Którzy bohaterowie negatywni najbardziej zapadli wam w pamięć. Mój ranking czarnych charakterów wygląda następująco:
1. Hannibal Lecter - psychopata, homoseksualista, morderca, kanibal, filozof, psychiatra, a przede wszystkim znawca ludzkiej duszy. Pojawił się w filmach:
- ,,Manhunter''
- ,,Milczenie owiec''
- ,,Hannibal''
- ,,Czerwony smok''
2. Darth Vader - upadły rycerz Jedi, postrach całej galaktyki. Połączenie samuraja z hitlerowskim oficerem.
- ,,Gwiezdne wojny'' - wszystkie części
3. Kurgan - nieśmiertelny wojownik ze stepów Ukrainy o twarzy pokerzysty i spojrzeniu tak przenikliwym, że aż jeżą się włosy na klacie.
- ,,Nieśmiertelny''
4. Castor Troy - nałogowy palacz, morderca i terrorysta, a jednocześnie kochający brat. Grany przez J. Travoltę i N. Cage'a.
- ,,Bez twarzy''
5. Mickey i Mallory Knox - jeżdżą po USA zabijając kogo popadnie. Jednocześnie stają się gwiazdami telewizji. Taki scenariusz mógł wymyślić tylko Tarantino.
- ,,Urodzeni mordercy''
_________________ I oto ujrzałem, koń trupioblady, a imię siedzącego na nim śmierć. I piekło szło za nim.
Pinhead (seria Hellraiser) - brytyjski oficer wcielony podczas I wojny światowej w specjalny oddział demonów zwanych Cenobitami, umownie piastujący funkcję ich przywódcy. Ma gustowne, lateksowe wdzianko przyczepione hakami do swojego ciała a cechą szczególną jest poorana otwartymi bliznami głowa, przebita mnóstwem gwoździ. Sprawia mu to potworny ból, nie mniej jednak widzi w swoim cierpieniu ekstazę i chce dzielić się nią z ludźmi, stąd jest skory do paktowania i zawsze wywiązuje się z zawartych umów.
Czarnoksiężnik (seria Warlock ze wskazaniem na I i II cześć) - XVII-wieczny sługa szatana, przeniesiony w teraźniejszość, wiecznie szukający okazji by sprowadzić mrocznego pana na Ziemię. Elegnacki, zawsze uśmiechnięty i posiadający sadystyczne skłonności perfekcjonista.
rodzina Hewittów (Teksańska masakra piłą mechaniczną z 1974 roku) - ciekawe zestawienie psychopatów, którzy w ramach dostosowywania się do nowych warunków życia i postanowili zjadać turystów zamiast bydła. Najlepsze jest w nich to, że prócz charakterystycznego Leatherface'a, każdy z nich może być naszym sąsiadem.
Lestat de Lioncourt (Wywiad z wampirem, Królowa potępionych) - wampir, który dawno temu odrzucił resztki swojego człowieczeństwa, nie stając się przy tym bezmyślną bestią. Prowokator, sybaryta i hedonista posiadający duszę artysty a przy okazji obdarzony talentem wychowawczym.
T-1000 (Terminator 2) - chłodna, wykalkulowana i wyzbyta wszelkiej formy dowcipu maszyna do zabijania. Jeżeli kiedykolwiek dojdzie do sytuacji, w której roboty miałyby się zbuntować, najlefektowniej to zrobią w oparciu o kreację owego cyborga.
_________________ Wisło biała, Matko biała, czemu mętne wody Twoje?
Jakże mętne być nie mają, kiedy do nich łzy padają?
Lestat de Lioncourt (Wywiad z wampirem, Królowa potępionych) - wampir, który dawno temu odrzucił resztki swojego człowieczeństwa, nie stając się przy tym bezmyślną bestią. Prowokator, sybaryta i hedonista posiadający duszę artysty a przy okazji obdarzony talentem wychowawczym.
T-1000 (Terminator 2) - chłodna, wykalkulowana i wyzbyta wszelkiej formy dowcipu maszyna do zabijania. Jeżeli kiedykolwiek dojdzie do sytuacji, w której roboty miałyby się zbuntować, najlefektowniej to zrobią w oparciu o kreację owego cyborga.
Zapomniałem dodać do mojej listy.
_________________ I oto ujrzałem, koń trupioblady, a imię siedzącego na nim śmierć. I piekło szło za nim.
Podobnie jak Frodo, Isildur, częściowo Sam i Smeagol. Pierścień z każdego z nich robił czubka co nie znaczy, że od razu należy ich nazwać czarnymi charakterami.
Imię: X
Wysłany: 03-09-2006, 11:37
No tak, no tak, masz rację. Więc obstaję przy Sarumanie i Lestacie. I ew. Sean Miller z "Czasu Patriotów" (typowa rola Seana Beana, którego bardzo lubię: wiecznie wściekły lub strapiony psychopata, zazwyczaj zabity na końcu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum