Wysłany: 19-06-2006, 22:53
Świetny pomysł, słyszałam o nim już jakieś 5 lat temu
Jednak jest jedno "ale"- biorąc pod uwagę czytelnictwo w naszym kraju i jego marny poziom ("Pamiętnik Księżniczki", Harlekiny etc. ) , nie wiem, czy kogokolwiek zaciekawiłyby pozostawione przeze mnie na ławce ksiazki. I czy doczekałabym się odzewu, czy znalazlabym gdzies jakiekolwiek pozostawione ksiazki. I pewnie zaraz osobnik, ktory mialby na nie ochote, bylby podejrzewany o kradziez. Poza tym, nowe ksiazki w Polsce są cholernie drogie.
czy kogokolwiek zaciekawiłyby pozostawione przeze mnie na ławce ksiazki
Mnie by zainteresowały.
Podoba mi się ten pomysł. Ale trudny w realizacji, zwłaszcza w mniejszych miastach. Gdzie książki kupuje mało kto, skazując się na łaskę i nie łaskę biblioteki miejskiej.
Bym się rzuciła jak głupi na syr, gdybym zobaczyła gdzieś książkę. I choć idea mi siępodoba, nawet bardzo, to miałabym jeden problem - ja kocham ksiązki, kocham je czytac, je mieć. W domu mamy ich aż za dużo, ale ja ciągle chce więcej. Dlatego nie od razu chciałabym się czegoś pozbyć. Z drugiej storny rozdałam już sporo po znajomych. I nawet cieszę się, że dzieki mnie, ktoś przeczytał to a to.
in their name we die
A ja znalazłam kiedyś taką książke Jakieś 2 lata temu, ale nie wizięłam jej...oglądałam wcześniej program o Bookcrossing i pomyslałam, że lepiej bedzie jak ją zostawie w tym parku (a właściwie nawet na 100% nie ejstem pewna, że ktoś ją celowo zostawił, choć wszystko na to wskazywało)...może ktoś jej szuka? Kiedyś pamiętam była też o tym audycja w Radiu Bis czy Trójce.
_________________ " Rób co chcesz, kiedy nie krzywdzisz nikogo..."
Blessed Be
bookcrossing jest ciekawą ideą ale pewnie wiele osób jak by znalazło taką książke to by ją sprzedało w antykwariacie ... i ja sie chyba zaliczam do tych osób
Imię: Karol
Wysłany: 26-06-2006, 22:43
w polsce to sie nie przyjmnie nie ma bata albo ktos ukradnie zwyczajnie albo jakis drech znajdzie i zniszczy albo nik z parku nie wezmie i tez sie spierniczy
O to to bym sie nie martwiła. W gruncie rzeczy to jest całkiem spora grupa bibliomanów, tylko ich nie widać, bo kryją się po domach, tudzież bibliotekach i czytelniach.
Doskonały pomysł. Szkoda ze jest tak niewielu zwolenników tego. Chociaz z drugiej strony gdyby to wypaliło to zostało by to zniszczone przez huliganow ktorzy by poniszczyli wszystkie egzemplarze
Wysłany: 02-01-2008, 12:30
Gabi napisał/a:
Przesadzasz- żaden chuligan nie zainteresuje się KSIĄŻKĄ
przystanie raczej, i zaduma się na chwilę kontemplując to zjawisko i próbując przywołać mgliste wspomienia z dzieciństwa, pewien że już gdzieś kiedyś widział coś takiego. Aż w końcu w mózgu eksploduje mu myśl "toż to książka" i pochyli głowę z szacunkiem ów wyrzutek społeczeństwa. A potem, być może, przysiądzie na ławce, tym razem nie by zjarać lolka, lecz by doskonalić skryty pod łysiną umysł lekturą. I tak, dzięki akcji prostej i mało kosztownej z Polski zniknie analfabetyzm.
Rozmarzyłam się
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Piękna wizja MJ też się rozmarzyłam...ale podejrzewam, że pozostanie to tylko w sferze marzeń...osobiście słyszałam już jakiś czas temu o tej akcji oraz o miejscach w Warszawie gdzie są ustalone miejsca w których można się książek spodziewać oraz samemu je zostawiać...jednak nie brałam do tej pory udziału w tej akcji...chyba mam podobnie jak ktoś wypowiadający się wcześniej...książki, które są dla mnie wartościowe lubię mieć przy sobie i ciężko jest mi się ich pozbyć.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum