Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Podział uczniów
Autor Wiadomość
[P]legalna 
Przyjaciel
nieprzeciętna

Imię: Ola
Wysłany: 24-02-2007, 14:52   Podział uczniów

U mnie w gimnazjum od września mają wprowadzić podział uczniów na klasy pod względem ocen. Ma to na celu podniesienie poziomu w klasach, uważając że uczeń dobrze się uczący jeżeli trafi do klasy z wysokim poziomem, będzie barziej zmotywowany do nauki. Jak myślicie, czy to dobre rozwiązanie? Spotkaliście się kiedyś z takim podziałem na klasy? Czy przyniesie to zamierzone rezultaty?

Znak zodiaku: wodnik

juna 
++
dziewczyna Alicji

Imię: Wszemiła
Wysłany: 24-02-2007, 14:58   

ja i bez podziałów miałam takiego pecha czy też szczęście że moja klasa była w szkole najgorsza pod względem wyników w szkole.tak było w gim i teraz w LO,teraz jeszczedochodzi najgorsza frekwencja heh
  Znak zodiaku: skorpion

SvenDarko 

Wysłany: 24-02-2007, 14:59   

W moim gimnazjum było dokłądnie coś takiego, jakimś cudem znalazłem się w klasie "lepszych"... wg. mnie jakiekolwiek podziały klasy na "lepszych" i "gorszych" nie dadzą żadnego pozytywnego skutku... ewentualnie może być jeszcze gorzej...

Znak zodiaku: waga

leisure 

Imię: olek
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 24-02-2007, 15:10   

w moim gimnazjum milalo tak byc, ale w koncu nie doszlo to do skutku. w liceum na pewno czegos takiego nie wprowadza. klasy sa tematyczne, uczen idzie do tej klasy, gdzie jest najwiecej godzin z przedmiotow z ktorych zdaja mature. tyle
  Znak zodiaku: baran

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 24-02-2007, 17:33   

Istna głupota, jeżeli ktoś ma średnią 3 a na pewno trafi do gorszej klasy to nie uważa się za złego ucznia, bo co można powiedzieć o tych co mają średnią 2.
Dla mnie to idiotyzm, to rasizm.

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 24-02-2007, 18:21   

Myślę, że powinni zrobić klasę dla tych zdolnych, wybitnych, pracowitych, gdzie poziom byłby wyższy i klasę dla tych, gdzie poziom powinien być niższy, bo sobie nie radzą z normalnym. A pozostałe dla tych przeciętnych.
U mnie w gim niby tak nie było, ale albo były klasy (tak jak moja), że było dużo mądrych dzieci :D i kilkoro słabych, albo większość słabych i kilka dobrych.

Znak zodiaku: koziorozec

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 24-02-2007, 18:23   

Dla tych w "lepszych" klasach moze i będzie to dobre, ale dla tych co trafia do "słabszych" napewno nie. Co taki uczeń będzie robił oprucz popisywania sie przed kumplami jaki to on nie jest super. I jak tacy uczniowie beda traktowani przez drugą połowe szkoły - jak debile. A tak wogóle to przecież ktos może się wziąść za nauke dopiero np w drugiej czy trzeciej klasie. Debilizm i niepotrzebny podział. Wiem po samym podziale na grupy z angielskiego w gimnazjum, do teraz odczuwam tego skutki i się męcze.

Znak zodiaku: strzelec

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 24-02-2007, 18:34   

dkf napisał/a:
A tak wogóle to przecież ktos może się wziąść za nauke dopiero np w drugiej czy trzeciej klasie. Debilizm i niepotrzebny podział.

Powinni zrobić podział wg możliwości, nie wszyscy mają takie predyspozycje, żeby wyciągnąć na 5.0.

dkf 
Administrator

Wysłany: 24-02-2007, 18:45   

Alicja napisał/a:
Powinni zrobić podział wg możliwości, nie wszyscy mają takie predyspozycje, żeby wyciągnąć na 5.0.

Po co wogóle jakieś podziały?? Nie każdy przecież musi mieć same piątki. Nieraz cenniejsza jest trója ale jak na nia solidnie zapracujemy.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 24-02-2007, 18:49   

dkf napisał/a:
Po co wogóle jakieś podziały?? Nie każdy przecież musi mieć same piątki. Nieraz cenniejsza jest trója ale jak na nia solidnie zapracujemy.

Jak jest uczeń, który ma możliwości na maks. 3 i więcej po prostu nie wyciągnie, choćby nie wiem jak pracował, a nauczyciel tak prowadzi zajęcia, że niewiele ten uczeń rozumie to się po prostu marnuje. A jakby była klasa, gdzie jest więcej takich uczniów to lekcje byłyby prowadzone w bardziej zrozumiały dla mniej zdolnych uczniów sposób. W ten sposób mają szanse na jakieś rozwijanie się na miarę swoich możliwości.

dkf 
Administrator

Wysłany: 24-02-2007, 18:56   

Tak tylko przez całe życie nikt nie będzie podchodził do nich w specjalny sposób. W szkole średniej nbikt nie będzie patrzył że jest mało zdolny tylko wyślą go do sabszej szkoły. A wogóle jak byli by oni traktowani przez resztę szkoły, bo chyba mi nie powiesz że w gimnazjum ze zrozumieniem. To jest po prostu przekreslanie człowieka juz na samym wstępie.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 24-02-2007, 19:00   

dkf napisał/a:
Tak tylko przez całe życie nikt nie będzie podchodził do nich w specjalny sposób. W szkole średniej nbikt nie będzie patrzył że jest mało zdolny tylko wyślą go do sabszej szkoły.

No i pójdzie do słabszej i będzie uczył się na swoim poziomie, a nie będzie się stresował, że nie wyrabia.

dkf napisał/a:
A wogóle jak byli by oni traktowani przez resztę szkoły, bo chyba mi nie powiesz że w gimnazjum ze zrozumieniem. To jest po prostu przekreslanie człowieka juz na samym wstępie.

Tak samo jak będą traktowani w klasie przez zdolniejszych uczniów.

dkf 
Administrator

Wysłany: 24-02-2007, 19:11   

Alicja napisał/a:
Tak samo jak będą traktowani w klasie przez zdolniejszych uczniów.

Tylko ze w klasie to przeważnie oni smieją się z kujonów. A tak będą po prostu traktowani jak gorsi i na kazdym kroku każdy będzie im to powtarzał.

A jak ktos się w pewnym momecie weźmie pożądnie za naukę to co wtedy z nim??

A tak wogóle to jak w klasach sa rózni uczniowie to czesto ci słabsi podciągaja sie do tych mocniejszych aby nie być na sarym końcu, a tak nie mieli by już żadnej motywacji.

W klasie zdaża sie może z dwóch naprawde słabych uczniów po prostu nie zdolnych, reszta to lenie. Więc co dla tych kilku mieli by robić specjalnie klasę??

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 24-02-2007, 19:14   

dkf napisał/a:
Tylko ze w klasie to przeważnie oni smieją się z kujonów. A tak będą po prostu traktowani jak gorsi i na kazdym kroku każdy będzie im to powtarzał.

A jak ktos się w pewnym momecie weźmie pożądnie za naukę to co wtedy z nim??

A tak wogóle to jak w klasach sa rózni uczniowie to czesto ci słabsi podciągaja sie do tych mocniejszych aby nie być na sarym końcu, a tak nie mieli by już żadnej motywacji.

Cały czas mówię o uczniach, którzy nie mają możliwości, żeby dorównać zdolnym.

dkf napisał/a:
W klasie zdaża sie może z dwóch naprawde słabych uczniów po prostu nie zdolnych, reszta to lenie. Więc co dla tych kilku mieli by robić specjalnie klasę??

Pisałam w pierwszym poście - dla nich klasy przeciętne. Jak będą chcieli się uczyć, to wybiją się na tle klasy bo mają możliwości.

dkf 
Administrator

Wysłany: 24-02-2007, 19:36   

Alicja napisał/a:
Cały czas mówię o uczniach, którzy nie mają możliwości, żeby dorównać zdolnym.

Nigdy nigdzie wszyscy nie bedą równi. W szkołach średnich zaczyna sie podział.

Alicja napisał/a:
Jak będą chcieli się uczyć, to wybiją się na tle klasy bo mają możliwości.

Myslisz ze będą mieli motywacje w takiej klasie??

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu