Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrzezywanie kobiet w krajach Afryki
Autor Wiadomość
kamasutra 
Użytkownik roku
baunsuj dziw**

Imię: Kamila
Wysłany: 23-03-2008, 21:30   Obrzezywanie kobiet w krajach Afryki

Klitoridektomia (zwana też obrzezaniem kobiet) - częściowe lub całkowite usunięcie łechtaczki (łac. clitoris), czasem również warg sromowych mniejszych. Praktykowane ze względów religijnych lub estetycznych wśród niektórych ludów afrykańskich.

Polega on na wycinaniu dziewczynce (na żywca) zewnętrznych narządów płciowych. Zazwyczaj odbywa się to w jakichś prowizorycznych warunkach, a robi to jakaś znachorka przy użyciu tego co ma akurat pod ręką, to jest: żyletka, nóż, kawałki szkła, ostre kamienie, a w niektórych rejonach ten "zabieg" jest wykonywany nawet zębami! I po co to wszystko?- A po to żeby kobietę raz na całe życie pozbawić jakiejkolwiek przyjemności wynikającej z uprawiania seksu i żeby jej przyszły małżonek miał pewność że ona go nie będzie zdradzać. Nieobrzezane kobiety (jeśli się takie trafią) często nie mają żadnych szans na wyjście za mąż. A taka kobieta (jeśli uda jej się wogóle przeżyć ten zabieg, bo ten straszliwy ból który mu towarzyszy, jak i pózniejsze powikłania często kończą się śmiercią) cierpi już potem przez całe życie i to nie tylko podczas seksu ale też podczas każdej czynności fizjologicznej, a nawet podczas chodzenia!

Zainteresowanych odsyłam do wspaniałej książki Waris Dirie "Kwiat pustyni" opowiadającej historię właśnie takiej kobiety. A Wy co myślicie o takich praktykach?

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 23-03-2008, 21:42   

Ciężko było by zabronić Afryce kultywowania jej TRADYCJI, nawet jeśli jest tak z humanitarnego punktu widzenia, okrutna. Sama mogłabym to zrozumieć, gdyby takie zabiegi były wykonywane w imię religii, tak jak obrzezanie niemowląt u żydów- gdyby te dziewczyny naprawdę czuły jakąkolwiek wyższą potrzebę klitoridektomii. Ale nikt ich niestety nie pyta o zdanie.
Nieraz same matki zaprowadzają te dzewczynki do znachorki- matki, same przeszedłwszy wcześniej to samo, na taką samą torturę w imię tradycji skazują swoje dzieci.
kamasutra napisał/a:
Nieobrzezane kobiety (jeśli się takie trafią) często nie mają żadnych szans na wyjście za mąż.

Kiedyś szans na zamążpójście nie miały nie - dziewice- nawet w Polsce.
Zresztą nieraz, czytając szczególnie katolickie fora internetowe, można trafić na facetów, którzy dyskredytują nie-dziewice, mówiąc, że w życiu by się z taką nie ożenili.
Ale to już w tym momencie raczej margines- i pierwszy raz po ślubie, i tacy *nowocześni* faceci.
Wiele upłynęło dni, dni bez mojego udziału
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.
Ostatnio zmieniony przez Gabi 23-03-2008, 23:19, w całości zmieniany 1 raz  

Znak zodiaku: panna

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 23-03-2008, 23:13   

Takie praktyki powinny zostać kategorycznie zakazane, bo jest to najzwyklejsze okaleczanie kobiet. Nie chodzi tu tylko o brak przyjemności z seksu, bo to by był najmniejszy problem, ale o ból, powikłania, dużą umieralność, późniejsze problemy, a do tego straszne problemy w czasie porodu, bo okleczona i zagojona pochwa nie może się tak rociągnąć jak u zdrowej kobiety. No ale wiadomo że z prymitywnymi ludami raczej nikt nie wygra, a tym bardziej nie przemówi im do rozsądku, bo takie praktyki są zakożenione w ich świadomości i uważają je za coś oczywistego. "Cywilizowani" pracujacy z tymi ludzmi powinni się starać, żeby zaczęto stosować tylko symboliczne obrzezanie, jak już nie można teu zapobiec, albo chociaż w odpowiednich warunkach sanitarnych.

Znak zodiaku: strzelec

Darn 
Zasłużeni

Wysłany: 23-03-2008, 23:45   

Przychodzi mi na myśl jedno słowo: popierdolone.

Okaleczać, może skazywać na śmierć kobietę tylko po to by jej zakichany mąż wiedział, że go nie zdradzi -.-

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 23-03-2008, 23:50   

Tak mi przyszło do głowy. Feminizm przydałby się właśnie w takich państwach, gdzie kobieta jest całkowicie podległa facetowi.
Niestety wspołczesny feminizm woli krzyczeć o aborcję i że chcemy być równe. Banalne slogany, które i tak niczego nie załatwią.
Feministek w ogóle taka sytuacja nie obchodzi, bo trudno to załatwić, wolą iść po najcieńszej linii oporu.
Wiele upłynęło dni, dni bez mojego udziału
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

Znak zodiaku: panna

wronka 

Imię: Karolina
Wysłany: 24-03-2008, 15:56   

Głupie. Krzywdzą kobiety na całe życie.

Znak zodiaku: lew

fobia 
+++++
Antichrist Superstar

Imię: Albert Fish
Wysłany: 25-03-2008, 00:54   

Co mnie to gówno obchodzi co sobie robią w Afryce? A niech się nawet jajami na pal nabijają.

Znak zodiaku: skorpion

alanho 
+++++

Wysłany: 25-03-2008, 00:56   

A u nas sie je kapustę kiszoną.

Mają swoje zwyczaje to niech sobie robią co chcą.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu