Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: miyako
09-03-2008, 19:49
Muza z Internetu.
Autor Wiadomość
Dzika 
**
...a jednak...:P

Imię: Adzina
Wysłany: 05-11-2006, 08:06   

Ja zapewne nie wymienie nikog, bo mnie raczej mało interesuje, jakie kto ma oprogramowanie. Sama oczywiście pirackie, i jakoś nie mam z tegoż powodu wyrzutów sumienia. Niby to przestępstwo. Robię komuś krzywdę? Nie. A ja na tym zyskuję. Więc wszystko w temacie:)

Znak zodiaku: rak

paradies 
Jetz oder Nie!

Wysłany: 27-07-2008, 19:26   

Wooof napisał/a:
Jestem ciekaw czy Wy sciagacie plyty z internetu za pomoca programow typu eMule?

oczywiscie ze tak za pomoca BearShare :D

Wooof napisał/a:
ak by na to nie patrzyl jest to nie legalne, a jednak duzo osob to robi.

jakos nie zwracam na to uwagi ze jest to nie legalne,wiekoszc robi tak samo,po co wydawac kase na drogie plyty skoro mozna miec te same piosenki co sa na plycie zupelnie za darmo ! :) nie widze wiekszej roznicy w piosence sciagnietej od piosenki znajdujacej sie na orginale.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 27-07-2008, 21:56   

paradies, jakbyś miała stragan z jabłkami z własnego sadu i ktoś co chwilę podlatywałby i kradł jedno to chyba nie byłabyś zadowolona, co?
Staram się kupować oryginalne płyty, zwłaszcza jeśli naprawdę lubię wykonawcę. Chociaż czasami naprawdę poraża mnie cena danej płyty.

Znak zodiaku: koziorozec

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Imię: Albert Fish
Wysłany: 27-07-2008, 22:47   

paradies napisał/a:
jakos nie zwracam na to uwagi ze jest to nie legalne,wiekoszc robi tak samo,po co wydawac kase na drogie plyty skoro mozna miec te same piosenki co sa na plycie zupelnie za darmo ! :) nie widze wiekszej roznicy w piosence sciagnietej od piosenki znajdujacej sie na orginale.

Sranie po ścianie. Nie mówię, że nie mam mp3 na komputerze, ale na ogół ściągam tylko po to, żeby zobaczyć czy dany zespół/płyta jest warta wydania kasy. Jeśli mi się podoba to kupuję płytę (a mam ponad 80), a jak nie to usuwam.
Uważam ludzi, którzy mają same mp3 za hołotę, złodziei i cholernych piratów. Dla mnie jeśli zespół nagrał dobrą płytę, to jest wart, aby wydać na niego te 50zł. Nie mówię już o tym, że strasznie rajcuje mnie kiedy otwieram książeczkę z tekstami, pięknie zrobiony Digi, czy nawet klasyczne opakowanie. Moim zdaniem jeśli ktoś na prawdę docenia muzykę i ludzi, którzy ją tworzą to poświęci fundusze i kupi oryginała. Niestety coraz więcej widać ignorantów i degeneratów muzycznych.

Znak zodiaku: skorpion

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 27-07-2008, 22:51   

http://www.empik.com/iag-bari-z-importu,208783,p

Jak dla mnie to jest cena zaporowa, jak na jedną płytę.
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

Znak zodiaku: panna

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Wysłany: 27-07-2008, 23:09   

Gabi napisał/a:
Jak dla mnie to jest cena zaporowa, jak na jedną płytę.

Mam nawet kilka droższych, chociaż to limitowane edycje w większości wzbogacone DVD.
Dla ciekawostki powiem, że jeśli dobrze się poszuka to można znaleźć dobre, nowe płyty dobrych, polskich zespołów w cenach nie przekraczających 10zł np. Asgaard lub Dominium.

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 27-07-2008, 23:11   

Dla mnie też ceny płyt są zbyt wysokie. Ale niestety podobnie jest z cenami książek - byle książka kosztuje 30-40 zł, a jak ostatnio przeglądam na pólkach w sklepach książki historyczne to 60-70 zł lekko musiałabym wydać na jedną. Nie mówiąc już o filmach...

paradies 
Jetz oder Nie!

Wysłany: 28-07-2008, 08:28   

fobia napisał/a:
Uważam ludzi, którzy mają same mp3 za hołotę, złodziei i cholernych piratów.

tu jest mowa tylko o plytach,a co powiesz o programach sciaganych,grach itp? ktorych sam masz pewnie nie malo,bo nie wierze zebys to jeszcze mial orginalne(cena jest znaczeni wieksza,niz jakas beznadziejna plyta za 70 zl) tez uwazasz wszystkich za piratów????

Alicja napisał/a:
paradies, jakbyś miała stragan z jabłkami z własnego sadu i ktoś co chwilę podlatywałby i kradł jedno to chyba nie byłabyś zadowolona, co?

nie,nie bylabym zadowolona,tak w ogole zacznijmy od tego zebym nie dopuscila,aby co chwile ktos mi zwijał po jabłku!Co ty w ogole porównujesz jablka do plyt,jak to jest w ogóle inna sytuacja. :558:

a co do plyt,to policja nie jest w stanie przetrzepac kazdy dom i sprawdzic ile w kompie masz nielegalnych rzeczy.Nawet jakby do ciebie wparowali to bys tez nie zle zabuliła za to co tam masz.
Nie widze sensu w wywalaniu kasy na jakies drogi plyty,są wazniejsze wydatki...

fobia napisał/a:
Nie mówię już o tym, że strasznie rajcuje mnie kiedy otwieram książeczkę z tekstami, pięknie zrobiony Digi, czy nawet klasyczne opakowanie.

rzeczywiscie,powod do podniety.

[ Dodano: 28-07-2008, 08:40 ]
po co ty mi opowiadzasz o straganach z owcami skoro postepujesz tak samo jak i ja,pozwole sobie przytoczyc fragment twojej wypowiedzi :
Szczegolna uwage zwracam na punkt 2.

Alicja napisał/a:
ściągam z eMule, bo:
1) Nie mam kasy na wszystkie oryginalne płyty, które chciałabym sobie kupić.
2) Szkoda mi kasy na oryginalne płyty.
3) Niektórych płyt nie mogę dostać w sklepie.

Wszystkie plyty mozna kupic,tylko trzeba umiec szukac...

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 28-07-2008, 09:21   

paradies napisał/a:
nie,nie bylabym zadowolona,tak w ogole zacznijmy od tego zebym nie dopuscila,aby co chwile ktos mi zwijał po jabłku!Co ty w ogole porównujesz jablka do plyt,jak to jest w ogóle inna sytuacja. :558:

Ciekawe jakbyś ten swój straganik ochroniła. :562: Porównuję to, że jabłka byłyby owocem twojej pracy tak jak płyty są owocem pracy muzyków. Teoretycznie nie są to rzeczy niezbędne do życia, ale jednak miło byłoby je mieć - dlatego ludzie kradną i muzykę i jabłka.

paradies napisał/a:
po co ty mi opowiadzasz o straganach z owcami skoro postepujesz tak samo jak i ja,pozwole sobie przytoczyc fragment twojej wypowiedzi :
Szczegolna uwage zwracam na punkt 2.

Zwróć też uwagę na datę napisania tego postu, Sherlock'u.

paradies napisał/a:
Wszystkie plyty mozna kupic,tylko trzeba umiec szukac...

Znajdź mi "Respect" zespołu Sweet Noise, a ozłocę. :>

paradies 
Jetz oder Nie!

Wysłany: 28-07-2008, 09:39   

Alicja napisał/a:
Zwróć też uwagę na datę napisania tego postu, Sherlock'u.

data nie ma nic do tego...

Alicja napisał/a:
Znajdź mi "Respect" zespołu Sweet Noise, a ozłocę. :>

mi ta plyta nie jest potrzebna,radz sobie sama :]

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Wysłany: 28-07-2008, 10:22   

paradies napisał/a:
data nie ma nic do tego...

Data ma dużo do tego, bo w ciągu 2 lat zmieniłam zdanie, wyobraź sobie. ~~

paradies napisał/a:
mi ta plyta nie jest potrzebna,radz sobie sama :]

Radzę sobie. Pokazałam ci tylko, że nie każdą płytę można znaleźć w sklepie.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 28-07-2008, 10:30   

paradies napisał/a:
jeśli dobrze się poszuka to można znaleźć dobre, nowe płyty dobrych, polskich zespołów w cenach nie przekraczających 10zł np. Asgaard lub Dominium.

Ale mnie nie interesuje wyszukiwanie zespołów i płyt wg ceny, tylko konkretni wykonawcy, których muzyka jest, jak widać w linku, "bezcenna". :]
Muzyka etniczna, z tego co zauważam, jest droższa, niż jakakolwiek inna, chyba, że płytę kupuje się w kraju, z którego zespół pochodzi, a i to nie zawsze.

Mam satysfakcję z legalnie kupionych płyt, ale jest to satysfakcja trochę za droga.
Była pewnego czasu w Empiku akcja polegająca na tym, że były do wyboru dwie wersje płyty- droższa i tańsza, obie oczywiście legalne i z jednej wytwórni.
Mniejsza o to, że były to zespoły których nie słucham, ale była.
Szkoda, że już tego nie ma.
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

fobia 
Zasłużeni
Antichrist Superstar

Wysłany: 28-07-2008, 11:16   

Cytat:
tu jest mowa tylko o plytach,a co powiesz o programach sciaganych,grach itp? ktorych sam masz pewnie nie malo,bo nie wierze zebys to jeszcze mial orginalne(cena jest znaczeni wieksza,niz jakas beznadziejna plyta za 70 zl) tez uwazasz wszystkich za piratów????

A więc tak: programy mam na ogół w wersjach darmowych, z PCformat lub innych gazet, ale posiadam też przykładowo Office 2007 w cenie 199zł.
Na gry czasu nie mam, czasem u kumpla gramy przez sieć w któregoś TotalWar`a, mogę Cie zapewnić, że każdy jest oryginalny. Kiedy byłem młodszy gry miałem z CDA i tym podobnych, a więc o piratach mowy nie było.
Dodam jeszcze, że filmów oryginalnych mam ponad 30, mam za słaby transfer, żeby ściągać. Wole wypożyczyć albo do kina iść.
I tak, też uważam ich za piratów. Mam gdzieś czy to robią, ja na tym i tak nie zarabiam, ale mam na ich temat swoje zdanie. Są piratami i złodziejami, a to, że większość ludzi tak robi ich nie usprawiedliwia.

Cytat:
a co do plyt,to policja nie jest w stanie przetrzepac kazdy dom i sprawdzic ile w kompie masz nielegalnych rzeczy.Nawet jakby do ciebie wparowali to bys tez nie zle zabuliła za to co tam masz.

Świetne kurwa usprawiedliwienie. Jakby każdy tak myślał to stare babcie dawały by w kanał po kątach a dzieci zamiast pić mleko, wciągały kokaine przez zrulowany sfałszowany polski banknot.
Z resztą mniejsza z tym, sam trzymam w domu substancje zakazane licząc na głupotę policji, więc w tym aspekcie nie jestem dobrym moralizatorem. Przynajmniej nie mówię, że mam to i owo dlatego że policja tego nie znajdzie, ale ma to jakiś cel.

Cytat:
rzeczywiscie,powod do podniety.

Ty lubisz mieć dużą przestrzeń w środku czaszki, ja lubię mieć oryginalne płyty. Każdy jest inny.

Papercat 
*

Imię: Michał
Wysłany: 02-08-2008, 23:41   

Ale się żrecie. Piractwo prawnie jest kradzieżą, choć i ja wg. tego nie jestem niewinniątkiem. Zawsze wolałem wydawać kasę na coś innego. Książki jakoś wydają mi się lepszym wydatkiem. ;)

Mnie rozwalił kiedyś mój znajomy. Słuchałem sobie jakiejś piosenki Linkina, a on nagle mówi mi, że ma ich całą dyskografię. Znam go i jakoś mu nie uwierzyłem. No to się pytam czy serio mówi. On na to: "No jasne, nagrałem sobie." :053:

[P]Source 
Przyjaciel
Niepoprawny Bajarz

Wysłany: 03-08-2008, 01:04   

4mb dsl chodzące blisko 24h na dobę. Moc przerobową pozwalająca zassać 50gb danych dziennie. Nieustannie od kilku lat.

Co do samej idei p2p, rząd francuski nie uznał korzystania z p2p za piractwo, rząd szwedzki to samo. Powiem więcej.

10.04.2008.
Parlament Europejski odrzucił projekt karania użytkowników za udostępnianie w Internecie plików chronionych prawem autorskim za pośrednictwem aplikacji P2P.

P2P jest w UE legalny.

Jest to zbrodnia według polskiego prawa, może być zbrodnią ideologiczną, zbrodnią w europie jednak przestała być.

Gabi co powiesz o takiej cenie?
http://www.empik.com/budd...ka,prod750584,p

Pozdrawiam
Source.
Ostatnio zmieniony przez Source 03-08-2008, 01:13, w całości zmieniany 1 raz  
  Znak zodiaku: baran

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu