Nie ten jest nieszczęśliwy, kto czyni coś na rozkaz, lecz ten, kto wbrew swej woli. Wytwórzmy tedy w sobie takie usposobienie, aby chcieć tego, czego zażąda bieg rzeczy – Lucjusz Anneusz Seneka
O, jak dobrze byłoby dla niektórych ludzi, gdyby mogli uciec od samych siebie! Cóż pomoże wyprawa zamorska czy przeprowadzka do innego miasta? Jeżeli chcesz umknąć przed tym, co cię gnębi, trzeba by ci być innym, nie gdzie indziej – Seneka
Spokojność nasza w wielkiej mierze zależy od tego, by nic nie robić niesłusznie: ludzie nieopanowani prowadzą życie niespokojne i bezładne. Ile naszkodzą, tyle się i boją i nie mają chwili odetchnienia. Trwożą się bowiem po dokonaniu czynu, wikłają się w nim: sumienie nie pozwala im zajmować się niczym innym i ustawicznie każe im odpowiadać przed sobą. Każdy ponosi karę, kto jej oczekuje. A oczekuje każdy, kto na nią zasłużył – Seneka
Każdy jest na tyle nieszczęśliwy, na ile się za takiego uważa – Seneka
Kochaj jak byś miał znienawidzić, nienawidź, jakbyś miał kochać – Diogenes
Teatr to czynna refleksja człowieka nad sobą samym – Joann Wolfgang Goethe
_________________ Przyjaźń to jedyny cement, który może utrzymać świat w jedności
"Dla człowieka niedojrzałego znamienne jest , że pragnie on wzniośle umrzeć za jakiąś sprawę ; dla dojrzałego natomiast że pragnie skromnie dla niej żyć"
fragment z "Buszujący w zbożu"
_________________ Nie zapomnij skąd wyrosły Ci nogi.
" (...) wtedy było fajnie, niczym sie nie przejmowałem, było źle to nie płakałem, że jest dobrze udawałem, ale jak długo mozna nic nie mówic jak masz doła, problemy w domu z hajsem, podwórko i szkoła, spotkania na ławce i bezcelowe picie, zastanów się nad tym czy tak ma wyglądać życie, debile nie widzicie jak wszystko można stracić, iść zawsze do przodu, zeby tylko się wzbogacić, nie zaznasz szczęścia jesli widzisz je w mamonie (...) hajs w życiu jest potrzebny i nie ma co pie*dolić, może szczęścia nie daje, ale lepiej życ pozwoli(...)"
fragment tekstu piosenki Jeden Osiem L - Kiedyś Było Inaczej
(nie słucham takiej muzyki, ale ten fragment szczególnie zapadł mi w pamięć)
_________________ ..nigdy nie wiesz, co przyniesie nowy dzień..
Fragment z "Zalanych" F.Onichinowskiego. Rozmowa przy winie, Profesora i wiochmenów:
"(..)-To Ci teraz profesor powiem, że pier**isz jak połamany. Pamiętacie jak mi Mózg w mieście fuchę załatwił przy układaniu chodników? No, to Ci teraz profesor powiem, kto ze mną tam zapie**alał. Magister administracji nam polbruk i piasek starem dowoził, a jaśnie pan filozof i matematyk krawężniki nosili. Polew mieliśmy z nich, jak sam ch*j, a brygadzista tak im, magisterkom, dopierd**ał, że aż miło. I co? I ja mam, Ku*wa, załować, że na studia nie polazłem? Tyle lat zapie*dalania i pieprzenia farmazonów, a i tak krawężniki nosić? Chybabym musiał oc*pieć.-
(..)Profesor - Durniście, ale nie wszystko to wasza wina, chłopcy. Głupi ludzie, głupi kraj.. zadupie Europy. Zaścianek zas*any! A te rządy nasze, o tak.. (..) Ku*asy, debile! Rządy debili. A potem co? A potem głąby głąbów uczą!(..) Głupki głupków produkują!(..) Niech wszyscy wyjadą, a Wy, debile, będziecie Murzynów w lektykach nosić. Chińczyków rikszami będziecie wozić, za wycieraczki do butów własnymi grzbietami dla Panów z Europy i Ameryki będziecie robili. Bo inni durnie ciemni i samolubni tworzą Was po takich zapi*działych wiochach i miasteczkach, żeby Wami, pajace, dyrygować łatwiej! (..)-
-(..)Szacuneczek, szacuneczkiem, ale nikt do mnie takich tekstów walić nie będzie. Pie*doli mnie to! Jak Ci się ku*wa nie podobam, profesor, to czego za moje pieniądze pijecie? No czego?"
Trzeba całość przeczytać, bo nie da sie tego opisać..
Ostatnio zmieniony przez Szum*O*Wina 04-10-2006, 10:46, w całości zmieniany 2 razy
"Czas Surferów"
Joker gada z Kozłem, Fifim i Bonusem w kręgielni :
Joker: "Jak tam się uda, a uda nam się, bo plan jest prosty! Pójdziemy z całą kasą do kasyna, tam za 10% wartości dostaniemy kwitek z potwierdzeniem wygranej i forsa będzie czysta"
Kozioł: "A jak nie wygramy?"
Joker: "W ogóle ku*wa nie będziemy tam grali!"
Kozioł: "Rozumiem, że powiedzenie NIE GRASZ NIE WYGRASZ traci tutaj sens?"
Joker: "Traci go ku*wa bezapelacyjnie"
i po tym fragmencie następuje atak śmiechu ludzi, którzy go oglądają ;d
_________________ Nie wiem dlaczego był czas, że przestałam wierzyć w Miłość.
Głupia byłam.
Miłość istnieje moi Mili. Nigdy w Nią nie wątpcie.
"Trwaj chwilo! O chwilo, jesteś piękna!" -'Faust' Goethe
'Friends. I am loth to close. We are not enemies, but friends. We must not be enemies. Though passion may have strained it must no break our bonds of affection. The mystic chords of memory, stretching from every battlefield, and patriot grave, to every living heart and hearthstone, all over this broad land, will yet swell the chorus of the Union, when again touched, as surely they will be, by the better angels of our nature. '
-Abraham Lincoln, 1861
Ten cytat najbardziej podobał mi się w filmie "American History X' (tak nawiasem mówiąc, świetny film)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum