Imię: Wszemiła
Wiek: 19 Dołączyła: 09 Sie 2006 Posty: 3175 Skąd: że znowu?
Wysłany: 04-09-2006, 10:49
z właśnego doświadczenia Ci nie powiem,ale słyszałam opinie że tabletki są lepsze. Pozatym plastry kojarza mi sie z czymś na pokaz, ale pewnie są to błędne odczucia.
1) czym różni się działanie takich plastrów od działania tabletek antykoncepcyjnych?
Funkcja hormonów zawartych w plastrze jest taka sama jak w tabletkach o tym samym składzie. Można powiedzieć, że plaster to pigułka nalepiona na skórę. Różni je tylko droga, którą podawane są hormony. W wypadku plastra dostają się one przez skórę bezpośrednio do krwiobiegu, skąd trafiają do receptorów docelowych, czyli jajników i przysadki mózgowej. Omijają więc układ pokarmowy i tylko raz rozkładane są w wątrobie (hormony z pigułki dostają się do tego narządu dwa razy: wprost z przewodu pokarmowego i powtórnie z krwiobiegu).
Gwiazdy , które nosza plastry na ramieniu, robią to po to, żeby zabłysnąć. Tak naprawdę plastry należy nosić na kości ogonowej (tak mówiła mi pani ginekolog).
Myślę, że plastry są lepsze, ale jak dla mnie osobiście lepszy komfort dają tabletki.
_________________ Nie wiem dlaczego był czas, że przestałam wierzyć w Miłość.
Głupia byłam.
Miłość istnieje moi Mili. Nigdy w Nią nie wątpcie.
Wiek: 21 Dołączyła: 22 Maj 2005 Posty: 2145 Skąd: ... i dokąd?
Wysłany: 04-09-2006, 17:37
tamarka napisał/a:
Tak naprawdę plastry należy nosić na kości ogonowej (tak mówiła mi pani ginekolog).
nie powinno sie nosic plastrow ciągle w tym samym miejscu.
Skutecznosc mniej wiecej ta sama ale plastry mają ten plus, ze nakleisz raz i masz spokoj przez tydzień a o pigułce musisz codziennie pamietac i pilnowac pory jej połknięcia.
Imię: po prostu lika
Wysłany: 04-09-2006, 18:23
juna napisał/a:
Pozatym plastry kojarza mi sie z czymś na pokaz, ale pewnie są to błędne odczucia.
Mi też się tak kojarzy jak widzę u kobiety taki plaster we widocznym miejscu. Nie wiem - może jestem dziwna, ale nie podoba mi się to dla mnie to zbyt osobista sprawa - po co każdy ma wiedzieć. A taki plaster można sobie naklejać w innych miejscach gdzie nie jest widoczny.
_________________ "Czasem wystarczy tylko cisza.
Aby zrozumieć jedno słowo..."
Wielu moich kumpli twierdzi ze dziewczyna z plastrem na ramieniu ma tam wypisane "przelec mnie". Jest przeciez tyle innych miejs na ktore mozna taki plaster przykleic. Slyszalam ze mimo szystko sie odklejaja.
Charming napisał/a:
Funkcja hormonów zawartych w plastrze jest taka sama jak w tabletkach o tym samym składzie. Można powiedzieć, że plaster to pigułka nalepiona na skórę. Różni je tylko droga, którą podawane są hormony. W wypadku plastra dostają się one przez skórę bezpośrednio do krwiobiegu, skąd trafiają do receptorów docelowych, czyli jajników i przysadki mózgowej. Omijają więc układ pokarmowy i tylko raz rozkładane są w wątrobie (hormony z pigułki dostają się do tego narządu dwa razy: wprost z przewodu pokarmowego i powtórnie z krwiobiegu).
Od lekarza wiem ze plastry bardziej obciazaja watrobe , wlasnie dlatego ze "ida do niej" bezposrednio a pigulka jest juz troche "oslabiona" jak dociera do watroby przez co tak bardzo jej nie niszczy.
Ja tez sie zastanawialam nad plastrami ale jakos nie moge sie przekonac.
_________________ Boże strzeż mnie od przyjaciół, bo z wrogami sobie poradzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum