dyby nie zmuszała mnie do tego sytuacja, to bym nie wyjeżdżała, ale musze zarobić na studia
A według Ciebie w Polsce nie da rady zarobić na studia?
Nie wiem jaki kierunek by Cię interesował, ale wchodząc w pierwsze lepsze:
Uniwersytet Warszawski: rok zaocznej archeologii kosztuje 3680 zł, prawo 4700, zarządzanie 5200;
Uniwersytet Wrocławski: rok zaocznego prawa 4000, dziennikarstwo 3800, politologia 2800, ekonomia 4000;
Uniwersytet Śląski: rok zaocznego prawa 1900, administracja 1560, biologia 1800, politologia 1600, zarządzanie 1850
Nawet na drogie kierunki spokojnie można zarobić w średnio płatnej pracy - z tych, które wymieniłam najdroższe jest zarządzanie na UW, a wystarczy zarabiać kilkaset złotych miesięcznie, żeby być w stanie opłacić czesne!
Poza tym na niektórych wydziałach, nawet jeśli nie dostaniesz się na studia bezpłatne, to i tak istnieje możliwość darmowego studiowania dziennie i odrabianie czesnych poprzez pracę w różnych jednostkach wydziałowych, dzięki czemu nie tylko masz darmowe studia, ale i od razu zdobywasz doświadczenie i piękny wpis do CV.
EDIT:
Mam dwie koleżanki z małych miasteczek, które studiują w dużych miastach - jedna dziennie (ale odpłatnie) i opłaca czesne z pieniędzy, które odkłada za pracę wakacyjną (u gospodarza na wsi), natomiast druga na codzień pracuje, a w weekendy studiuje prywatnie. Obie muszą opłacać nie tylko czesne, ale też dojazdy, a nieraz i noclegi... a jednak sobie radzą, mimo, że "kokosów" nie zarabiają.
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. Jan Stanisław Lec
Ostatnio zmieniony przez Leany 14-05-2007, 14:17, w całości zmieniany 2 razy
Leany, ale jeśli ma np mało czasu, to lepiej jest jej na wakacje wyjechać i tam zarobić więcej i szybciej, niż zarabiać tu, bo to by mogło za długo trwać. przez wakacje nie będzie w stanie zarobić tutaj np 5200 zł żeby studiować zarządzanie na Uniwersytecie Warszawskim, a w jakiejś Francji czy Angli ma szanse. więc nie czepiaj się, bo musi jechać. właśnie po to wymyślono legalną pracę za granicą. i mimo tego, że jestem patriotką, to nie mam nic przeciwko wyjazdowi na jakiś czas żeby zarobić trochę pieniądzy na inwestycję w lepszą przyszłość, a właśnie czymś takim jest zarobienie na studia...
Poświęcenie swojego wolnego czasu na pracę zarobkową, to też inwestycja w przyszłość. Szczególnie, że jak już wspominałam w ten sposób można mieć "nieco" ciekawszy wpis do CV, niż zmywak w Wielkiej Brytanii - a jeżeli chce się zacząć robić karierę zawodową od razu po studiach, to na ogół jest wymagane wcześniejsze doświadczenie w pracy zawodowej.
Ale abstrahując od tego wszystkiego...
Ciekawi mnie pewna sprawa: czy jest na forum ktoś, kto rzeczywiście był w Anglii tylko w czasie wakacji i ile z pieniędzy zarobionych przez ten czas, przywiózł do Polski - czyli po odliczeniu wszystkich kosztów podróży, wynajęcia mieszkania i innych związanych z przeżyciem na miejscu? Tak pytam z czystej ciekawości.
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. Jan Stanisław Lec
Ostatnio zmieniony przez Leany 14-05-2007, 15:24, w całości zmieniany 1 raz
Imię: Wooof
Wiek: 20 Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 2019 Skąd: z okolicy
Wysłany: 14-05-2007, 21:23
Ceemka napisał/a:
Widac, że młody jeszcze jesteś.
Albo zdesperowany.
raczej to drugie
_________________ Witam w rzeczywistości...
KOCHAM OLEŃKE :-*
Nie dbam o wasz szacunek...
Misja zyciowa: ignorowac prowokatorow i ludzi pustych, bo oni i tak zgina z wlasna glupota.
Wysłany: 15-05-2007, 10:05
Leany napisał/a:
A według Ciebie w Polsce nie da rady zarobić na studia?
Ja nie mogę pracować w Polsce zatrudniona, bo zabiorą mi rente po mamie.
Miałam pracować na czarno jako barmanka w dyskotece i zarabiać 1300zł miesięcznie pracując od 18:00 do końca dyski czyli coś 4:00, 5:00...
Dlatego wolę wyjechać i zarabiać jako kelnerka ok. 4000zł to jest jednak różnica...
labanda po studiach raczej chcę tu zostać... mam pewne marzenia i plany w związku z moim zyciem zawodowym;) nie chcę zapeszać:)
_________________ nie żyję wczorajszym dniem.
nie oddycham wczorajszym powietrzem.
Ja nie mogę pracować w Polsce zatrudniona, bo zabiorą mi rente po mamie.
To zmienia postać rzeczy.
A czy jesteś pewna, ze jeżeli będziesz pracować, ale się uczyć, to i tak Ci ją zabiorą? Nie znam się na tego typu sprawach i nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale pamiętam, ze moja koleżanka, która dostaje rentę po babci, pracowała przez jakiś czas legalnie.
Wysłany: 15-05-2007, 12:05
Ja już się o to pytałam i mogę pracowac legalnie, ale moja pensja nie może przekroczyć jakiejś tam sumy... chyba nie może być więcej niż 600zł... nie pamiętam teraz dokładnie, ale to bardzo mało...
a ja oprócz studiów mam jeszcze inne wydatki, bo musze wszystko sobie sama opłacać (bo mama nie żyje a tata się wyprowadził do swojej narzeczonej) no i teraz zdałam prawko to chciałam jakieś autko, odnowić mieszkanie, studia no i takie tam inne wydatki, na które nikt mi kasy nie da, a w Polsce na to wszystko nie zarobię. Poza tym studiowac będę w innym mieście oddalonym o 100km od Chojnic, wiec jeszcze dojazdy i noclegi... ;\
_________________ nie żyję wczorajszym dniem.
nie oddycham wczorajszym powietrzem.
W takiej sytuacji, Twoja decyzja staje się o wiele bardziej zrozumiała.
Nie wiem w jakich stosunkach jesteś z tatą, ale czy nie myślałaś o tym żeby poprosić go o pomoc?
To chyba tylko dobrze świadczy o niej, jeśli chce sama zarobić tą kase.
Ale ja nie mówię, że powinna liczyć tylko i wyłącznie na łaskę innych!
To bardzo dobrze, że chce sama o siebie zadbać i zarobić pieniądze, ale to chyba nie oznacza, ze nie mogłaby przyjąć pomocy od własnego ojca, prawda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum