Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
10-03-2008, 12:59
CZY TO UZALEZNIENIE??
Autor Wiadomość
muppet 
**

Wysłany: 19-09-2006, 19:55   

caessa napisał/a:
muppet napisał/a:
Może ona naprawdę ma poważne problemy...
Chciałbym jej pomóc ale nie wiem jak. Co powinienem zrobić?

jeśli nie jesteś z nią blisko, to nic nie możesz zrobić- nikt się obym spowiadać nie będzie.

Coś zawsze można zrobić. Może spowiadać się nie będzie, ale powiedziała mi i kumplowi o tym. A jeśli jej chłopak nic z tym nie robi to trzeba jej jakoś pomóc.

Najdziwniejsze jest to, że jej rodzice tego nie zaóważyli. KU*WA! Jak można czegoś takiego nie zaóważyć?! To jest wręcz niemożliwe żeby nie zaóważyć tych blizn...

Znak zodiaku: waga

wyzynarka 
fuck off

Imię: Tullia d'Aragona
Wysłany: 24-09-2006, 23:23   

ech... znow mam ochote powiedziec "lol"
dla mnie takie "radzenie" sobie z problemami to glupizna.
bo co to daje...?
dam Wam juz odp., zebyscie nie wysilali umyslow- nic...
pogarsza sprawe... kazdy o tym wie- ale dopiero po fakcie...
no tak :/
madry Polak po szkodzie...
i nie piszcie, ze jak bede miec takie problemy jak Wy, to tez sie zarace w narkotykach...
Alkoholu, czy tez "kofffanej" zyletce...
w sumie ciecie sie to mi sie kojarzy z nowa moda... ktora nastala wsrod dziewczyn.
"fallen angels" i te sprawy...
  Znak zodiaku: byk

doza 
*

Wysłany: 26-09-2006, 23:39   

Cytat:
zaczelam się ciąc...
podniecalo mnie to ze bolało!! przyjaciółki namawialy zebym przestala bo to niebezpieczne...na razie tego nie robie...ale co dalej??

pisałam kiedys prace o autoagresji,mojm zdaniem to jest zwykłe zwracanie na siebie uwagi,jest ci żle to chcesz żeby wszyscy o tym wiedzieli i ci współczuli tudzież cię pocieszali,inna jest faza jak nie robisz tego na pokaz(nie twój przypadek,bo jak by tak było zrobiłąbyś to w miejscu niewidocznym dla każdej osoby)napewno jakos się można wyładować w ten sposób,ale nie żeby to robić coby się nad tobą użalali, :559:

wilczyca 
*
zatańcz z wilkami

Wysłany: 29-09-2006, 00:28   

ja wlasnie zauwazylam, ze czesciej chlopaki sie tna niz dziewczyny :/ laski bardziej boja sie bolu i krwi. no i druga sprawa. nie mozna mylic "szpanerskiego ciecia sie" z choroba, ktora objawia sie wlasnie przez zadawanie sobie bolu. takie osoby za wszelka cene chca ukryc przed wszystkimi swoje rany wiec raczej do "szpanerow" nie naleza.

doza 
*

Wysłany: 29-09-2006, 08:41   

wilczyca napisał/a:
takie osoby za wszelka cene chca ukryc przed wszystkimi swoje rany wiec raczej do "szpanerow" nie naleza

wiesz jak wszystkie koleżanki bez większego problemu zauważ ają rany,to raczej nie były ukrywane,ale zgadzam się z tym że jeżeli to jest choroba rany są jak najbardziej chowane

PearL 
*

Imię: Gosia
Wysłany: 03-10-2006, 19:17   

O ile wiem to autodestrukcja to zaburzenie instynktu samozachowawczego. Czyli to chyba uzaleznienie nie jest ale to sie leczy chodzac na wizyty do specjalisty.

http://autodestrukcja.fora.pl/
  Znak zodiaku: lew

tamarka 
Przyjaciel

Wysłany: 04-10-2006, 00:57   

dalej?
skoro rozmowa z koleżankami nie pomaga - psycholog.

kocham:*

Znak zodiaku: strzelec

Szum*O*Wina 
*
Szum*o*vódkę

Wysłany: 04-10-2006, 18:28   

A czy te problemy w ogóle są tego warte? Na pewno nie.. A co zrobisz w przyszłości, kiedy będziesz miała dwa razy tyle problemów? Kiedy będziesz odpowiedzialna nie tylko za siebie, ale też za innych? Pomyśl, czy to nie jest tak jak napisała
wyzynarka napisał/a:
ciecie sie to mi sie kojarzy z nowa moda... ktora nastala wsrod dziewczyn.
"fallen angels" i te sprawy...

Do momentu kiedy posiadać się bedzie własne dzieci, ludzie powinni być pogodni i zarażać optymizmem siebie nawzajem :D A problemy olewać sikiem falistym, ewntualnie po kryjomu zastanowić się nad tym co robią, ale nie za dużo ;)

PunkLady 
*
Lolek

Imię: Marta
Wysłany: 08-10-2006, 16:56   

Ta,tylko cięcie się to poważny problem
tak jak ktoś tu napisał
nie te szpanerskie
tylko prawdziwe zadawanie sobie bólu.
znam taki przypadek,już po terapii i psychologu,na razie jest u niej ok.
  Znak zodiaku: wodnik

wyzynarka 
fuck off

Imię: Tullia d'Aragona
Wysłany: 08-10-2006, 23:38   

a tak w ogole to... co daje przejechanie sobie zyletka po reku...
Kazdy to tlumaczy "wielkimi problemami".... bla bla "pomaga mi"...
i tym samym nasuwa mi sie pytanie-
jakim cudem taki krotkotrwaly bol ma przejac wladze nad psychicznym.
Bo idac tym tropem, czlowiek powinien sobie odrabac reke :|
jezeli te jego problemy sa na skale swiatowa....
Moze wtedy zrozumie... ze byly one ziarenkiem w piasku
  Znak zodiaku: byk

Dranzzer 
Nowy na forum

Imię: Damian
Wysłany: 11-10-2006, 16:59   

Eeeekhmm... Wienc powiem tak: Ciesz się bo to nie naług :okulary: .Ale musze ci powiedziec ze jesteś ciekawym przypadkiem :galy: :053: Jeszcze napisze
  Znak zodiaku: wodnik

Dzika 
**
...a jednak...:P

Imię: Adzina
Wysłany: 01-11-2006, 15:10   

Taaa, łatwo Wam mówić, że to na pokaz, moda, szpanerstwo i zwracanie uwagi na siebie. Może i zaczęłam z tych powodów...:/Głupia byłam. Racja. Ale przez tę głupotę odkryłam, ze to wcale nie takie głupie. Teraz, jak się tnę, nikt o tym nic nie wie, ukrywam to jak się tylko da, bo kiedyś matka zauwazyła i mnie zaciągnęła do psychologa...:/Nie bardzo widać pomógł...Nie wiem jak u innych, ale u mnie to na pewno nie jest nałóg. Robię to, jak mam doła totalnego, co ostatnio mi się wiele rzadziej zdarza, niż kiedyś. Może kiedyś z tym skończe, ale na razie nie uważam tego za wielki problem. Tak jest ze mną. Może inni reagują inaczej...jak to kogoś już tak wciąga, że nie da się przesatć, myślę, ze jednak się trzeba zgłosić do jakiegoś specjalisty...

Znak zodiaku: rak

devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 01-11-2006, 16:39   Re: przesadzasz...

ais napisał/a:
alearan!! jasne ze mozna bardziej zmarnować zycie....nie bede mówić bo za duzo...
a zresztą nie wszystko co ty uwazasz za mądre jest takie...ja nie twierdze ze to co robiłam jest dobre....ale ty przesadzasz...a tak w ogóle nie ciąłeś sie wiec nie mów ze to takie latwe...
a przez internet tez mozecie mi pomóc...jasne ze wiekszość nalezy do mnie...ale wtedy moge rozwazyć co inni na ten temat sadzą...do psychologa na razie nie pójde bo A)jeszcze nie zaszlo to tak daleko i B)moi rodzice by sie dowiedzieli...a maja wystarczająco duzo problemów :567:

Po pierwsze nie dowiedzą się, nie muszi im mówić to samo psycholog, nie powie im.

Po drugie miałem znjomą co to robiła, nawet chciałą sie zabić, nie wiem co jest z nią bo kontakt sie urwał :/

Ale rób coś innego, np. rysój wyrażaj swoje emocje po przez rysunki, nie mysl, tylko cos rysuj, albo pisz byle co, to bardzo pomaga, ja jak jestem smutny albo zły to tworze muzykę, bardzo pomaga :)

Emocje czasem nas przerasatają tylko nie wolon pozwolić zeby zaczeły nami żądzić, zajmij się tez czymś, jak bedziesz mieć cały dzień zajety i przyjdziesz zmeczona do domku to nawet Ci do głowy nie wpadnie samookalaczanie.

[ Dodano: 01 Lis 2006 04:47 pm ]
wyzynarka napisał/a:
a tak w ogole to... co daje przejechanie sobie zyletka po reku...
Kazdy to tlumaczy "wielkimi problemami".... bla bla "pomaga mi"...
i tym samym nasuwa mi sie pytanie-
jakim cudem taki krotkotrwaly bol ma przejac wladze nad psychicznym.
Bo idac tym tropem, czlowiek powinien sobie odrabac reke :|
jezeli te jego problemy sa na skale swiatowa....
Moze wtedy zrozumie... ze byly one ziarenkiem w piasku

Nie wiem, nie ciołem się, ale zadajesz sobie ból i pojawai się też efekt przyjemny jak to pisałą autorka, podnicenie.

Czyli coś miłego, idą dalej to, miłe rzeczy daje też ćpanie i też ludzie uciekają w to przed problemami... wyjaśniłem?

http://www.myspace.com/r3dm0th
Ostatnio zmieniony przez devir 01-11-2006, 16:42, w całości zmieniany 1 raz  
  Znak zodiaku: ryby

agusia2202 
Butterfly

Imię: Agnieszka
Wysłany: 05-11-2006, 07:00   

sam fakt ze bol sprawia Ci przyjemnosc, jest czyms nie prawidlowym, mysle ze to ejst uzaleznienie i predzej czy pozniej jak pojawi sie jakis nowy problem to znowu zaczniesz to robic. Musisz zaczac radzic sobie z problemami w inny sposobm, przestac sie ciac, bo to w niczym nie pomoze

Znak zodiaku: ryby

markiza 
sztuka sama w sobie

Imię: czterdzieści cztery
Wysłany: 05-11-2006, 12:22   

Ais, to jest uzależnienie, ale nie aż tak straszne. Jeżeli nie masz innych ciągotek w stronę masochizmu, to bardzo łatwo z tego wyjdziesz. Najwyraźniej był to Twój sposób zwrócenia na siebie uwagi-ja też przez to przeszłam, ale ja z zupełnie innego powodu, dlatego teraz cały czas o tym myślę.
Pomyśl,że czasem jeżeli robisz głębokie cięcia, zostaną Ci blizny do konca życia, nigdy się ich nie zpozbędziesz. Jeżeli się tniesz, tnij się nie pionowo, bo pionowe cięcia żył właśnie je przecinają.
  Znak zodiaku: waga

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu