Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gabi
16-12-2006, 18:47
konflikt pokoleń
Autor Wiadomość
Darn 
Zasłużeni

Wysłany: 13-12-2006, 17:32   

Moja mama ma dopiero 37 lat, tata 38, nie ma u mnie czegoś takiego jak konflikt pokoleń :) Wręcz przeciwnie, super się dogaduję z rodzicami :D

legalna 
Przyjaciel
nieprzeciętna

Imię: Ola
Wysłany: 13-12-2006, 17:44   

W mojej rodzinie jest konflikt pokoleń ale nie między mną a mamą tylko między moją 19-letnią siostrą i rodzicami. nie mżna nazwać tego przejawem dojrzewania bo chyba już jest za stara na takie tłumaczenia, poprostu są ulepieni z innej gliny. oczywiście ja uważam że to mama ma zazwyczaj rację a moja siostra chce się przejechać po swojej głupocie. Nawet się dziwię bo są z pod tego samego znaku zodiaku a i tak dogadać się nie mogą w żaden sposób. Ona poprostu uważa się na tyle dorosłą że nie potrzebuje rad mamy. Z tatą też rzadko rozmawia, a jak już rozmawia to najczęciej się kłącą. nieraz jednak są ciche dni. i tak to jest w mojej rodzince :P

Znak zodiaku: wodnik

Didek
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 17:57   

Tylko o biznesie rozmawiam z rodzicami. Takie czasy - pogoń za pieniądzem.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 13-12-2006, 18:01   

Moi rodzice mają po 60 lat, w ogóle się nie rozumiemy.
Rozwinąć wypowiedź, czy wystarczy?
czasem ludzie to gnoje, dbają tylko o swoje

Znak zodiaku: panna

piurko 
+++

Wysłany: 13-12-2006, 18:03   

Gabi napisał/a:
Moi rodzice mają po 60 lat

moi podobnie
Gabi napisał/a:
w ogóle się nie rozumiemy.

u mnie jest wręcz przeciwnie
Gabi napisał/a:
Rozwinąć wypowiedź, czy wystarczy?

rozwinąć :)

Didek
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 18:06   

Zawsze jakoś mnie to interesowało - jak to jest mieć 60-letnich rodziców mając te 17-18 lat. Jakoś tak.

piurko 
+++

Wysłany: 13-12-2006, 18:11   

Didek napisał/a:
Zawsze jakoś mnie to interesowało - jak to jest mieć 60-letnich rodziców mając te 17-18 lat. Jakoś tak.

Odpowiem Ci bo ciekawość z pewnością nie da Ci spokojnie zasnąć. Nie jest wcale inaczej niż mieć rodziców trzydziesto kilku letnich.Fakt faktem ,że ich poglądy są zdecydowanie bardziej staroświeckie niż rodziców młodszych ale zapewniam że da się z tym normalnie żyć. Żadna anomalia.

legalna 
Przyjaciel
nieprzeciętna

Imię: Ola
Wysłany: 13-12-2006, 18:13   

Moja mama ma niecałe 40 i tak trudno nieraz się z nią dogadać jakby żyła w innym świecie, to już nie chce myślec co by bylo gdyby miała 60 lat

Znak zodiaku: wodnik

Didek
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2006, 18:14   

Jak widać jest jakiś problem - nie napisałaś jeszcze nigdy normalnego posta, każdy przesiąknięty jest pseudo ironią, ale może innym się podoba.

piurko 
+++

Wysłany: 13-12-2006, 18:19   

Didek napisał/a:
Jak widać jest jakiś problem

Nie ma żadnego zapewniam.
Didek napisał/a:
nie napisałaś jeszcze nigdy normalnego posta, każdy przesiąknięty jest pseudo ironią, ale może innym się podoba.

Odpowiedziałam tylko twojej ciekawości.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 13-12-2006, 18:22   

Byłam w ogóle nieplanowanym dzieckiem, miedzy mna a moja siostra jest 19 lat różnicy, z racji tego że mojej siostry kiedy już się urodzilam, nie było w kraju, byłam wychowywana jak jedynaczka- przez jakieś 10 lat miałam siostrę tylko na telefon, potem doszły maile. Z nią też sie nie dogadywałam, kiedy miałam te 13-14 lat- wiadomo, burza hormonów etc.
Nieraz miałam wrażenie że moi rodzice za bardzo mnie chronia, trzymaja w zlotej klatce. Bo ten dzisiejszy świat taki zły, "za komuny było lepiej" (cyt. mój ojciec- lepiej - moze dla niego) a podwórko, centrum miasta czy knajpa po 20.00 zamienia się w piekło na ziemi, gdzie wszyscy czyhaja tylko na mój portfel, dokumenty albo na moją cnotę.
Pomogło tylko to, że stereotypowo już, moi rodzice uważają że z momentem ukończenia 18 lat staje sie dorosła i cokolwiek zrobie, jakikolwiek błąd popełnię, sama za to zapłacę. I pomogła moja tresura- moje stawianie przed faktem dokonanym, o czym juz gdzies pisałam- co zaczelam praktykować jakis rok temu.
Miedzy moją 13'-16' było najgorzej- awantury niemal codziennie, nieraz o zupełne pierdoły- tak jest do dziś, np matka wczoraj wydarła sie na mnie ze wytrzepuje nad stołem klawiaturę z okruszków. O.o
Nie mam o niczym z nimi rozmawiać, siedza tylko w domu (bo sa oboje na emeryturze), ich glowna rozrywka jest telewizor).
Mają bzika na punkcie mojego bezpieczenstwa- moja matka potrafi nadal pół nocy trzasc sie o mnie i nie spac, jak jestem na imprezie, nawet jak do niej zadzwonie i oznajmiam że wszystko jest OK i że sie swietnie bawie.
Nie umieją porównać tego co jest teraz, od tego jak było 20 lat temu, nie umieja tego oddzielić. Są kompletnie nienowoczesni- chcialam mame nauczyc obslugiwać komputer- uznała że jej to niepotrzebne. Zero checi do czegokolwiek, entuzjazmu w zyciu.
Ile razy cos spontanicznie proponowałam, slyszalam tylko "pożyjemy, zobaczymy".
W rezultacie moje prosby o cokolwiek niemal zawsze spełzały na niczym.
czasem ludzie to gnoje, dbają tylko o swoje

Znak zodiaku: panna

Darn 
Zasłużeni

Wysłany: 14-12-2006, 17:32   

Didek napisał/a:

Nie wyobrażam sobie tego, mój dziadek ma 70.

Wojownik 
*
Heavy Metal man

Imię: Jurek
Wysłany: 14-12-2006, 21:39   

Konflikt pokoleń, jest u mnie czasami. Moi rodzice mają 41 lat, a ja 18. O co ? Między innymi o poglądy, 2 lata temu i do dziś nie zbyt im się podoba, że neguję kościół, religię a mój wygląd jest niezgodny z normami społecznymi. Jak to określiła moja mama: wyglądam, jak bandyta i że niby ludzie mogą się mnie przestraszyć itp. Wyobrażacie sobie, jak zareagowali rodzice, 3 lata temu, jak im powiedziałem, że zapuszczam długie włosy i więcej nie pójdę do fryzjera?
Słowa mojego ojca: "chyba zwariował" ale jakoś pozowlili, bo nie są wcale staroświeccy, trochę negowali moje poglądy, ale nie zmuszają do chodzenia do kościoła, a nie chodzę już z 6 lat... nie chodzę na religię w szkole, więc nie jest tak źle.

agusia2202 
Butterfly

Imię: Agnieszka
Wysłany: 14-12-2006, 21:45   Re: konflikt pokoleń

iguniaa napisał/a:
siemka! pozdrawaim wszytskich ktorzy czytają moj post;)

wszyscy ktorzy czytaja Twojego posta pozdrawiaja Cie

a co do konfliktu pokolen to czasami sie pojawia ale to zalezy od sytuacji wiadome jest ze rodzice czy dziadkowie inaczej patrza na pewne sprawy niz, my, jak oni byli mlodzi to bylo zupelnie inaczej, i jeszcze na pewne sytuacje patrza z takiej prespektywy

Znak zodiaku: ryby

Picasso89 
*
rokokowy pan

Imię: Paweł
Wysłany: 15-12-2006, 22:58   

jakkolwiek napisał/a:
Nie dogaduje sie zupelnie. Zastanawiam sie czy przypadkiem mnie nie adoptowali :D

Ja mam taką teorię, że jak byłem mały to w szpitalu mnie podmienili... Albo jeszcze inna, że mój brat został podmieniony przez rodzine fstrętnych żaboli ze smerfów...;p

[ Dodano: 15 Gru 2006 10:02 pm ]
Moim zdaniem to zalezy od wychowania rodziców...

Moja mama była wychowana bardziej luźno i mam z nia dobry kontakt, mój ojciec to ograniczenia zasadami i regułami wiec nie mam z nim kontaktu.... Mimo wszystko najlepszy kontakt miałem z ś.p. pradziadkiem... Gdy ja miałem 15 lat on miał 88 i byliśmy najl;epszymi przyjaciółmi... Teraz mam świetny kontakt z babcią i parababcią... One są dla mnie cenniejsze od rodziców bo nie porawią jedynie morałów, ale jeszcze słuchają...

Znak zodiaku: byk

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi