Hej! Witam wszystkich forumowiczów. Chciałabym prosić Was o pomoc. Potrzebuję Waszych głosów na temat najbardziej cenionej przez dzisiejszą młodzież cechy u nauczyciela. Piszę na ten temat pracę. Z góry dziekuję:) PS. Mile widziane kaomentarze na temat Waszego ideału nauczyciela (można podać i opisać przykłady).
_________________ Najpiekniejsze chwile w życiu często przychodzą niezapowiedziane...
Kompetenty, żeby wiedział o czym mówi.
Z poczuciem humoru.
żeby umiał przekazać w prosty sposób swoją wiedzę.
żeby umiał prowadzić ciekawe zajęcia i rozumiał potrzeby uczniów.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Wysłany: 18-10-2006, 15:40
Hmmmm, więc tak: Nauczyciel po pierwsze powinien mieć tą umiejętność przekazania wiedzy. Oprócz tego powinien potrafić nawiązać dobry kontakt z młodzieżą i jednocześnie zachować dyscyplinę.
_________________ nie żyję wczorajszym dniem.
nie oddycham wczorajszym powietrzem.
Ja miałem właśnie taką sytuacje teraz w szkole, że nasz wychowawca i nauczyciel polskiego poszedł na roczne zwolnienie i miała przyjść nowa nauczycielka.
I tak sobie marzyłem, że będzie taka zaraz po studiach, 25 letnia, ładna figura, długie nogi, w mini spódniczce... ehh..
No ale oczywiście marzenia się nie spełniają, dzisiaj przyszła ta nauczycielka i powiedzmy, że była daleka od mojej koncepcji...
No ale może przynajmniej nas czegoś nauczy, bo jak narazie to od początku roku same zastępstwa na polskim mamy, a w kwietniu już egzamin...
Wysłany: 18-10-2006, 15:48
zaznaczyłam przedostatnią opcję w ankiecie. Wg mnie umiejętność zainteresowania przedmiotem to podstawa. Jesli czyms sie zainteresuje i jest to wykladane w obrazowy sposob, pamietam to dlugo dlugo po skonczeniu zajec. Poza tym gdy zainteresuje wszystkich, to ludzie przestaja gadac na lekcji i interesuja sie tym co sie dzieje- a wiec nie trzeba wtedy wprowadzac jakiegos rygoru.
Przede wszystkim to + kreatywność.
sprawiedliwość
wysoki poziom wiedzy
sympatyczność i poczucie humoru
optymizm
szczerość
wyrozumiałość i cierpliwość
umiejętność utrzymania dyscypliny na lekicji
ciekawe i urozmaicone prowadzenie zajęć
umiejętność przekazywania wiedzy w sposób zrozumiały dla ucznia
Idealny nauczyciel powinien: mieć bardzo wysokie zdolności do przekazywania wiedzy i tłumaczenia poszczególnych zagadnień, być wyrozumiały, sprawiedliwy, sympatyczny i stanowczy jeżeli chodzi o dyscyplinę na lekcji oraz zasady PSO (Przedmiotowego Systemu Nauczania).
Imię: Agnieszka
Wysłany: 18-10-2006, 20:11
Przedewszystkim powinien umieć przekazać wiedzę i zainteresować uczniów danym przedmiotem. Musi utrzymać na lekcji dyscyplinę ale nie w taki sposów żeby wszyscy się go bali tylko czuli respekt. Powinien również potrafić podejść do uczniów na luzie, czasami z nimi pożartować albo pogadać, oraz zrozumiec młodzież.
umiejętność przekazywania wiedzy w sposób zrozumiały dla ucznia, to jest podstawa
a właśnie mi się wydaje, że nie.
istnieje multum uczniów, którzy mają to w nosie, czy nauczyciel jest dobrym nauczycielem i chodzą do szkoły, bo im każe rodzic, albo no nie wiem.
dla mnie sympatyczność jest najważniejsza. jeśli nauczyciel zyska sobie sympatię wśród uczniów, to nawet jak byłby totalnem głąbem- to wtedy, żeby tej sympatii nie stracić stara się jak umie i UCZY.
_________________ Nie wiem dlaczego był czas, że przestałam wierzyć w Miłość.
Głupia byłam.
Miłość istnieje moi Mili. Nigdy w Nią nie wątpcie.
Imię: P jak Poison
Wysłany: 19-10-2006, 12:19
Mój ideał nauczyciela to:
Kobieta w wieku ok 25 lat (tuż po studiach ) z dużym dekoltem i krótką spódniczką
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum