Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
10-03-2008, 13:13
Wszystko o trawce
Autor Wiadomość
Charming 
Administrator

Imię: Kasia
  Wysłany: 01-03-2004, 11:59   Wszystko o trawce

Zioła próbował nie tylko każdy Jamajczyk, ale i co piąty młody Polak, w tym co drugi mieszkaniec wielkiego miasta. Marihuana, bo ona jest heroiną artykułu, jest przyczyną 85 procent zatrzymań na całym świecie związanych z narkotykami. Policja przechwytuje tony towaru. Znakomita większość konopi, zazwyczaj z Czarnego Lądu, trafia jednak na ; zazwyczaj czarne, rynki wszystkich kontynentów.

HISTORIA
Różne źródła różnie podają. Na pewno pierwsi ciuchy i powrozy z konopi pletli Chińczycy i to grubo przed początkiem naszej ery. Szybko zreflektowali się też Asyryjczycy i Egipcjanie, a potem Turcy. Grecki obieżyświat Herodot w V w. p.n.e. pisał o Scytach: "W ich ziemi rosną konopie, bardzo podobne do lnu". Po wiekach pokryte lodem groby Scytów z kociołkami wypełnionymi m.in. wiadomymi nasionami znaleźli w syberyjskich górach Ałtaj Rosjanie. Nie licząc Herodota i tzw. papirusu Ebersa z XVI w. p.n.e., opisującego konopie jako dokonały środek przeciwbólowy, pierwsze pisemne przekazy na temat zioła pochodzą z Indii.

To właśnie z cannabis indica wędrowali przez Mezopotamię, Bliski Wschód i Egipt do Afryki arabscy kupcy. Amerykański magazyn "High Times" sugerował niedawno, że konopiami leczył, Jezus. Żydzi stosowali konopie od dawna. W "Starym Testamencie" pojawiają się one pięć razy, w tym we fragmencie przekazania Dziesięciu Przykazań, kiedy, według tekstu hebrajskiego-Bóg każe Mojżeszowi przygotować miksturę, w skład której wchodzi wiadoma roślina. Wybraniec specyfikiem wysmarować ma tablice i pomieszczenie, a resztę wlać zamiast oliwy do lamp, które będą odtąd płonąć w jego świątyniach po wieki. Ślady cannabis odkryto także badając zwłoki dziewczyny, która zmarła w pobliżu Jerozolimy w IV wieku n.e. Choć Rzymianie uprawiali je w Brytanii, psychoaktywne właściwości konopi zostały prawdopodobnie po raz pierwszy zademonstrowane Europejczykom przez Maurów pustoszących Półwysep Iberyjski ponad tysiąc lat temu. W czasach Tudorów (XV-XVI w.) rosły sobie w Wielkiej Brytanii już powszechnie. W 1753 roku Linneusz sklasyfikował je jako cannabis sativa.

W XVII w. powstaje pionierska plantacja na Kubie. Stamtąd nasiona przedostają się na kontynent północny. Popularność konopi rośnie. W Wirginii farmerzy są nawet karani za brak tak pożytecznej rośliny na swych polach. Ponoć uprawiają ją Waszyngton i Jefferson. Zwyczaj palenia propagują wędrowni robotnicy meksykańscy, rozprzestrzeniając go w ramach swojej warstwy społecznej, a z czasem ideę przechwytują czarni jazzmani. Z okresu II wojny światowej znany jest plakat "Grow Hemp For War", nawołujący do sadzenia konopi na potrzeby armii (mocne płótno i liny). Hasło akcji, prowadzonej notabene w czasach prohibicji, o których za chwilę, brzmiało: "Hemp For Victory". Warto wspomnieć, że do przemysłowej uprawy namawiał rząd także w Polsce (lata 60. XX w.).

Kiedy w XIX w. Anglicy kolonizowali Indie, a Napoleon najeżdżał Egipt, nowa roślina obrosła i Stary Kontynent. Francuski psychiatra Joseph Moreau de Tours, poznawszy zioło podczas pobytu w Afryce, kuruje nim chorych psychicznie oraz zapoznaje z jego właściwościami literata Theophille a Gautiera. Ten, zafascynowany, zakłada w paryskim hotelu Pimodan, Club des Haschischiens, gdzie narkotykiem raczą się wkrótce Balzac, Charles Baudelaire, Flaubert, Hugo, Gerard de Nerval czy starszy Dumas. Do Anglii cannabis docierają z kolonii. Jako narkotyk nie są tam jednak popularne aż do lat 50. XX w., czyli do napływu fali karaibskich emigrantów. Pierwszy biały blanciarz zasiada na ławie oskarżonych dopiero w roku 1952. Eksplozja następuje w latach 60. Zielony liść nie tylko staje się symbolem ruchu hipisowskiego, ale i trafia pod przeciętne strzechy. Popularność marihuany rośnie nadal w latach 70. W USA próbuje jej co drugi nastolatek. Na początku lat 80. sam Liban eksportuje 2 tysiące ton zioła rocznie. Jak jest dzisiaj, każdy (nie tylko hiphopowiec, punk czy posthipis) widzi, czuje i smakuje. Smakuje, choć mu nie wolno.

Źródło: www.onet.pl

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

Wieprzu 
Masturbator umysłów

Imię: Piotr
Wysłany: 01-03-2004, 13:41   

Jak mam być szczery to jest zbyt długie, żeby mnie się to chciało teraz czytać a co dopiero komentować :P :P

Znak zodiaku: strzelec

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 01-03-2004, 15:37   

hehe... chociaż głosno nie mów ze nalezysz do leniuszkow :) :P :) a powines przeczytac :)

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

KoGi 
+
erotoman

Imię: Kamil
Wysłany: 01-03-2004, 16:10   

Hehe ... no ja to już dawno czytałem, bo nawet dodawałem ten artykuł na stronce ... ;)
Co do tego artykułu nie mam konkretnego zdania ... :P
Poprostu w Polsce i innych krajach powoli, powoli legalizuje się trawka ... :) 8)

Znak zodiaku: panna

Gruvby 
+++

Imię: Paweł
Wysłany: 28-03-2004, 09:53   

Nie czytałem tego ale wiem że gandzia ma ok. 3-4 proc. THC ( TetraHydroCannibal ), a polska mniej (jakieś 1.2). Wiem że kiedyś ktoś tam se robił takie ogniska z trawki i to wdychali i to było lecznicze

Leśny 
*
yo

Wysłany: 26-01-2005, 18:37   

KoGi napisał/a:
Hehe ... no ja to już dawno czytałem, bo nawet dodawałem ten artykuł na stronce ... ;)
Co do tego artykułu nie mam konkretnego zdania ... :P
Poprostu w Polsce i innych krajach powoli, powoli legalizuje się trawka ... :) 8)

I mam nadzieje ze w polsce w koncu zalegalizuja i w sklepach znajda sie papierosy o nazwie maryski :D

Madllene 
*
invisible:)

Wysłany: 27-01-2005, 19:51   

eh... a ja mam nadzieje, że NIE ZALEGALIZUJA!!!!

Gruvby 
+++

Imię: Paweł
Wysłany: 04-02-2005, 18:17   

Madllene napisał/a:
eh... a ja mam nadzieje, że NIE ZALEGALIZUJA!!!!

Gruvby też ma taką nadzieję, i Gość też :D lol.. ;)

Madllene 
*
invisible:)

Wysłany: 04-02-2005, 19:39   

hehe :)
wreszcie sie ktoś zgadza ze mną w tej kwestii :D

shifty102 
*
Rock'N'Roll!

Imię: Damian
Wysłany: 05-02-2005, 01:56   

trawke brałem raz... i starsznie źle sie poniej czułem... nie POLECAM i wogle chcem zebyscie nie brali nic ... bądzcie bezpieczni... :]

Admin 
Administrator

Imię: Patryk
Wysłany: 10-02-2005, 13:29   

Cytat:
trawke brałem raz... i starsznie źle sie poniej czułem... nie POLECAM i wogle chcem zebyscie nie brali nic ... bądzcie bezpieczni... :]

Ty mi przypominasz, tych co przyprowadzają do szkoły, żeby mówili dzieciom jakie narkotyki sa feee :P

niepociumana 
*

Wysłany: 10-02-2005, 13:43   

na tej stronie jest wszystko... http://trawka.piwko.pl/tabelki.htm

Admin 
Administrator

Imię: Patryk
Wysłany: 10-02-2005, 13:48   

Cytat:
na tej stronie jest wszystko... http://trawka.piwko.pl/tabelki.htm

jakos mnie takie strony nie interesuja.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 10-02-2005, 18:53   

Cytat:
Gruvby też ma taką nadzieję, i Alicja też

Gdzie ja powiedziałam, że nie jestem za?? Jak sobie przypominam, to pisałam, że to nic nie zmieni, bo jak ktoś będzie chciał to i tak zapali, ale to nie znaczyło że jestem przeciwna... mi to jest obojętne...

Znak zodiaku: koziorozec

Kriczer 
Przyjaciel
Chessmasta :]

Wysłany: 10-02-2005, 19:31   

Po prostu uzyl stuczki z komenda you. Jakbyś klikneła na cytuj to byś zobaczyła to.
  Znak zodiaku: strzelec

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu