Imię: Paweł
Wysłany: 20-09-2004, 21:15 Paktofonika, Kaliber44, Pokahontaz itp.
Nie wiem jak wy ale ja mogę tych zespołów słuchać cały dzień i mi się nie nudzi... Czytam często wywiady i artykuły o Magiku... Znam osoby które lubią PFk a nie słuchają HH. A jaki jest wasz stosunek do tych zespołów?
Jedyne co mi się w nich nie podoba to to co zrobił Fokus tej dziewczynie w kawałku Rób co chcesz... (to jest prawdziwa rozmowa - nie reżyserowana itp.)
Ostatnio zmieniony przez Gruvby 30-04-2005, 21:36, w całości zmieniany 1 raz
Pierwsza liga HH w Polsce mysle że nie maja sobie równych, a na Kalibrze to sie wychowałem, jak chyba w 7 klasie podstawówki pierszy raz usłyszałem ich płyte tak słucham ich do tej pory (oczywiscie nie bez przerwy:P) i chyba nigdy mi nie przejdzie.
No napewno, dawno ja byłem w 3 klasie podstawówki napewno jak kolega zaczął słuchać Kalibra, ja wtedy myślałem, że to jakiś metal ale dla mnie te 3 zespoły są najlepsze o prostu the best
O jezu to w którym to było roku? To chyba jeszcze za + i - i "Psychorapu"
Oj dawno dawno to było chyba z 6 lat temu może nawet wiecej, pamietam że pierwsze kawałki K44 dostalismy od kumpla którego kuzynek mieszkał na tej samej dzielnicy co Magik mało kto wtedy słyszał o czyms takim jak Kaliber44 wtedy HH to było samo podziemie nie to co obecne meza 18L i inne badziewia
czyli 1998 - w 98 + i - miało już 3 lata :P Chciałbym mieszkać na tej samej dzielnicy co Magik... widział go jak wyskoczył z balkonu?
raczej nie chociaz nie pytałem, a i magik to z tego co wiem skoczył prosto z okna a nie z balkonu to taki szczegol byle kiedys w tej okolicy i widziałem ten blok jakos nie pamietam zadnych balkonów ale moge sie mylic bo bylo to juz jakis czas temu
Z Katowic Chyba wszyscy bo Magik z Dabem chodzili do tej samej szkoły a Joka to brat Daba.. :wink:
Województwo Śląskie ...
Jeśli chodzi o te zespoły, to powiem, że hh poważniej zacząłem słuchać od czasu, gdy pojawił się Kaliber 44 (to był hit), bo wcześniej przed Kalibrem był Liroy, Karramba itp. ale to syf ...
No chyba raczej ty takie rzeczy słuchałeś... Kalbier się pojawił po Liroyu i Karrambie i choroby mi nie wmawiaj nawet, bo zacząłeś sobie słuchać od roku czy dwóch, a ja już w ch** czasu słucham hh ...
Weś ty najlepiej na skora (nie kojarzyć ze SkooRo) się zrób...
Imię: Paweł
Wysłany: 22-09-2004, 16:15
Sorry nie dopisałem chyba... teraz już jest... pierwsza płyta jest z '96... może i po liroyu, ale dawno...
[ Dodano: 22 Wrzesień 2004, 16:16 ]
Cytat:
Gdy w 1991 roku dAb i Joka usłyszęli kawałek "Ring Ring Ring" - De La Soul zainteresowali się HipHopem. Jeszcze wcześniej bo w 1990 zainteresował się nim Jajonasz. Jajonasz wraz z Magikiem założyli gówniarski skład YOUNG RAPPERS, który szybko został rozwiązany.
Wkrótce Magik i dwaj bracia dAb i Joka założyli wspólny projekt. Kiedy Magik wybrał się na poszukiwanie HipHopu w katowickich sklepach muzycznych sprzedawczyni pokazała mu płytę Michaela Jacksona. HipHop był wtedy mało znany, praktycznie to chyba mało kto wiedział co to jest.
W latach 1993-94 przechodzili przez etap gangsta, pózniej rymowali po angielsku. Na koncertach towarzyszyły im ostre gitary i właśnie wtedy wymyślili nazwę Kaliber 44. 44 - oznacza liczbę magiczną o której można sobie przeczytać w "Dziadach" w "Widzeniu księdza Piotra". Kaliber to nic więcej jak wielkość liczby 44.
W 1995 roku podpisali kontrakt z S.P.Records i ruszyli na wspólną trasę koncertową z Liroyem, którego jak sam Joka powiedział nie potrafią słuchać.
Wiosną 1996 roku ukazała się składanka S.P.Records. Niektórzy mówili że to "Ch.... składanka" i w ogóle do dupy. Krytykowana przez wielu jako że jest za mało HipHopowa jednak na składance znajdował się utwór Kalibra 44 -"Zakon Marii" postrzegany jako najdziwniejszy utwór na składance.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum