Mmm narobił mi ten temat ochoty na pizzę....bardzo dawno nie jadłam...do tej pory zamawiałam pizzę tylko w Telepizzy i da Grasso...obie były dobre...drażni mnie tylko to w tych pizzach dowożonych (przynajmniej jeśli chodzi o Telepizzę), że szybko stygnie i potem robi się już mało apetyczna.
Nie jestem jakoś specjalnie wybredna i taką kupną też lubię...najbardziej Ristorante i tutaj: klasyczna z pieczarkami, trzy sery, wegetariańska i ta gdzie jest ser feta i oliwki (zapomniałam nazwy)
Sama nigdy nie robiłam i z tego co pamiętam moja mama chyba też nie pokusiła się nigdy o samodzielne robienie ciasta....taką robioną jadłam tylko u mojej przyjaciółki jak zrobiła...nie wiem jaki miała przepis ale ciasto było świetne w smaku i cienkie..była bardzo dobra
jeśli chodzi o ketchup i sosy to tak szczerze mówiąc w ogóle tego nie dodaję, wystarcza mi ten sos, którym delikatnie jest posmarowane ciasto w przypadku kupnej czy zamawianej.
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
trzy sery, wegetariańska i ta gdzie jest ser feta i oliwki (zapomniałam nazwy)
# Pizza Primavera
Pizza Primavera łączy klasyczny ser feta z papryką w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym, czerwoną cebulę, czarne oliwki i cukinię. Całość uwieńczona jest serem parmezan oraz oregano, bazylią, chilli i czosnkiem.
Ja również polecam Da grasso. Pyszna i ogromna. Sosy też są świetne.
a z czym to ;>? że taka pycha ;P?
nie widzialam jeszcze takiej nazwy ;P
Aorie napisał/a:
Sos czosnkowy jest za to banalny do zrobienia.
podaj przepis
Pizzeria sie nazywa Da grasso...
Sos czosnkowy: smietana w dużym kubeczku, 2-3 łyzki majonezu, pieprz czarny, sól, czosnek granulowany, dużo świeżego koperku. Koniec.
mam kolege pizzera, więc jak coś, to zawsze moge mieć taką, na jaką mam ochote.
czasem robiłysmy z koleżankami tą gotową pizze knorra.
takie całe zamrożone są do dupy.
najlepsze pizzerie w mojej okolicy to boom na wysokim i banolli na centrum B. tak dla tych z krakowa i huty najbardziej
moje ulubione to wegetariańska, margherita, funghi i gorgonzolla.
Najlepszy jest sos czosnkowy z prawdziwym czosnkiem, nie granulowanym. Potrzebny jest majonez, śmietana (potrzebna by uzyskać żądaną konsystencję), czosnek wyciśnięty wyciskarką i przyprawy (jakie kto lubi)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum