"Ksiądz zatrzymał konia, nie schodząc z kozła wysłuchał opowieści, przyjrzał się wozowi ze złamaną ośką, przyjrzał uważnie każdemuz trojga uniżenie proszących i pojął wreszcie o cóż to proszący proszą.
- Że niby jak? - zapytał wreszcie z wielkim niedowierzaniem. - Do Strzelina? Na moim wozie?
Proszący przybrali pozy jeszcze bardziej proszące.
- Ja, Filip Granciszek z Oławy, pleban od Matki Bożej Pocieszenia, dobry chrześcijanin i katolicki duchowny, mam wziąć na wóz Żyda, Kurwę i Włóczęgę?
Reynevan, Dorota Faber i rabbi Hiram ben Eliezer popatrzyli po sobie, a miny mieli nietęgie.
- Wsiadajcie - oznajmnił wreszcie sucho ksiądz - Toć na strasznego wyszedłbym ciula, gdybym was nie wziął.
_________________ "Na pochybel wszystkim,
Bo jutro z tego nie będzie już nic.
Jutro z tego nie będzie już nic,
Stoję sam na sam z życiem i muszę coś zniszczyć"
"Ona nie widzi, nie czuje, że mi sposobi truciznę, od której wraz z nią zginę, a ja piję z rozkoszą z kielicha, który mi podaje na zatracenie moje. Cóż znaczyć może owe dobrotliwe spojrzenie, którym mnie ogarnia często (...), co znaczy owa uległość, która sprawia, że przejmuję się uczuciami, jakie mnie ożywiają, co znaczy owo współczucie z cierpieniami mymi, jakie wyraźnie czytam w jej twarzy?"
Imię: Arturek ~~
Wiek: 19 Dołączył: 27 Lip 2005 Posty: 6669 Skąd: z miasta
Wysłany: 26-11-2005, 18:00
master_u, widze ze nie tylko ja czytam dobre książki
„Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro”
Diuna:
Jakich brakuje nam zmysłów, że nie widzimy i nie słyszymy innego świata, który nas otacza?
Paul
Najtrwalszymi zasadami wszechświata są przypadek i błąd.
Kynes
Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy.
Hrabia Fenring
Każda przebyta do końca droga prowadzi dokładnie donikąd.
Wdrap się na górę tylko, by sprawdzić, że jest górą. Nie zobaczysz góry z jej szczytu.
-diuna-
Umysł rozkazuje ciału i ono jest posłuszne. Umysł rozkazuje sobie samemu i natrafia na opór.
Jessika
Gdyby życzenia były jak ryby, wszyscy stawialiby sieci.
Halleck
Gdzie się podziały te wszystkie cenne słowa, które chroniły nas przed absurdem?
-duncan idaho-
Zaakceptować siebie może być najtrudniejszą rzeczą we wszechświecie.
Pomagać przyjaciołom i niszczyć wrogów.
-mesjasz diuny - hayt
Przypominam sobie, że nigdy nie powinno się przebywać w towarzystwie, w którym nie chciałoby się umrzeć.
-duncan idaho-
Ludziom żyje się najlepiej, gdy każdy wie, gdzie przynależy i zna swoje miejsce w hierarchii i ma świadomość, co może osiągnąć.
Zniszcz miejsce, a zniszczysz człowieka.
-bene gesserit-
Nawet lojalność, nadmiernie wykorzystywana, zużywa się.
-dzieci diuny- farad'n
_________________ „Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.”
"Na większą chwałę Bożą." Ad maiorem Dei gloriam.
"O najważniejszych sprawach najtrudniej opowiedzieć. Sąto sprawy, których się wstydzisz, ponieważ słowa pomniejszają je - słowa powodują, iż rzeczy, które wydawały się nieskończenie wielkie kiedy były w Twojej głowie, po wypowiedzeniu kurczą się i stają zupełnie zwyczajne. Jednak nie tylko o to chodzi, prawda? Najważniejsze sprawy leżą zbyt blisko najskrytszego miejsca Twej duszy, jak drogowskazy do skarbu, który wrogowie chcieliby Ci skraść. Zdobywasz się na odwgę i wyjawiasz je, a ludzie dziwnie na Ciebie patrzą, wogóle nie rozumiejąc co powiedziałeś, albo dlaczego uważałeś to za takie ważne, że prawie płakałeś mówiąc. Myślę, że to jest najgorsze. Kiedy tajemnica pozostaje niewyjawiona nie z braku słuchaczy, lecz z braku zrozumienia."
_________________ Last Night I Asked My Angel To Wath Over You...
But He Come Back Soon...
I Asked: "Why?"
He Smiled And Said: "An Angel Doesn't Watch Anoter Angel..."
"Kto wcześnie z łóżka się zbiera, ten wcześnie umiera" słowa maga Rancewinda z książki Terrego Pratchetta "Blask Fantastyczny"
"Śmierć był tradycjonalistą. Miał prawo do dumy z jakości śwaidczonych przez siebie usług, a przez większość czasu chodził ponury, gdyż nikt go nie doceniał. Przypominał, że nikt nie lęka się samej śmierci, ale bólu, rozdzielenia i zapomnienia. To nierozsądne żywić do kogoś pretensję tylko dlatego, że ma puste oczodoły i jest dumny ze swojej pracy. I wciąż używa kosy, zaznaczał często, gdy Śmierci na innych światach już dawno zainwestowali w kombajny." - opis Śmierci wg. Pratchetta w jego książce "Blask Fantastyczny".
_________________ -Ludzie, którym się spełnia życzenia, często okazują się nie całkiem mili. Czy więc powinno się im dać to, czego chcą, czy raczej to, czego potrzebują?
Śmierć uprzejmie skinął głową. Z jego punktu widzenia ludzie dostają to, co im się daje.
Ja raczej nie znam fajnych cytatów z KSIĄŻEK. Właściwie moje jedyne fajne, ulubione mam wypisane poniżej Dużo w nich prawdy... Ale one raczej nie pochodzą z książek... Na pewno pierwsze dwa są z piosenek, a pozostałe...?
_________________ TY ZA MNIE NIE UMRZESZ, WIĘC NIE MÓW MI JAK MAM ŻYĆ!!!
Wysłany: 24-11-2006, 20:19
"Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, co Ci się trafi"
"Forrest Gump", Winston Groom.
jeden z ulubionych.
i drugi: "Czy pani wie co to jest ludzkość? Ludzkość jest to parada nikczemnych karzełków. Czy pani wie, co jest największym paradoksem we wszechświecie? Człowiek. Czy pani wie, co to jest - Polska? Jest to kraj, w którym zawsze klęka się przed pałką policjanta, lecz nigdy przed geniuszem.(...) Człowiek przyzna się do wszystkiego, lecz nigdy do samego siebie. Czy pani podziela moje zdanie, Spermensito? Czy pani wie, czysta dzieweczko, ze istnieje na świecie taki kraj, w którym każdy z jego mieszkańców uważa się za zmarnowanego człowieka? Czy pani wie - o pieśni słodyczy! - że jest pod niebem taki kraj, w którym każdy kretyn mający ptasi móżdżek i zbyt słabe ręce do pchania taczek... - w którym każdy łajdak, zanim zdążył innym podstawić nogę i sam wpaść pyskiem w błoto - uważa się za człowieka skrzywdzonego przez historię? Czy pani wie, że jest taki kraj, w którym, gdy złodziej staje przed sądem i skazują go, on z braku argumentów krzyczy: "Jestem Polakiem" - Czy pani wie, że jest taki kraj, który powinien mieć w herbie - zamiast orła - rozwścieczonego indyka z tubą wazeliny w szponach, na tle dwu nahajek z bielonego klozetu z serduszkiem? Kraj, w którym słowo "polityka" od wieków równoznaczne jest ze słowem "oszustwo"?"
"Umarli są wśród nas"- Marek Hłasko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum