Co waszym zdaniem ma gorszy wpływ na zdrowie(zarówno fizyczne jak i psychiczny) regularne palenie (parę papierosów dziennie) czy picię alkoholu ( parę razy tygodniowo -ale nie codziennie) ?
Imię: Ola
Wysłany: 27-02-2008, 12:50
Mi się wydaje że palenie papierosów. Podobno już od pierwszego można nabyć raka płuc (powinnam się chyba bać ) a od picia wątroba od razu nam chyba nie wysiądzie.
_________________ Dlaczego kochają nas Ci, których my nie kochamy. Dlaczego kochamy tych, którym nasza miłość jest niepotrzebna.
Wysłany: 27-02-2008, 13:01
Cytat:
Co waszym zdaniem ma gorszy wpływ na zdrowie(zarówno fizyczne jak i psychiczny) regularne palenie (parę papierosów dziennie) czy picię alkoholu ( parę razy tygodniowo -ale nie codziennie) ?
:*
Cytat:
Podobno już od pierwszego można nabyć raka płuc (powinnam się chyba bać
Nie dostaje sie raka od palenia tylko zwieksza sie prawdopodobienstwo zachorowania. BTW papierosy sa jedyna uzywka nie majaca wplywu na psychike, wole umrzec na raka niz miec mozg wyzarty procentami.
Nie wiem co jest bardziej szkodliwe, czesciej pale niz pije, ale jak juz pije to pale ^^
Wydaje mi się, że palenie papierosów ma gorszy wpływ na zdrowie, jeżeli porównywać do osoby pijącej alkohol, ale która nie jest alkoholikiem. Widzę to po moim tacie. Przez całe swoje życie nie wypił tyle, ile ja potrafię jednego dnia, ale za to pali od 15. roku życia papierosy. Miał zawał, problemy z krążeniem, no i wygląda na ponad 60 lat, a jego skóra ma, no... chorą barwę.
Inna sprawa jest z psychiką, pod tym względem na pewno alkohol jest gorszy. Osobiście mimo wszystko wolę pić, tylko nie za często
Wydaje mi się, że palenie papierosów ma gorszy wpływ na zdrowie
. Piję dośc często, jednak w większych ilościach na imprezach/urodzinach, czasami w łiked jakis. Palę codziennie
_________________ Zostaw to, nie szukaj problemów we wszystkim
Znajdź szczęście i daj je swym bliskim
Zostaw to, mija cenny czas, za kilka lat
Znów w tym samym miejscu powiesz - miałem zły start
_________________ "Mówisz: wiem czego chcę, i że tego właśnie chcesz. W mieszkaniu brakuje powietrza,
więc połóż się przy mnie i zróbmy to teraz!
Pokażę Ci jak się spada z dachu, nauczę Cię jak się spada z dachu... "
BTW papierosy sa jedyna uzywka nie majaca wplywu na psychike, wole umrzec na raka niz miec mozg wyzarty procentami.
Ma wpływ.
Jak wiemy - papierosy mają związek z nikotyną.
Cytat:
Nikotyna jest dość silną toksyną działającą na układ nerwowy, i stosuje się ją m.in. w mieszankach z innymi związkami jako środek owadobójczy. Dawka LD50 to ok 50 mg. Nikotyna jest silnym agonistą receptorów N-acetylocholinowych. W niskich dawkach (1-3 mg) wykazuje działanie stymulujące, co jest głównym powodem, że palenie papierosów sprawia przyjemność. Nikotyna działa na organizm człowieka na wiele różnych sposobów, gdyż wiąże się trwale i blokuje działanie kilkudziesięciu różnego rodzaju enzymów. W małych dawkach działa ona stymulująco, powodując wzmożone wydzielanie adrenaliny, co powoduje wszystkie związane z tym objawy (zanik bólu i głodu, przyspieszone bicie serca, rozszerzone źrenice itp).
Cytat:
Nikotyna działa również na ilość dopaminy w mózgu. Jest to kolejny powód dlaczego nikotyna jest uzależniająca. Ludzie palą, aby utrzymać wysoki poziom dopaminy w mózgu. Badania dowiodły również, że nikotyna jest słabym inhibitorem MAO. Ciekawostką jest, że większość (75-90%) ludzi chorych na schizofrenię pali papierosy. Prawdopodobnie wynika to z powodu obniżonego poziomu dopaminy w mózgu schizofreników, którego przyczyną są leki przeciwpsychotyczne.
Nikotyna, paradoksalnie, przewyższa toksycznością i mocą uzależniającą wiele nielegalnych narkotyków (niektórzy ludzie uznają ją za silniej uzależniającą od morfiny), pomimo to nie jest jednak do nich zaliczana ze względów kulturowo-tradycyjnych.
Wolę się napić.
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum