariackim a punktem kulminacujnym będzie skopanie Hejnalisty. co Ty na to?
_________________ Nie zapomnij skąd wyrosły Ci nogi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum