OMG. Ludzie. TSS bywa kojarzony ze stosowaniem tamponów, ale może on występować podczas miesiączki także, gdy tampony nie są stosowane. Więc nie noś też podpasek, bo zaatakuje Cię TSS -.-
TSS kojarzone jest z tamponami niebezpodstawnie.
Zarówno podpaski jak i tampony, nie są sterylizowane, więc zarówno na tym jak i na tym mogą rozwijać się bakterie związane z TSS.
Jaka więc różnica?
Ot taka, że tampony umieszczane są wewnątrz pochwy, a podpaski mają tylko 'kontakt' z zewnętrznymi narządami płciowymi.
Tak więc jeśli już dojdzie do wytworzenia się bakterii, w przypadku tampona jest większe prawdopodobieństwo infekcji.
Absolutne maximum trzymania tampona w pochwie to 6-8 godzin, a ja śpię nieco dłużej.
Gdyby nie było różnicy między tamponami a podpaskami w sprawie TSS, prawdopodobnie na podpaskach także umieszczone by były odpowiednie ostrzeżenia.
OMG. Ludzie. Zalecam poczytanie trochę o tej chorobie.
_________________ And everywhere we go
The sun will always shine...
Osobiście nigdy nie stosowałam tamponów, jakoś nie mogę się do nich przekonać. Ale nie powiem, żeby podpaski były wygodne. No cóż pare dni w miesiącu jakoś przemęcze
_________________ Kiedyś ktoś Cię opuści- uświadom to sobie, bądź na to gotowy, mniej boli...
TSS kojarzone jest z tamponami niebezpodstawnie.
Zarówno podpaski jak i tampony, nie są sterylizowane, więc zarówno na tym jak i na tym mogą rozwijać się bakterie związane z TSS.
Jaka więc różnica?
Ot taka, że tampony umieszczane są wewnątrz pochwy, a podpaski mają tylko 'kontakt' z zewnętrznymi narządami płciowymi.
Tak więc jeśli już dojdzie do wytworzenia się bakterii, w przypadku tampona jest większe prawdopodobieństwo infekcji.
Absolutne maximum trzymania tampona w pochwie to 6-8 godzin, a ja śpię nieco dłużej.
Dobre. Nie wiem czy wiesz, ale stosowanie tamponów daje naprawde małe prawdopodobieństwo wystąpienia TSS -.-
"TSS należy do rzadkości, dużo lekarzy nigdy się nawet z nim nie zetknęło podczas swojej kariery."
_________________ dzieli nas szerokość naszych ramion.
Ostatnio zmieniony przez Darn 11-09-2007, 20:45, w całości zmieniany 1 raz
Dobre. Nie wiem czy wiesz, ale stosowanie tamponów daje naprawde małe prawdopodobieństwo wystąpienia TSS -.-
TSS jest bardzo żadką chorobą, występuje także u dzieci i mężczyzn, ale ponad połowa przypadków dotyczy kobiet w trakcie menstruacji, z czego większość dotyczy tamponów.
No tak, ale nie tylko używając tamponów. Daj spokój. "Może również wystąpić w przebiegu schorzeń i uszkodzeń skóry, takich jak oparzenie, odmrożenie, rana skóry, ugryzienie przez owada.". To masz uważać na rany, na owady? Bo będziesz miała TSS? Poza tym na noc używa się tamponów o większej chłonności i jest dobrze, gdyby stosowanie nocą tamponów miało powodować TSS to nie Ob nie byłyby reklamowane jako tampony na noc.
_________________ dzieli nas szerokość naszych ramion.
No tak, ale nie tylko używając tamponów. Daj spokój. "Może również wystąpić w przebiegu schorzeń i uszkodzeń skóry, takich jak oparzenie, odmrożenie, rana skóry, ugryzienie przez owada.". To masz uważać na rany, na owady? Bo będziesz miała TSS? Poza tym na noc używa się tamponów o większej chłonności i jest dobrze, gdyby stosowanie nocą tamponów miało powodować TSS to nie Ob nie byłyby reklamowane jako tampony na noc.
Eh, nie rozumiemy się.
Owszem, jest wiele powodów występowania TSS, ale tampony zdecydowanie zwiększają ryzyko.
Co do tamponów o większej chłonności, proszę, przeczytaj mojego posta na początku strony (ja tego nie wymyśliłam).
Nie mówię, że będziesz miała TSS bo stosujesz tampony 24h na dobę, ale ja z natury jestem zapobiegliwa i wolę jednak je odstawić w nocy (mam nadzieję że zaraz nie będę znów musiała pisać dlaczego).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum