Wysłany: 21-08-2006, 11:58 Psychologia
Czy sa tu osoby które interesują się tym kierunkiem? Może znacie jakieś ciekawe książki związane z psychologią albo stronki internetowe?
Powiem wam, że mnie zaciekawił temat imion jakie nadaje się dziecom. Słyszałam że rodzice którzy w życiu sami mieli źle nazywają dzieci nowoczesnymi imionami np. Nicol, Vanessa... po to żeby tym dzieciom powodziło się lepiej... hmmm
_________________ nie żyję wczorajszym dniem.
nie oddycham wczorajszym powietrzem.
Wszystkich zainteresowanych tematem czy nawet studiami powinno się na początku poinformować, że są dwa nurty wywodzące się z tej samej nazwy. Pierwszy to psychologia z poradników typu "Przyjaciółka", stronek pokroju kobieta.interia.pl albo książek "Dlaczego mężczyźni kłamią a kobiety płaczą". Jeżeli fascynację tematem opieracie na takich podstawach, to już na wstępie powinniście zrezygnować. Owszem, powyższe przykłady zawierają myśli psychologiczne jednak są napisane językiem prostym, niefachowym, a co za tym idzie najważniejsze wnioski, jakie powinien formułować psycholog są pomijane, gdyż główny nacisk kładziony jest na szybki efekt a nie odpowiedź na pytanie "dlaczego?".
Właściwa psychologia to ogrom pojęć w sferach myślenia, mechanizmów psychicznych, emocjach i motywacjach, zawiłościach języka a także rozwoju biologicznym i społecznym. Do jej zrozumiena potrzebna jest także duża dawka wiedzy ogólnej, ze szczególnym uwzględnieniem socjologii, filozofii, fizjologii i antropologii człowieka oraz kultury.
vievia napisał/a:
Może znacie jakieś ciekawe książki związane z psychologią albo stronki internetowe?
Tutaj znajdziesz dużo dobrych artykułów. Jeżeli interesują Ciebie książki to najlepiej zacząć od podstaw, czyli jakiegoś podręcznika, najlepiej Jan Strelau i jego trzytomowa seria (Podstawy psychologii, Psychologia ogólna, Jendostka w społeczeństwie i elementy psych. stosunkowej). Z ciekawszych pozycji to mógłym polecić Skinnera (Poza wolnością i godnością), który wnikliwie badał zachowania ludzkie, albo sztandarowego szarlatana psychoanalizy, czyli Freuda (Objaśnianie marzeń sennych, Trzy rozprawy z teorii seksualnej, Ego i id), aby dowiedzić się, dlaczego bawinie się kupką w wieku 2 lat ma wpływ na to, że obecnie poragniemy mieć kogoś na boku.
_________________ Wisło biała, Matko biała, czemu mętne wody Twoje?
Jakże mętne być nie mają, kiedy do nich łzy padają?
Ostatnio zmieniony przez Tchernobog 21-08-2006, 13:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 21-08-2006, 21:42
Hmmm ciekawa ta stronka dziękuję za polecenie ja lubię czytać "charaktery" a poza tym to boję się ;/ studiów psychologicznych ;/ ehhh żebym się w ogóle dostała ;/
_________________ nie żyję wczorajszym dniem.
nie oddycham wczorajszym powietrzem.
Imię: Tullia d'Aragona
Wysłany: 21-08-2006, 22:30
vievia napisał/a:
ja lubię czytać "charaktery"
moja mama ze wzgledu na studia to czytala... Kiedys podebralam jej jedno czasopismo... Na kolana nie rzucilo, ale dosc ciekawe... Szkoda, ze takie cieniutkie
Przyznam szczerze, że psychologią interesuję się od dawna . To bardzo ciekawa dziedzina. Słowa Josepha Conrada " Najbardziej egzotyczną dżunglą na świecie jest psychika ludzka" znakomicie obrazują to, czym zajmuje sie ta nauka. Nie da się ukryć, iż głównie psychika stanowi najbarwniejszy element w postaci człowieka . To ona własnie odpowiada za zachowanei człowieka, jego sposób bycia, za to co robi,za jego działanie i kontakt z otoczeniem.
A jeśli chcesz dowiedzieć się jaki masz rodzaj osobowości zapraszam na :
http://www.enneagram.pl/
_________________ "Marzenia są jak ptaki na niebie.. piękne, czasem niebezpieczne; pojawiają się i znikają, na ich miejsce pojawiają się następne.. Czasem jednak krążą nad nami wiele dni, miesięcy, lat, jak sępy, czyhają na ofiarę, ranią.. nie raz zabijają, ale nie raz ktoś poda nam rękę, pomoże się podnieść z ziemi wstać i wtedy sępy odlatują, na ich miejsce przylatują kolejne, niekoniecznie takie okrutne "
Imię: Tullia d'Aragona
Wysłany: 28-08-2006, 23:00
Charming napisał/a:
widze że ostatnio jest na nią moda.
ladnie ujete- moda...
polowa co sie nia interesuje, w rzeczywistosci nie wie nic...
ale zawsze fajnie powiedziec "interesuje sie psychologia"
bo to tak dumnie brzmi O_o lol
_________________ \m/ _/....\_ \m/
_ \ _(O_o)_ / _
------------------
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------
_ \ _(O_o)_ / _
------------------
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------
A... tez kiedys chcialem byc, ale odeszlo jak do grafiki sie dorwalem
_ \ _(O_o)_ / _
------------------
------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum