Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
24-03-2008, 00:22
Myślistwo
Autor Wiadomość
Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 11:30   

Alearan napisał/a:
Np. Karczując lasy.
W tym wypadku człowiek dba o swoje interesy, poza tym obecnie lasów sie tak nie karczuje jak niegdyć, teraz się wiecej sadzi niz wycina.
Alearan napisał/a:
A przez kogo oczywiście? Człowieka.
Jak wyżej. Człowiek dba przede wszystkim o siebie, dopiero potem jak już ludzkośc była wstanie zrobić cos dla zwierząt i nie umrzeć z głodu przy okazji zaczęto myslec o przyrodzie, jak sie okazało troche za późno, bo ona bez naszej ingerencji dzisiaj sobie nie poradzi :(
Alearan napisał/a:
Mogło by byc to jakos stopniowo rozwiązane.
Nie do końca, bowiem jak zaczniesz stopniowo przesiedlac zwierzeta to może sie okazac, że jest to za wolno skutkiem czego nadmiar saren zaszkodzi populacjom innych zwierząt i nici z równowagi.
Alearan napisał/a:
O, fakt zaczajenie się i strzał w nieświadome zwierze... Wielki szacunek. 0.o
Owszem, gdyby tego szacunku nie było to myśliwy zrobił by tak jak kłusownik, obdarłby z co wartoświowszego mięsa i skóry zwierze i zostawił gnijące resztki w lesie.

Myślistwo dla zwierząt jest pożyteczne, bowiem pomaga utrzymac prawidłową równowage w środowisku.

Pozdrawiam :D

kambo 
*

Wysłany: 11-08-2006, 11:35   

Alearan napisał/a:
Coś ty, lepiej bron w dłoń i postrzelajmy sobie. 0.o

no postrzelac czasem trzeba to jest koniecznosc!! bo bylby niemaly problem z regulacja populacji zwierzat w Polsce!! a jesli tak lubisz zwierzatka to moze... Afryka... Kongo... tam one chodza po miastach... po ulicach... po domach... jagby Ci jakis szympans kiedys zjadl sniadanie to sam chwycilbys za jakas flinte hehehe :D

pozdrawiam :okulary:

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 11:40   

kambo napisał/a:
jagby Ci jakis szympans kiedys zjadl sniadanie to sam chwycilbys za jakas flinte hehehe
hehe ja podam przykład bardziej z naszego podwórka. Jak dzik rolnikowi zaorane pole jeszcze raz przeora, zniszczy kartofliska, zboża itp. to też nie dobrze jest, a z czego to wynika? Juz mówie z braku wystarczającej ilości pożywienia w lesie (z dzikich ziwrząt dzikom raczje inne w kompetencje nie wchodza), czyli jest za duzo dzików na danym tereni i nalezy je odstrzelić.

Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez Krupp 11-08-2006, 11:41, w całości zmieniany 1 raz  
  Znak zodiaku: bliznieta

Bango

Wysłany: 11-08-2006, 12:32   

Alearan napisał/a:
Zapytaj lisa xD

Pomysl ile biednych zwierzatek ocalili ludzie dzieki temu ze zmniejszali populacje lisów :) .
Udowodniono do tego ze Lisy tak jak ludzie potrafią zabijac dla przyjemnosci.

[ Dodano: 11 Sie 2006 01:40 pm ]
Alearan napisał/a:
O, fakt zaczajenie się i strzał w nieświadome zwierze... Wielki szacunek. 0.o

Oj widac jak sie nie znasz na polowaniach.

Po pierwsze idiotyzmem jest porownywanie zwierząt do ludzi i jakies zrownywanie kodeksow moralnych typu "strzał w tył głowy niehonorowy u ludzi to u zwierząt tez"

Na zwierzaka trzeba wejsc od tyłu lub od boku, po to aby ciebie nie wyczuł.
Jesli upolujesz zwierze od strony jego nosa to ci pogratuluje :)
Lwy i inni łowcy tez do swych zwierzat zachodza od tylca.

Myśliwy to nie jest psychopatyczny morderca który strzela do zwierząt z Uzi, podchodzi do zwierzat z szacunkiem ale to nie jest taki sam szacunek z jakim podchodzi sie do ludzi.

Z tobą nie da sie gadać o zwierzakach bo według ciebie, zwierzetom powinny przysługiwać te same prawa co ludziom. A to są zupełnie inne rzeczy.
Dlatego ja z ekomaniakami nie wchodze w rozmowy, chodz i szanuje ich zdanie, ale dla mnie sa zbyt radykalni. Przyznawanie zwierzetom tych samych praw co ludziom
jest no conajmniej dziwne :) .

MMD 
*

Imię: Marcin
Wysłany: 11-08-2006, 13:04   

Krupp napisał/a:
W tym wypadku człowiek dba o swoje interesy, poza tym obecnie lasów sie tak nie karczuje jak niegdyć, teraz się wiecej sadzi niz wycina.[/quote]
Nie, teraz się buduję estakady :P A tak na poważnie wystarczy popatrzeć doline amazonki.

Krupp napisał/a:
Jak wyżej. Człowiek dba przede wszystkim o siebie, dopiero potem jak już ludzkośc była wstanie zrobić cos dla zwierząt i nie umrzeć z głodu przy okazji zaczęto myslec o przyrodzie, jak sie okazało troche za późno, bo ona bez naszej ingerencji dzisiaj sobie nie poradzi :(

Myślenie nie wystarczy, dalej ginie kilka gatunków codziennie.

Krupp napisał/a:
Nie do końca, bowiem jak zaczniesz stopniowo przesiedlac zwierzeta to może sie okazac, że jest to za wolno skutkiem czego nadmiar saren zaszkodzi populacjom innych zwierząt i nici z równowagi.

Taaa, a jak zaczniesz zabijać moze się okazać, że zabiło się zbyt dużo i równowaga została zakłócona

Krupp napisał/a:
Owszem, gdyby tego szacunku nie było to myśliwy zrobił by tak jak kłusownik, obdarłby z co wartoświowszego mięsa i skóry zwierze i zostawił gnijące resztki w lesie.

Chwała im za to, że nie obdzierają ze skóry...

Krupp napisał/a:
Myślistwo dla zwierząt jest pożyteczne, bowiem pomaga utrzymac prawidłową równowage w środowisku.

A mnie najbardziej denerwuję, jak ludzie, którzy czerpią dużą satysfakcje z zabijania starają się zawsze i wszędzie dorobić do tego jakąś ideologie.
Od razu pisze: nie jestem przeciw ostrzałom, ale uważam to za ostateczność

Krupp napisał/a:
Udowodniono do tego ze Lisy tak jak ludzie potrafią zabijac dla przyjemnosci.

Jednak lisy mają jedno zadanie "przeżyć" W tym celu zabijają tak jak ich natura stworzyła. A nie powiesz mi, że natura chce żeby człowiek zabijał.

Bango napisał/a:
Po pierwsze idiotyzmem jest porownywanie zwierząt do ludzi i jakies zrownywanie kodeksow moralnych typu "strzał w tył głowy niehonorowy u ludzi to u zwierząt tez"

A kto przed chwilą za argument, że popualcje lisów powinno przetrzebić porównał lisy do ludzi?
Dla mnie strzał w głowę pozostanie strzałem w głowę.

Bango napisał/a:
Na zwierzaka trzeba wejsc od tyłu lub od boku, po to aby ciebie nie wyczuł.

Aż się dziwie, że sam nie podstawia pod lufę, w końcu to dla dobra jego braci i sióstr..

Bango napisał/a:
Lwy i inni łowcy tez do swych zwierzat zachodza od tylca.

Mężczyźni lubią się poczuć jak łowcy, jeżeli im nie wychodzi w
łóżku, to muszą się realizować na cieszących się życiem zwierzątkach

Bango napisał/a:
Myśliwy to nie jest psychopatyczny morderca który strzela do zwierząt z Uzi, podchodzi do zwierzat z szacunkiem ale to nie jest taki sam szacunek z jakim podchodzi sie do ludzi.

To powiedz jaki w tym jest szacunek? To, że stara się trafić za pierwszym razem i być nie zauważonym dla wałsnej satysfakcji?

Bango napisał/a:
Z tobą nie da sie gadać o zwierzakach bo według ciebie, zwierzetom powinny przysługiwać te same prawa co ludziom. A to są zupełnie inne rzeczy.

Tak, Alearan właśnie próbował dać lisom prawo wyborcze.

Bango napisał/a:
Dlatego ja z ekomaniakami nie wchodze w rozmowy, chodz i szanuje ich zdanie, ale dla mnie sa zbyt radykalni.

Szkoda, ja staram się rozmawiać z ludźmi, żeby poznać ich punkt widzenia.

Alearan 
Przyjaciel
Keep Talking

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 11-08-2006, 14:00   

Bango napisał/a:
"strzał w tył głowy niehonorowy u ludzi to u zwierząt tez"

Nie ważne w co/kogo - Strzał w plecy zawsze zostaje strzałem w plecy 0.o
Zresztą co z tego, że niby zabijają z szacunkiem - myślę, że zwierzęciu o wiele bardziej zależy na życiu.
MMD napisał/a:
Tak, Alearan właśnie próbował dać lisom prawo wyborcze.

Niekoniecznie, lisy mają własne środowiska i ludzie swoje. Miło by było, jakby sobie w nie nie wkraczali.
Cytat:
Od razu pisze: nie jestem przeciw ostrzałom, ale uważam to za ostateczność

Ja rózwnież, ale moja 'ostatecznośc' jest bardzo...ostateczna xD (np. w przypadku gdy przeludnienie pewnej populacji wpływa negatywnie na inną w ten sposób, że może ona szybko wymrzec.)
Przed tym powinno się stosowac wszelkie inne metody. Tak BTW Wymieranie gatunków jest także naturalne 0.o

Znak zodiaku: ryby

manieqq 

Wysłany: 11-08-2006, 16:35   

Martwi mnie, że myślistwo nazywane jest sportem, ale nie wszystko musi być po mojej myśli :P (i chyba całe szczęście hehehe)

wazelina 
już się golę

Wysłany: 11-08-2006, 16:42   

denerwuje mnie, że niektórzy mylą myślistwo z kłusownictwem.
nie popieram, ani jednego, ani drugiego, ale ewentualnie mogę być bardziej przychylna dla tych pierwszych. w końcu niektórzy z nich poddają się ogólnym przepisom.

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 11-08-2006, 17:19   

wazelina napisał/a:
denerwuje mnie, że niektórzy mylą myślistwo z kłusownictwem.

Wiele ludzi to myli, a kłusownicy naprawde bardzo szkodza przyrodzie i powoduja cierpienie zwierząt.

wazelina napisał/a:
w końcu niektórzy z nich poddają się ogólnym przepisom.

Raczej wszyscy przestrzegaja zasad, bo inaczej są oni kłusownikami. Żaden mysliwy nie może sobie od tak wyjść na polowanie, wzyscy są zrzeszenie w kołach łowieckich.

Znak zodiaku: strzelec

wazelina 
już się golę

Wysłany: 11-08-2006, 17:32   

dkf napisał/a:
Żaden mysliwy nie może sobie od tak wyjść na polowanie, wzyscy są zrzeszenie w kołach łowieckich.

móc nie może...
ale powiedzmy, że jest trochę inaczej.

dkf 
Administrator

Wysłany: 11-08-2006, 17:43   

wazelina napisał/a:
móc nie może...
ale powiedzmy, że jest trochę inaczej.

To w tedy nie jest mysliwym tylko zwykłym parszywym kłusownikiem, a to jest karane.

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 11-08-2006, 17:47   

Chmm .. powiem że nawet chetnie popolował bym na takiego lisa czy innego zwierza ... wytropić go bez psa to jest wyczyn wiec chętnie bym sprubował ...

Ale kłusownictwo wykluczone ...

Znak zodiaku: skorpion

dkf 
Administrator

Wysłany: 11-08-2006, 17:55   

Ja bym nie potrafiła zabić żadnego zwierzaka, jak bym już miała do niego strzelić to zrobiło by mi się go żal. Ale wiem ze myśliwi nie patrza na to z tekj strony.

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 21:09   

.
MMD napisał/a:
wystarczy popatrzeć doline amazonki.
Wolałbym abyśmy dyskutowali o naszych polskich realiach.
MMD napisał/a:
Myślenie nie wystarczy, dalej ginie kilka gatunków codziennie.

jakie gdzie? pewnie mówisz o jakis grzbka tudziez porostach występujacych gdzieś niewiadomo gdzie i z racji tego ostatniego faktu nei moga byc należycie chronione.
MMD napisał/a:
Taaa, a jak zaczniesz zabijać moze się okazać, że zabiło się zbyt dużo i równowaga została zakłócona
A słyszałes o czymś takim jak limity? Obowiazuja one nawet wędkarzy! Nie martw się w chwili obecnej takie cos jak nadmiar odstrzałów nam nie grozi!
MMD napisał/a:
Jednak lisy mają jedno zadanie "przeżyć" W tym celu zabijają tak jak ich natura stworzyła. A nie powiesz mi, że natura chce żeby człowiek zabijał.
Błędnie zacytowałeś, to nie moje słowa były, ale moge na to odpowiedzieć, człowiek jest wszystkożerny czyli ... zjada wszystko i mięso i roślinki, a czy chciałbys jeść mięso na żywym właścicielu? Tak więc TAK natura chce abyśmy zabijali!
Alearan napisał/a:
Nie ważne w co/kogo - Strzał w plecy zawsze zostaje strzałem w plecy 0.o
Zresztą co z tego, że niby zabijają z szacunkiem - myślę, że zwierzęciu o wiele bardziej zależy na życiu.
Tak, ale niestety muszę Ci powiedzieć że jak napisał Orwell są zwierzęta równe i równiejsze! Aby chronić te równiejsze trzeba zabic trochę tych równych!
Alearan napisał/a:
Ja rózwnież, ale moja 'ostatecznośc' jest bardzo...ostateczna xD (np. w przypadku gdy przeludnienie pewnej populacji wpływa negatywnie na inną w ten sposób, że może ona szybko wymrzec.)
Przed tym powinno się stosowac wszelkie inne metody. Tak BTW Wymieranie gatunków jest także naturalne 0.o
Powiedz co wg. Ciebie znaczy szybko? Miesiąć, rok, dwa, 100, 500, 1000? Nadmiar np. saren szkodzi nie tylko jeleniom ale i sarnom!! tak więc dla dobra gatunku należy zmniejszyć jego populacje!

Bango napisał/a:
Dlatego ja z ekomaniakami nie wchodze w rozmowy, chodz i szanuje ich zdanie, ale dla mnie sa zbyt radykalni. Przyznawanie zwierzetom tych samych praw co ludziom
jest no conajmniej dziwne
Zgadzam się, ciężko dyskutowac z kimś o tak radykalnych poglądach!!

Pozdrawiam :)

Alearan 
Przyjaciel
Keep Talking

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 12-08-2006, 07:04   

Krupp napisał/a:
Tak, ale niestety muszę Ci powiedzieć że jak napisał Orwell są zwierzęta równe i równiejsze!

Pieprzenie. 0.o
Krupp napisał/a:
Powiedz co wg. Ciebie znaczy szybko?

"Rok moze dwa". Nie wspominając o tym, że można ograniczac liczbe narodzin.
Krupp napisał/a:
tak więc dla dobra gatunku należy zmniejszyć jego populacje!

A to odrazu znaczy - "trzeba je zabijac"? Nonsens, są inne sposoby.

Znak zodiaku: ryby

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu