Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
24-03-2008, 00:22
Myślistwo
Autor Wiadomość
dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 10-08-2006, 15:44   

Nie pasuje mi określenie sport na myślistwo. mimo sprzecznych emocji sa oni bardzo potrzebni bo rególuja populacje zwierząt w lesie, zwalczaja kłusownictwo, a także jak już ktoś wspomniał dokarmiają zwierzeta (tym raczej nie zajmują się leśniczy bo oni mają inne zajęcia). Myślistwo jest też bardzo dokładnie kontrolowane i wszystko zapisywane. To myśliwi głównie wiedza ile jest zwierząt na danym terenie i ile oraz kiedy można, albo nawet trzeba odstrzelić.

Znak zodiaku: strzelec

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 10-08-2006, 21:42   

Alearan napisał/a:
Myśliwi - Na odstrzał ;]
Wtedy zwierzyna będzie miec kolosalne problemy!! Zapewniam Cie że sa oni pozyteczni!! Myśliwy zazwyczaj wie do czego strzela, sidła kłusowinicze łapia wszystko! A to głównie myśliwi zbierają sidła, dbaja o zwierzęta, naprawdę ci ludzie kochaja przyrodę (w olbrzymiej wiekszości, bo jak wiadomo wszedzie zdażają się czarne owce).
Zresztą tak jak mówiłem, przy obecnym kształcie lasów łowiectwo (kontrolowane oczywiśćie :D ) jest niezbedne! jak już pisałem kiedys las był w stanie utrzymywac naturalną równowagę, ale człowiek ta jakże delikatną strukturę zaburzył i teraz niestety musi ingerować aby utrzymac wszystko w zdrowej harmonii.

Pozdrawiam :)

Alearan 
Przyjaciel
Keep Talking

Imię: Mala Cavilla

Wysłany: 10-08-2006, 22:33   

A nie lepiej, zamiast odstrzału tworzyc nowe Zoo 0.o - Na pewno było by to bardziej pożyteczne.

Znak zodiaku: ryby

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 10-08-2006, 22:59   

Alearan, niestety nie do końca rozumiem jak chcesz otwierać nowe zoo? Zakładam że zwierzyna przeznaczona na odstrzał wg. twojego pomysłu miałaby trafic do zoo? Jeśli tak to troche sie zagalopowałeś, spójrz tylko na statystyki ile zwierząt jest co roku strzelonych (dużo tego jak na zoo), ale spójrz też na to jak zmieniaja się populacje zwierzyny łownej w Polsce, mimo zwiększonych odstrzałów liczba zwierząt nie maleje, a wręcz rośnie!! -----> http://www.pzlow.pl/palio...kSum=1854981195 tak, więc łowiectwo nie jest złe dla przyrody.

Ostatnio zmieniony przez Krupp 10-08-2006, 23:01, w całości zmieniany 1 raz  
  Znak zodiaku: bliznieta

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 11-08-2006, 00:03   

Alearan, nie kombinój.

Znak zodiaku: strzelec

Alearan 
Przyjaciel
Keep Talking

Wysłany: 11-08-2006, 09:53   

dkf napisał/a:
Alearan, nie kombinój.

Coś robic muszę... mam w końcu wakacje, no nie? xD
Krupp, chodziło mi ogólnie o to, że napewno gdyby poszukac to znalazło by się kilka lepszych sposobów, na nadmiar zwierząt.
Krupp napisał/a:
łowiectwo nie jest złe dla przyrody.

Ale dla samych zwierząt, tak.

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 10:36   

Alearan, wszak przyroda to też zwierzęta, wiec jak coś może być dobre dla ziwerząt i jednocześnie dla nich złe? Sęk w tym, że nie jest łatwo znaleśc sposób na nadmiar 150 tys. saren orpócz odstrzału nie ma innego sposobu aby ustabilizowac lasy.
Jeszcze raz zachęcam do obejrzenia statystyk, które podałem parę postów wyżej, wynika z niej jasno że odstrzały maja pozytywny wpływ na populacje zwierzyny łownej.

Alearan 
Przyjaciel
Keep Talking

Wysłany: 11-08-2006, 10:43   

Krupp napisał/a:
orpócz odstrzału nie ma innego sposobu aby ustabilizowac lasy.

Ok, gdzieś mamy odstrzał saren, i gdzieś odstrzał wlków - Sarny przenosimy na obszar Wilków, i vuala - mamy 150 saren na sumieniu mniej, a z wilkami coś by się poradziło.
Krupp napisał/a:
Alearan, wszak przyroda to też zwierzęta, wiec jak coś może być dobre dla ziwerząt i jednocześnie dla nich złe?

Jesteś człowiekiem... Chciałbyś byc zastrzelony w imię dobra ludzkości...? Myślę, że podobnie jest z sarną.
Ostatnio zmieniony przez Alearan 11-08-2006, 10:44, w całości zmieniany 1 raz  

chance 

Wysłany: 11-08-2006, 10:53   

Myśliwi są potrzebni. Mam koleżankę w swoim wieku, która już zajmuje się myślistwem. O!

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 10:57   

Alearan napisał/a:
i gdzieś odstrzał wlków
wilki sa pod ochroną, odstrzał jest ale pozwolenia na odstrzał wilka sa wydawane imiennie i to zazwyczaj na 1 czy 2 sztuki (na całą Polskę)!!
Alearan napisał/a:
Jesteś człowiekiem... Chciałbyś byc zastrzelony w imię dobra ludzkości...? Myślę, że podobnie jest z sarną
Tyle, że jest taka róznica, że to człowiek dba o zachowanie równowagi w przyrodzie .... nie sarny :D Ziwrzeta nie mają tu nic do powiedzenia :P Są i beda odstrzeliwane w imię dobra przydrody :D

Niestety cała sytuacja nie jest taka prosta i jej rozwiazanie jest bardziej skomplikowane niż Ci się wydaje, bowiem jak już w tym temacie pisałem lasy nie a takie jak dawniej i nieutrzymuja same równowagi. Samo przenoszenie zwierząt z miejsca na miejsce może wyść tylko im na złe! Taka przesiedlona sarenka, zostanie wpuszczona na zupełnie inny teran którego nie zna, nie wiadomo jak zachowa sie po kontakcie z człowiekiem.
Już całkowicie pomija kwestie techniczne, ale jak sobie wyobrażasz przeniesienie 150 tys. saren rocznei z miejsca na miejsce, że o innych zwierzętach nei wspomne!?

Pozdarwiam :)

Bango

Wysłany: 11-08-2006, 11:05   

Myślictwo jest cool, to cały rytuał przechodzący z ojca na syna. Nie widze w tym zupełnie nic złego. Mysliwy podchodzi do swej zwierzyny z szacunkiem. Do tego dochodzi jeszcze tradycja no i synek sie czegoś nauczy :) .

W UK od zawsze były czwartkowe wypady na lisa i nie było w tym nic złego (lisy przezyły)
Niestety jakieś cfoki z Izby gmin przebiły ustawe która zabrania tych polowań. Teraz tylko czekać kiedy lisów będzie za duzo :) .

Popieram i sam chciałbym kiedyś móc postrzelac ; ]

Moj pradziadek był myśliwym. Kiedy przyszła komuna to wszystko musiało być kontrolowane i każdy co sie nie zapisał do partii uznawany był za kłusownika. A że dziadzio słuzył u Maczka i komuchów nie lubił to z mysliwego stał sie kłusownikiem. Mimo że nigdy sam nie uzywał sidel i innych pierdół.

Dlatego też jako liberał, jestem przeciwnikiem kontrolowania myślictwa :) .
Ostatnio zmieniony przez Bango 11-08-2006, 11:09, w całości zmieniany 1 raz  

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 11:10   

Zgadza się Bango, kto choć raz widział zwierzyna na pokocie wie, że jest to piękny rytuał, tradycja i widać szacunek z jakim myśliwy obchodzi się ze zwierzyną, podziękowanie (zwierzynie, św. Hubertowi), gałązka świerka itp.
I ta grochówka o poranku........ :D

kambo 
*

Wysłany: 11-08-2006, 11:12   

ja porponuje zrobmy zrzute narodowa i uratujmy zwierztka!!! ooo wiem np. kazdy kto lubi zwierztaka i nie chce zeby do nich strzelano niech zlapie sarenke wezmie ja na plecy i zaniesie w bieszczady!!! :D hehehe.... :D apeluje!!!! myslmy logicznie!!!!

pozdrawiam :okulary:

Krupp 
**
Kamerad

Wysłany: 11-08-2006, 11:17   

Bango napisał/a:
A że dziadzio słuzył u Maczka i komuchów nie lubił ...
Szacowny przodek zasługuje na szacunek!!
Bango napisał/a:
Dlatego też jako liberał, jestem przeciwnikiem kontrolowania myślictwa
Bango, kontrole myśliwsta ograniczają sie do tego, że sa okresy ochronne i zwierżeta na które polowac nie można, obszary, no i trzeba zapisac co kiedy i ile sie strzeliło i to nie są moim zdaniem jakieś tam straszne rzeczy, nie szkodzi a pomaga.

kambo napisał/a:
apeluje!!!! myslmy logicznie!!!!
Przyłączam się do apelu :D

Alearan 
Przyjaciel
Keep Talking

Wysłany: 11-08-2006, 11:22   

Krupp napisał/a:
wilki sa pod ochroną, odstrzał jest ale pozwolenia na odstrzał wilka sa wydawane imiennie i to zazwyczaj na 1 czy 2 sztuki (na całą Polskę)!!

Ok, zły przykład.
Krupp napisał/a:
Tyle, że jest taka róznica, że to człowiek dba o zachowanie równowagi w przyrodzie ....

Np. Karczując lasy.
Krupp napisał/a:
lasy nie a takie jak dawniej i nieutrzymuja same równowagi.

A przez kogo oczywiście? Człowieka.
Krupp napisał/a:
Taka przesiedlona sarenka, zostanie wpuszczona na zupełnie inny teran którego nie zna

Mogło by byc to jakos stopniowo rozwiązane.
kambo napisał/a:
ja porponuje zrobmy zrzute narodowa i uratujmy zwierztka!!! ooo wiem np. kazdy kto lubi zwierztaka i nie chce zeby do nich strzelano niech zlapie sarenke wezmie ja na plecy i zaniesie w bieszczady!!!

Coś ty, lepiej bron w dłoń i postrzelajmy sobie. 0.o
Bango napisał/a:
W UK od zawsze były czwartkowe wypady na lisa i nie było w tym nic złego

Zapytaj lisa xD
Bango napisał/a:
Dlatego też jako liberał, jestem przeciwnikiem kontrolowania myślictwa

W sumie ja też... Najlepiej zakazac xD
Krupp napisał/a:
widać szacunek z jakim myśliwy obchodzi się ze zwierzyną

O, fakt zaczajenie się i strzał w nieświadome zwierze... Wielki szacunek. 0.o

Piotrek