Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
JAPONIA/JAPONISTYKA
Autor Wiadomość
margoq
*
na niby

Wysłany: 26-10-2006, 19:39   JAPONIA/JAPONISTYKA

Konnichiwa!

topic zalozony w celu zebrania wszystkich, ktorzy, tak jak ja, maja lekkiego fizia na punkcie kulturowo-jezykowym Kraju Kwitnacej Wisni...
Jestem ciekawa, jak zaczela sie wasza przygoda z krajem, w czym celujecie najbardziej?
W moim przypadku wszystko zaczelo sie calkiem niedawno, kiedy poznalam przemila osobke z Japonii, potem zapisalam sie na kurs jezykowy...przejrzalam kilka stronek... i jakos tak wyszlo, ze teraz jestem prawdziwym Nihon-filem... :053:

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 26-10-2006, 19:45   

Pierwsze co mnie przekonało to piękne kobiety, drugie to wspaniałe mangi i anime, trzecie to niebywałe brzmienie jezyku no i czwarte ich kutura i zwyczaje, piąte sztuka samurajska, szuste ninjitsu, siudme ....... itd

Dużo by wymieniać ...ale po prostu kocham Japonię ^^

Znak zodiaku: skorpion

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 26-10-2006, 19:55   

Kombanwa!
Ile lat temu... bedzie chyba z 10. Tak krotko po tym jak sie pierwszy numer kawaii ukazal na Polskim rynku... Bo zaczęło się on Mangi i Anime.. od tych kultowych jak Yattaman, Calendar Man, Tsubasa.. potem była Sailor Moon.. pierwsze mangi na polskich rynku, czyli tez saliroka, appleseed, akira..
Japonia.. od mangi.. od akrykułów w kawaii..
A miłość dozgonna zapewniłąm sobie do tego kraju kiedy udało mi się tam pojechać na prawie 2 miesiace..
Kocham Tokyo miloscia czysta i wieczna, przeokrutniew tesknie do specyfiki kraju, znayych mi ulic, swiatych, zasadnosci.. przyjaciol.. Aczkolwiek jako spoleczenswo japonskie nie koniecznie mi odpowiada i uwazam je za niezdrowe.. ale..
milosc do kraju pozostje :)

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 26-10-2006, 20:05   

u mnie zaczęło się od tego, że moja kuzynka starsza ode mnie o 10 lat jeździła do Japonii do pracy. te wszystkie jej opowieści mnie zafascynowały.
a teraz gdy już mieszka tam na stałe, bo wyszła za mąż za Japończyka to mam nadzieję, że niedługo pojawię się w tym specyficznym kraju ;) .
u mnie zainteresowanie Japonią nie ma dużo wspólnego z m&a ale co nieco czytałam.
moim marzeniem jest pójść na japonistykę do Poznania ale z moim szczęściem jest to mało realne.
przez pewien czas trenowałam aikido, ale potem musiałam przerwać z braku czasu, a potem się wydało, że mam wadę kolan i muszę się oszczędzać :/ .

Znak zodiaku: byk

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Wysłany: 26-10-2006, 20:05   

Polecam "Bezsennośc w Tokio" Bruczkowskiego jeśli ktoś sie chce czegoś dowiedzieć o zwyczajach i zasadach panujących w Japonii, to w prawdzie jedyna ksiązka na ten temat jaką przeczytałem ale na ewno jest bardzo ciekawa :P

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 26-10-2006, 20:06   

u mnie zaczęło się od tego, że moja kuzynka starsza ode mnie o 10 lat jeździła do Japonii do pracy. te wszystkie jej opowieści mnie zafascynowały.
a teraz gdy już mieszka tam na stałe, bo wyszła za mąż za Japończyka to mam nadzieję, że niedługo pojawię się w tym specyficznym kraju ;) .
u mnie zainteresowanie Japonią nie ma dużo wspólnego z m&a ale co nieco czytałam.
moim marzeniem jest pójść na japonistykę do Poznania ale z moim szczęściem jest to mało realne.
przez pewien czas trenowałam aikido, ale potem musiałam przerwać z braku czasu, a potem się wydało, że mam wadę kolan i muszę się oszczędzać :/ .

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Wysłany: 26-10-2006, 20:06   

Polecam "Bezsennośc w Tokio" Bruczkowskiego jeśli ktoś sie chce czegoś dowiedzieć o zwyczajach i zasadach panujących w Japonii, to w prawdzie jedyna ksiązka na ten temat jaką przeczytałem ale na ewno jest bardzo ciekawa :P

caessa 
Przyjaciel
**złośnica**

Wysłany: 26-10-2006, 20:07   

ona jest genialna:). i się ją świetnie czyta

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 26-10-2006, 20:33   

Mnie po prostu zafascynowała kultura, tradycje. W drugiej kolejności język. Mangi czasami, ale to tylko jak znajoma podsunie, a anime wcale. Poznałam dziewczynę, która była jakiś czas w Japonii i ciągle mi o czymś nowym opowiada, uwielbiam czytać te listy. Nawet miałam nawiązać kontakt z jedną Japonką, ale coś nie dostałam odpowiedzi na mój list. Napiszę jeszcze raz, a co ;p
Myślałam o japonistyce, ale po rozmowach z ludźmi, którzy startowali na te studia zrezygnowałam. To jednak nie dla mnie.

Znak zodiaku: koziorozec

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 26-10-2006, 20:47   

Madritian napisał/a:
Pierwsze co mnie przekonało to piękne kobiety

Dokładnie :P

Grałem kiedyś w Shogun: Total War i stwierdziłem, że wartoby się wokół tego tematu zakręcic. Moje zainteresowanie japonią wzrosło kiedy zacząłem też interesowac się bronią białą - ten kraj ma całkiem miłe jej rodzaje, nie wspominając o technikach walki nimi.
Japońskie anime zaś podoba mi się tylko jeśli jest w stylu cyberpunk'a.
  Znak zodiaku: ryby

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 26-10-2006, 21:02   

Ja po powrocie żeby pielegnowac wspomnienie miasta to obejrzałam z 5 razy "Miedzy słowami" :)
i poszłam specialnie na Tokyo Drifft.. choc film był beznadziejny to lezka w oku stala jak sie na ekranie widzialo miejsca w ktorym sie bylo miesiac wczesniej.. wie co za rogiem..
ja wogole w Tokyo jestem bardzo zakochana.. pomijajac sama kulture, ktora tez mnie strsznie wciaga ;)

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

margoq
*
na niby

Wysłany: 26-10-2006, 21:20   

Madritian napisał/a:

a czy jest gdzies w necie dostepna elektroniczna wersja ksiazki???

Papkin 
**
Głęboko...

Imię: Konrad
Wysłany: 04-11-2006, 21:42   

Konishiwa! U mnie zaczęło się od jiu-jitsu :D btw w styczniu mam egzamin na dwa stopnie :D Co, pochwalę się :D Kocham japonię, ale tą starożytną, tą prawdziwą, nie dzisiejszą, pracoholiczną :D Sayonara...

[ Dodano: 04 Lis 2006 09:46 pm ]
aha, i polecam trylogię Opowieści Rodu Otori... Piękna książka, o samurajach, ninja i wielkiej miłości i oddaniu :D

ae 
*
arachne

Imię: Lia
Wysłany: 05-11-2006, 17:18   

Japonia! Go! Manga! Ludzie, grajcie w Go! xD

Znak zodiaku: koziorozec

markiza 
sztuka sama w sobie

Imię: czterdzieści cztery
Wysłany: 05-11-2006, 17:39   

Zaczęło się od Hayao Miyazakiego i Spirited Away, potem inne anime mangi(polecam Fruit Basket-to najlepsza manga, jaką w życiu czytałam).Kulturą i resztą zaraził mnie mój skarb, a teraz jestem w Londynie i jest mnostwo Japończyków, więc cały czas jestem "okrążona"...mru
  Znak zodiaku: waga

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu