Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak się efektywnie uczyć??
Autor Wiadomość
elo201
*

Wysłany: 26-10-2006, 23:24   Jak się efektywnie uczyć??

bo musze przyznac ze ja spedzam nad tym sporo czasu(MATURA) ale niewiele wchodzi mi do glowy...z tej historii i wosu

jezeli znacie jakies sposoby na efektywną nauke,metody nauczania,godziny itp to prosze o rade

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 27-10-2006, 08:34   

To jest sprawa przeważnie indywidualna. Mi najlepiej się uczy i najwięcej zapamiętuje jak robie ściągi na komputerze albo jak słucham nauczyciela. Większość rzeczy też kojarze i nieraa naprawdę śmieszne kombinacje z tego wychodza ale przynajmniej mam pewność że nic nie poknoce i zapamiętam to na długo.

Znak zodiaku: strzelec

kris 
+

Wysłany: 27-10-2006, 09:56   

wos wchodzi do głowy, ale hist jak mam sie uczyc to jestem chory O.o 3 tematy średniej długości zajmują mi ponad 3h

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 27-10-2006, 10:13   

kartkowki z wosu pisze na 3-4 bez nauki- to wiedza z najbardziej aktualnych rzeczy i non stop w mediach sie mowi np o zapisach prawnych, polityce czy nacjonalizmie, wiec jesli ktos sie interesuje tym co sie dzieje, to ma łatwo.
gorzej z historią- nienawidze tego bo to nauka glownie na pamiec. i ciezej wchodzi. i wieksza partia materialu.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Znak zodiaku: panna

kris 
+

Wysłany: 27-10-2006, 12:40   

Gabi napisał/a:
kartkowki z wosu pisze na 3-4 bez nauki- to wiedza z najbardziej aktualnych rzeczy i non stop w mediach sie mowi np o zapisach prawnych, polityce czy nacjonalizmie, wiec jesli ktos sie interesuje tym co sie dzieje, to ma łatwo.

:053: to luz u mnie pan profesor robi spr z 4-5 miesięcznego materiału :D to wtedy jest maraton w nocy żeby sie nauczyć

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 27-10-2006, 12:46   

Poproscie go moze o zmniejszenie partii materialu. Żeby spr były czesciej ale z mniejszej czesci- wezcie go na litosc. Nic nie działa?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

Znak zodiaku: panna

margoq
*
na niby

Wysłany: 27-10-2006, 14:19   

efektywna nauka?
co do historii - musze powiedziec, ze mojego konika - przede wszystkim prospekty, tablice historyczne, zeby mozna bylo zobaczyc, kiedy co bylo, porownac z wydarzeniami z rownoleglych czasow, lat itd. Wizualizacja jak dla mnie jest najwazniejsza. A daty zazwyczaj zapamietuje na podstawie skojarzen ;)
Czas nauki? Rano, kiedy wiesz, ze niedlugo do szkoly, wiec masz malo czasu i to mobilizuje ^^

kris 
+

Wysłany: 27-10-2006, 15:26   

Cytat:
Poproscie go moze o zmniejszenie partii materialu. Żeby spr były czesciej ale z mniejszej czesci- wezcie go na litosc. Nic nie działa?

hehe nie da rady ;p nawet jakby sie paliło waliło czy nie wiem co jeszcze to on sie nie ugnie ;]
ten typ tak ma

a no i oczywiście co lekcje pyta (albo wybiera osoby tak jak do pytania i piszą one kart, 5 pytań i w droge;] ) w zależności od uznania 2-5 osób a mamy z nim i hist i wos
hist:4
wos: 4
w tyg ;]
wiec przez tydzien zdąży przepytać prawie pół klasy ;p

leisure 

Imię: olek
Wysłany: 13-11-2006, 19:58   

jezeli chodzi o historie, to trzeba przyznac, ucze sie duzo.
jak trafie na temat ktory kompletnie mi nic nie mowi, szukam najpierw materialow bardzo ogolnych na ten temat, zeby wiedziec o co mniej wiecj chodzilo. potem dopiero zaglebiam sie...zwykle efekt jest dżi ;]
  Znak zodiaku: baran

Little_m 
**

Imię: MaLenka
Wysłany: 16-11-2006, 14:29   

jestem w klasie humanistycznej, 5 historii w tygodniu, a czesto gesto doliczajac wychowawcza to 6 ;] nie mam problemu z przyswajaniem tematow, 3h godziny i mam opanowany caly material na spr ( ostatnio to XX- miedzywojenne), ale boje sie zdawac historie. W czerwcu jak pisalam probna to az smialam sie ze swojej niewiedzy. Historia to kobyła, ciezko jest opanowac caly material z trzech klas.

Popiel 
+++++
Zły Człowiek

Imię: Arturek ~~
Wysłany: 16-11-2006, 15:10   

Little_m napisał/a:
nie mam problemu z przyswajaniem tematow, 3h godziny i mam opanowany caly material na spr ( ostatnio to XX- miedzywojenne),
Możesz pomarzyć :D . W 3 h to można liznąć tylko :562: .

A do nauki to używam/używałem tego:
http://wysylkowa.pl/ks255186.html
Żeby się czegoś nauczyć potrzebne są wszystkie części. To podstawa, do tego jakieś tablice historyczne, atlasy itd.

Ad maiorem Dei gloriam.

Little_m 
**

Wysłany: 16-11-2006, 15:33   

Ty moze lizesz, ja.. potrafię się nauczyć ;]

Popiel 
+++++
Zły Człowiek

Wysłany: 16-11-2006, 15:58   

Little_m napisał/a:
Ty moze lizesz, ja.. potrafię się nauczyć ;]
Ciekawe kto by potem kogo zagiął z 20 lecia :D . W 3 h to niewiele można o nim zapamiętać.

Może pytanie na rozgrzewkę :D . Czy Piłsudski był kiedykolwiek premierem? Odpowiedz, ale bez patrzenia do książek, encyklopedii itd ^.^

Ad maiorem Dei gloriam.
Ostatnio zmieniony przez Popiel 16-11-2006, 15:59, w całości zmieniany 1 raz  

Little_m 
**

Wysłany: 16-11-2006, 16:35   

był ;]

* nie jest winą moją, że przyswajanie wiedzy zajmuje Ci wiecej czasu ode mnie, no cóż tak bywa ;)

Ja dużo wynoszę z lekcji, więc późniejsze opanowanie materiału nie sprawia mi większego problemu, tym bardziej, że często mam kartkówki.

pozdrawiam :)

Popiel 
+++++
Zły Człowiek

Wysłany: 16-11-2006, 20:21   

Little_m napisał/a:
* nie jest winą moją, że przyswajanie wiedzy zajmuje Ci wiecej czasu ode mnie, no cóż tak bywa
Żebyś się nie zdziwiła.
Little_m napisał/a:
Ja dużo wynoszę z lekcji, więc późniejsze opanowanie materiału nie sprawia mi większego problemu, tym bardziej, że często mam kartkówki.
To jest bełkot, to nic nie znaczy gdy trzeba porządnie opanować XX lecie.

A skoro był, to kiedy?

Ad maiorem Dei gloriam.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu