Wys³any: 15-10-2006, 18:56
hehe..Alter, czyta³a¶ pytanie 5 tego psychotestu?
"czy u ciebie w domu by³ alkohol?"
wariant c) nie zwróci³em/am uwagi.
To inteligentne pytanie mnie rozbroi³o.
Jak mo¿na nie zwracaæ uwagi na taki fakt?
Wiek: 21 Do³±czy³a: 22 Maj 2005 Posty: 2142 Sk±d: ... i dok±d?
Wys³any: 15-10-2006, 18:58
Czerwone ¶wiat³o - stop!
Co my¶lisz o sobie? Pewnie, ¿e masz siln± wolê i mocn± g³owê. ¯e zas³ugujesz w ¿yciu na rozrywki i odrobinê luzu. ¯e zawsze i wszêdzie panujesz nad sytuacj±. ¯e sama zawsze sobie ze wszystkim poradzisz. O, jak bardzo siê co do siebie mylisz! Ty prawie w ogóle siebie nie znasz. Mocna g³owa to akurat jest raczej powód do zmartwienia ni¿ rado¶ci, bo brak kaca pozbawia ciê podstawowego mechanizmu obronnego przed uzale¿nieniami. Ty po prostu nie odczuwasz przykrych konsekwencji nadu¿ywania pewnych ¶rodków - a gdy zaczniesz je odczuwaæ, mo¿e byæ zbyt pó¼no. Twój problem polega na tym, ¿e wci±¿ potrzebujesz w ¿yciu jakiego¶ ekstra dopalacza: rano trzech fili¿anek kawy i papierosa, by siê dobudziæ, na imprezie kieliszka, by siê rozlu¼niæ. Zatracasz siê w tym wszystkim, je¶li w co¶ wchodzisz, to po szyjê, po pas. Tak samo jest z prac± i mi³o¶ci±. Nie znasz granic, których przekraczanie jest niebezpieczne i mo¿e siê dla ciebie ¼le skoñczyæ. Ty sama musisz je sobie ustanowiæ. Na serio rzuæ papierosy, ogranicz kawê, mocnych trunków nie u¿ywaj czê¶ciej ni¿ raz w tygodniu. Udowodnij swoj± siln± wolê teraz i zaraz. Potem bêdzie znacznie trudniej!
Imiê: Agnieszka
Do³±czy³a: 27 Sie 2005 Posty: 9524
Wys³any: 15-10-2006, 19:19
Testu nie zrobi³am bo prawie ¿adna odpowied¼ do mnie nie pasuje, ale i tak wiem ¿e nie mam prawie zadnych sk³onnosci do na³ogów i bardzo ciê¿ko siê uzale¿niam, no moze oprucz uzale¿nienia od kompureta i neta.
Czerwone swiate³ko...Ty po prostu nie odczuwasz przykrych konsekwencji nadu¿ywania pewnych ¶rodków - a gdy zaczniesz je odczuwaæ, mo¿e byæ zbyt pó¼no. Twój problem polega na tym, ¿e wci±¿ potrzebujesz w ¿yciu jakiego¶ ekstra dopalacza: rano trzech fili¿anek kawy i papierosa, by siê dobudziæ, na imprezie kieliszka, by siê rozlu¼niæ. Zatracasz siê w tym wszystkim, je¶li w co¶ wchodzisz, to po szyjê, po pas. Tak samo jest z prac± i mi³o¶ci±. Nie znasz granic, których przekraczanie jest niebezpieczne i mo¿e siê dla ciebie ¼le skoñczyæ. Ty sama musisz je sobie ustanowiæ. Na serio rzuæ papierosy, ogranicz kawê, mocnych trunków nie u¿ywaj czê¶ciej ni¿ raz w tygodniu. Udowodnij swoj± siln± wolê teraz i zaraz. Potem bêdzie znacznie trudniej!
cos wtym jest..no ale bez przesady...duzo ju¿ nie pije,palê rzadko
moim nalogiem jest kawka i red bule;/
moze i maja racje nie wem.
Imiê: Tullia d'Aragona
Do³±czy³a: 15 Sie 2006 Posty: 1745 Sk±d: z bankomatu
Wys³any: 18-10-2006, 15:28
nalogow jest tysiace... nie tylko uzywki...
kazdy z nich moze nam zrujnowac zycie...
jesli nie pod wzgledem fizycznym to psychicznym...
i takie to zycie nasze- tyle pokus wkolo
Imiê: Anna
Wys³any: 19-02-2008, 13:49
Nie robi³am tekstu, uzna³am, ¿e jest trochê bez sensu.
Lubiê kompletne oderwanie od rzeczywisto¶ci, dlatego jestem podatna na na³ogi i nie chodzi tu tylko o u¿ywki. Granie w gry, s³uchanie muzyki, czy siedzenie w Internecie te¿ mo¿e staæ siê na³ogiem
_________________ ¯yæ, b³±dziæ, padaæ, triumfowaæ, odtwarzaæ ¿ycie z ¿ycia!
Mnie wyszlo zielone swiatlo.
A to sie zdziwilam O_o
" Zielone ¶wiat³o - tak trzymaj!
To prawda, ka¿dy siê mo¿e uzale¿niæ. Ale ty akurat nale¿ysz do tych ludzi, którzy s± na na³ogi ma³o podatni. Pewnie dlatego, ¿e masz silne poczucie w³asnej warto¶ci, cenisz i lubisz siebie. Wiesz, jak poradziæ sobie z w³asnymi emocjami: umiesz roz³adowaæ stres, przezwyciê¿yæ chandrê, pokonaæ niepewno¶æ i nie¶mia³o¶æ. Nie masz ¿adnego powodu, by uciekaæ od rzeczywisto¶ci. A przecie¿ wszystkie na³ogi to tak naprawdê próba ucieczki od otaczaj±cego ¶wiata, ludzi i najbardziej - od siebie. Psychicznie wiêc raczej siê nie uzale¿nisz - a to ju¿ du¿o. Ale pamiêtaj, ¿e na³óg to tak¿e przemo¿na fizyczna potrzeba u¿ywania jakiego¶ ¶rodka: wszystko jedno, czy chodzi o alkohol, papierosy, leki, pracê, czy toksyczn± mi³o¶æ. A tu twój parasol ochronny, niestety, nie dzia³a. Dlatego nie my¶l, ¿e mo¿esz pozwoliæ sobie na ''ostr± jazdê bez trzymanki'' - zawsze miej nogê na hamulcu. Wtedy dopiero masz gwarancjê, ¿e unikniesz kraksy."
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum