Wysłany: 09-07-2006, 18:56 problem z mnozeniem w C++
Ucze się C++ i mam problem z mnożeniem, otóż w pętli nie działa mi mnożenie przez co wynik jest równy 0 a nie powinien.
Kod:
#include <iostream>
using namespace std;
int liczba[1000];
int liczbaSterujacaII;
int iloscLiczb()
{
liczbaSterujacaII=0;
cout << "\nPodaj ile liczb bedzie w tym dzialaniu nie wliczajac wyniku: ";
cin >> liczbaSterujacaII;
}
int wczytywanie()
{
int liczbaOperacyjna=0;
cout << "Podaj wszystkie liczby kazda potwierdzajac enterem: " << endl;
while (liczbaOperacyjna<liczbaSterujacaII)
{
cin >> liczba[liczbaOperacyjna];
++liczbaOperacyjna;
}
}
int mnozenie()
{
int oper=0;
while(oper<liczbaSterujacaII)
{
cout << liczba[oper] << " * ";
++oper;
}
oper=0;
int wynik=0;
wynik=liczba[0]*liczba[1];
//------------------------------ chodzi o tą pętle
while(oper<liczbaSterujacaII)
{
wynik=wynik*liczba[oper+2];
++oper;
}
//------------------------------ dotąd
cout << "\b\b= " << wynik << endl;
}
int main()
{
iloscLiczb();
wczytywanie();
mnozenie();
int b;
cin >> b;
return 0;
}
jeśli ktoś wie dlaczego to nie działa albo wie jak zrobić żeby działało to prosze pisać. Z góry dzieki.
Ostatnio zmieniony przez Stavros 09-07-2006, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
Sprawdziłem tak jak poradziłeś i dalej nie działa. A to zero znalazło się tam pewnie dlatego że próbowałem na różne sposoby poradzic sobie z tym problemem i zmieniałem 0-a na 1-ynki, 1-ynki na 0-a albo na coś jeszcze innego i kicha
mnozenie(liczbaSterujacaII,liczba);
int b;
getch(); //To jest funkcja, która zczytuje jeden znak z klawiatury. Więc nie musisz wpisywać znaku a potem naciskać enter tylko po prostu dowolny znak.
return 0;
}
Wciąż możnaby było to jeszcze ładniej napisać ale nie chcę zaciemniać kodu. Staraj się nie używać zmiennych globalnych jeśli to nie jest konieczne i naucz się składni instrukcji for... jest bardzo przydatna
Pozdrawiam, jakbyś miał jeszcze jakieś problemy to służe pomocą. Polecam poczytać o wskaźnikach i o zasięgu zmiennych... przyda ci się to.[/code]
Banalne, niestety ja się na tym nie znam i nie pomogę
_________________ GsE - gorącym sexem emanuje
Wszystko co zostało napisane przezemnie wynika tylko i wyłącznie z tego, że nie miałem lepszego zajęcia i strasznie mi się nudziło. Jeśli kogoś uraziłem ..... proszę mnie przeprosić .
To typowy przykład człowieka, który jeśli nie nabije bezsensownego posta to się zesra
Sugeruję włączyć wygasanie postów... ludzie, którzy chcą coś skomentować a nie dotyczy to bezpośrednio rozmowy będą mogli wygasić swoje posty automatycznie.
Ostatnio zmieniony przez Hydragorn 05-08-2006, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum