Wysłany: 22-01-2007, 23:19 co powoduje.....sprężone powietrze ?
oglądałam niedawno film pt"trzynastka".był tam fragment ,w którym jedna z bohaterek 'wciągnęła' do ust trochę płynu do czyszczenia kompa ,a druga ją biła po twarzy bo tamta mowila,że nic nie czuje/ta moja składnia/.Czy tutaj chodziło o sprężone powietrze ? Pytam z czystej ciekawości bo używki wszelkigo rodzaju przeszlam i nie chce do nich wracać
moze to byc poppers ale nie wiem bo nie ogladalem filmu tak wiec trudno mi ocenic
Cytat:
Poppers - za tą tajemniczą nazwą kryje się azotan amylu (ang. amyl nitrite).
Azotan amylu jest substancją powodującą rozszerzenie naczyń krwionośnych. Przez „otwarcie” naczyń krwionośnych powoduje szybszy przepływ krwi w organizmie i w mózgu, co daje efekt charakterystycznych dreszczy.
Efektem działania poppersa jest niezwykle intensywne, ale krótkotrwałe (trwające ok. pół minuty)
Azotan amylu jest jasnożółtą cieczą sprzedawaną zwykle w małych buteleczkach, a czasami w szklanych fiolkach, których zawartość wylewa się na chusteczkę, a następnie wdycha opary.
Krótkotrwałe ryzyko związane bezpośrednio z używaniem poppersa dotyczy głównie wypadków, które można spowodować po jego użyciu (działanie jest krótkotrwałe, ale tak intensywne, że praktycznie dana osoba nie jest w stanie do końca się kontrolować). Wypicie cieczy zamiast wdychania jej oparów jest niezwykle niebezpieczne – znanych jest kilka przypadków, w których spowodowało zejście śmiertelne.
ale jezeli mowisz ze ona to pila to nie wiem a moze jednak wdychala tylko ci sie wydawalo?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum