Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
pochodzenie
Autor Wiadomość
Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 14-05-2007, 13:09   

vievia napisał/a:
dyby nie zmuszała mnie do tego sytuacja, to bym nie wyjeżdżała, ale musze zarobić na studia

A według Ciebie w Polsce nie da rady zarobić na studia? :559:
Nie wiem jaki kierunek by Cię interesował, ale wchodząc w pierwsze lepsze:
Uniwersytet Warszawski: rok zaocznej archeologii kosztuje 3680 zł, prawo 4700, zarządzanie 5200;
Uniwersytet Wrocławski: rok zaocznego prawa 4000, dziennikarstwo 3800, politologia 2800, ekonomia 4000;
Uniwersytet Śląski: rok zaocznego prawa 1900, administracja 1560, biologia 1800, politologia 1600, zarządzanie 1850

Nawet na drogie kierunki spokojnie można zarobić w średnio płatnej pracy - z tych, które wymieniłam najdroższe jest zarządzanie na UW, a wystarczy zarabiać kilkaset złotych miesięcznie, żeby być w stanie opłacić czesne!

Poza tym na niektórych wydziałach, nawet jeśli nie dostaniesz się na studia bezpłatne, to i tak istnieje możliwość darmowego studiowania dziennie i odrabianie czesnych poprzez pracę w różnych jednostkach wydziałowych, dzięki czemu nie tylko masz darmowe studia, ale i od razu zdobywasz doświadczenie i piękny wpis do CV.

EDIT:
Mam dwie koleżanki z małych miasteczek, które studiują w dużych miastach - jedna dziennie (ale odpłatnie) i opłaca czesne z pieniędzy, które odkłada za pracę wakacyjną (u gospodarza na wsi), natomiast druga na codzień pracuje, a w weekendy studiuje prywatnie. Obie muszą opłacać nie tylko czesne, ale też dojazdy, a nieraz i noclegi... a jednak sobie radzą, mimo, że "kokosów" nie zarabiają.
Ostatnio zmieniony przez Leany 14-05-2007, 14:17, w całości zmieniany 2 razy  

labanda 
Przyjaciel
nadszyszkownik

Wysłany: 14-05-2007, 14:48   

Leany, ale jeśli ma np mało czasu, to lepiej jest jej na wakacje wyjechać i tam zarobić więcej i szybciej, niż zarabiać tu, bo to by mogło za długo trwać. przez wakacje nie będzie w stanie zarobić tutaj np 5200 zł żeby studiować zarządzanie na Uniwersytecie Warszawskim, a w jakiejś Francji czy Angli ma szanse. więc nie czepiaj się, bo musi jechać. właśnie po to wymyślono legalną pracę za granicą. i mimo tego, że jestem patriotką, to nie mam nic przeciwko wyjazdowi na jakiś czas żeby zarobić trochę pieniądzy na inwestycję w lepszą przyszłość, a właśnie czymś takim jest zarobienie na studia...

Znak zodiaku: lew

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 14-05-2007, 15:22   

labanda napisał/a:
więc nie czepiaj się, bo musi jechać

Nie musi, tylko może i chce.
labanda napisał/a:
inwestycję w lepszą przyszłość

Poświęcenie swojego wolnego czasu na pracę zarobkową, to też inwestycja w przyszłość. Szczególnie, że jak już wspominałam w ten sposób można mieć "nieco" ciekawszy wpis do CV, niż zmywak w Wielkiej Brytanii - a jeżeli chce się zacząć robić karierę zawodową od razu po studiach, to na ogół jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy zawodowej.

Ale abstrahując od tego wszystkiego...
Ciekawi mnie pewna sprawa: czy jest na forum ktoś, kto rzeczywiście był w Anglii tylko w czasie wakacji i ile z pieniędzy zarobionych przez ten czas, przywiózł do Polski - czyli po odliczeniu wszystkich kosztów podróży, wynajęcia mieszkania i innych związanych z przeżyciem na miejscu? Tak pytam z czystej ciekawości.
Ostatnio zmieniony przez Leany 14-05-2007, 15:24, w całości zmieniany 1 raz  

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
Wysłany: 14-05-2007, 18:36   

Leany napisał/a:
w ten sposób można mieć "nieco" ciekawszy wpis do CV, niż zmywak w Wielkiej Brytanii

Zgadzam się, zwłaszcza, że teraz co raz łatwiej o ciekawą pracę dla młodych.
  Znak zodiaku: wodnik

Gumis 

Wysłany: 14-05-2007, 20:01   

jestem dumny z bycia Polakiem.
  Znak zodiaku: baran

Ceemka 
Przyjaciel

Wysłany: 14-05-2007, 21:21   

Gumis napisał/a:
jestem dumny z bycia Polakiem.

Widac, że młody jeszcze jesteś.

Albo zdesperowany.

Wooof 
świadomość...

Imię: Wooof
Wysłany: 14-05-2007, 21:23   

Ceemka napisał/a:
Widac, że młody jeszcze jesteś.

Albo zdesperowany.

raczej to drugie :)
Misja zyciowa: ignorowac prowokatorow i ludzi pustych, bo oni i tak zgina z wlasna glupota.
  Znak zodiaku: ryby

Ceemka 
Przyjaciel

Wysłany: 14-05-2007, 21:24   

Wooof napisał/a:
raczej to drugie

Możliwe.

Bardzo mozliwe.

labanda 
Przyjaciel
nadszyszkownik

Wysłany: 14-05-2007, 21:36   

ale ja też jestem dumna ze swojego pochodzenia... nie wina Plaki, że czasy dla nas takie, a nie inne. a historie mamy ladną :D

Znak zodiaku: lew

vievia 
Przyjaciel
jedyna.

Wysłany: 15-05-2007, 10:05   

Leany napisał/a:
A według Ciebie w Polsce nie da rady zarobić na studia? :559:

Ja nie mogę pracować w Polsce zatrudniona, bo zabiorą mi rente po mamie.
Miałam pracować na czarno jako barmanka w dyskotece i zarabiać 1300zł miesięcznie pracując od 18:00 do końca dyski czyli coś 4:00, 5:00...
Dlatego wolę wyjechać i zarabiać jako kelnerka ok. 4000zł to jest jednak różnica...

labanda po studiach raczej chcę tu zostać... mam pewne marzenia i plany w związku z moim zyciem zawodowym;) nie chcę zapeszać:)

siła.siłacz.silna.silność.siłownia.
zrozum.

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 15-05-2007, 10:50   

vievia napisał/a:
Ja nie mogę pracować w Polsce zatrudniona, bo zabiorą mi rente po mamie.

To zmienia postać rzeczy.

A czy jesteś pewna, ze jeżeli będziesz pracować, ale się uczyć, to i tak Ci ją zabiorą? Nie znam się na tego typu sprawach i nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale pamiętam, ze moja koleżanka, która dostaje rentę po babci, pracowała przez jakiś czas legalnie.

vievia 
Przyjaciel
jedyna.

Wysłany: 15-05-2007, 12:05   

Ja już się o to pytałam i mogę pracowac legalnie, ale moja pensja nie może przekroczyć jakiejś tam sumy... chyba nie może być więcej niż 600zł... nie pamiętam teraz dokładnie, ale to bardzo mało...
a ja oprócz studiów mam jeszcze inne wydatki, bo musze wszystko sobie sama opłacać (bo mama nie żyje a tata się wyprowadził do swojej narzeczonej) no i teraz zdałam prawko to chciałam jakieś autko, odnowić mieszkanie, studia no i takie tam inne wydatki, na które nikt mi kasy nie da, a w Polsce na to wszystko nie zarobię. Poza tym studiowac będę w innym mieście oddalonym o 100km od Chojnic, wiec jeszcze dojazdy i noclegi... ;\

siła.siłacz.silna.silność.siłownia.
zrozum.

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 15-05-2007, 13:31   

W takiej sytuacji, Twoja decyzja staje się o wiele bardziej zrozumiała.

Nie wiem w jakich stosunkach jesteś z tatą, ale czy nie myślałaś o tym żeby poprosić go o pomoc?

leisure 

Imię: olek
Wysłany: 15-05-2007, 13:35   

Leany napisał/a:
czy nie myślałaś o tym żeby poprosić go o pomoc?
To chyba tylko dobrze świadczy o niej, jeśli chce sama zarobić tą kase.

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 15-05-2007, 13:41   

leisure napisał/a:
To chyba tylko dobrze świadczy o niej, jeśli chce sama zarobić tą kase.

Ale ja nie mówię, że powinna liczyć tylko i wyłącznie na łaskę innych!
To bardzo dobrze, że chce sama o siebie zadbać i zarobić pieniądze, ale to chyba nie oznacza, ze nie mogłaby przyjąć pomocy od własnego ojca, prawda?

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu