kiedyś aby zostać sławnym muzykiem trzeba było naprawdę mieć talent: ładnie śpiewać, być wirtuozem np gitary, pomysły na piosenki i inne.
zobaczmy jak sprawa wygląda dziś, kiedy - daję przykład ludzie tacy jak Mandaryba czy dziewczyny z Blok 27 stają się gwiazdami estrady. Wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach muzyka jest robiona pod publikę, sztucznie, aby zadowolić fanów, jednak nie jest to dobry efekt - ponieważ muzycy są ograniczeni. Nie mówię o wszystkich oczywiście.
Np aby płyta HH się sprzedawała, to musi być piosenka o HWDP, aby płyta metalowa się sprzedawała musi być mHoczna i wogóle, ludzie zamiast tworzyć to co wypływa z ich serca zaczynają tworzyć to co wypływa z przemyśleń, a producenci ich do tego napędzają.
Jak to się skończy? moim zdaniem muzyka nie polega na tym, że musi się sprzedawać. Po prostu musi mieć uczucia - obojętnie czy to techno, metal, hh, regae, jazz czy soul. Niestety coraz więcej muzyków nie trudzi się, aby stworzyć coś nowego, po prostu idą ścieżką, która jest wydeptana przez modę, i co z tego wychodzi? kupa shitu moim zdaniem.
Wysłany: 26-05-2006, 08:17 Re: do kąd zmierza muzyka?
kentakiMC napisał/a:
aby płyta metalowa się sprzedawała musi być mHoczna i wogóle, ludzie zamiast tworzyć to co wypływa z ich serca zaczynają tworzyć to co wypływa z przemyśleń, a producenci ich do tego napędzają.
nie zgadzam sie...
Soulfly tworza muzyke w pewnym sensie o Bogu, Max w tekstach mówi o Bogu, że sie nawrócił, itp...
i co?
bardzo dobrze sie płyty sprzedaja
tak samo w Polsce, nie sa gorsze takie kapela jak:
* Armia
* 2Tm2,3, czy
* Flapjack
...
w ogóle* - na przyszłość
_________________ Uśmiechnij sie... I zabij mnie...
nie mówię o zespołach takiego rzęku jak Soulfly, soulfly toczyło swój własny tor MOIM ZDANIEM do płyty 3. prophecy i dark ages są inne, być może z powody Marca, a być może z powodu wspomnień Maxa (sepulturka )
No pewnie. Już nie ma takich oldschoolowych przebojów jakie tworzyli Beethoven czy Mozart. To byli goście całkowicie niekomercyjni. Grali w podziemiu, nie wydawali płyt, a koncerty organizowali tylko dla największych fanów.
_________________ I oto ujrzałem, koń trupioblady, a imię siedzącego na nim śmierć. I piekło szło za nim.
Wysłany: 27-05-2006, 20:33
kentakiMC napisał/a:
widoczne jest wyciskanie każdego grosza z kieszeni
A więc płyty powinny być darmowe?
Mogę się zgodzić jednak, że płyta za 70 złotych to przesada.
Cytat:
teraz rynek muzyczny to sama komercja.
Zależy, jakich gatunków koleżanka Zamyślona słucha. Bo jeśli Eski, Radiostacji (która zupełnie, ku mojej rozpaczy straciła swój pierwotny charakter, pamiętam ją jeszcze sprzed przemian) i RMF-u, to nie ma się co dziwić poglądom koleżanki.
Ja słucham ostatnio głównie muzyki etnicznej oraz jazzu i nie narzekam na komercję
Zależy, jakich gatunków koleżanka Zamyślona słucha
Gabi, to nie ma nic wspolego z tym... jakiego typu muzyki slucham. Mowie ogolnie o rynku muzycznym. O tym jakie zespoly sa teraz promowane i w ogole... i to sie tyczy kazdego rodzaju muzyki. Oczywiscie ze nie wszytskie zespoly sa takie.. bo naprawe sporo jest wykonawcow tworzacych dobra i niekomercyjna muzyke... ale o takich... malo sie slyszy. Wystarczy wlaczyc jakies najbardziej popularne radio albo stacje muzyczne... np mtv czy viva... puszczaja ciagle te same piosenki, promuja ciagle te same zespoly i (nie mowie tu o sobie) wiekszosc ludzi wlasnie tego slucha. Chodzilo mi o to.. tak ogolnie bardzo...
Wysłany: 27-05-2006, 21:49
Dobry jazz/ blues ani dobre etno nie są promowane.
A MTV PL czy tam Viva mają swoją grupę docelową- czyli 13-15 latki, którym można wcisnąć byle gó*no.
większość tego, co wpychają nam masowo media to totalny kicz. Nie można tego nazwać nawet muzyką.
Co najgorsze, ten kicz faktycznie "chwyta" i to całe masy. Przykre.
_________________ "Życie to, aby móc odetchnąć jeszcze raz, reszta nic nie znaczy" Mansfield
"- Nie uznajesz żadnych wartości, całe twoje życie to nihilizm, cynizm,
sarkazm i orgazm.
- We Francji mógłbyś zrobić z tego hasło wyborcze i wygrać."
Woody Allen
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum