Wys³any: 16-10-2007, 06:28
ania543 napisa³/a:
I¶æ do ³ó¿ka” mo¿na tylko wtedy, kiedy siê ludzie „naprawdê kochaj±” — a nie odwrotnie, czyli pokochaæ kogo¶ naprawdê gdy siê najpierw idzie z nim do ³ó¿ka. W ³ó¿ku siê nie dowiesz, czy Twój ch³opak bêdzie dobrym mê¿em, czy bêdzie Ciê kocha³ dalej, wci±¿ tak samo.
Nigdy nie ma pewnosci, czy facet z którym idziesz, pozostanie jedynym do konca zycia.
E no nigdy nie ma takiej pewnosci. Ale to nie jest dobry sposob na myslenie bo tak to mozna z nikim sie nie zwiazac do konca zycia!
Wazne jest ze czujesz ze kochasz teraz, ze chcesz kochac.. a to, ze zycie sie roznie uklada no to tak juz jest. To nie znaczy ze masz milosci nie okazywac i odczuwac wtedy gdy ja czujesz.
„I¶æ do ³ó¿ka” mo¿na tylko wtedy, kiedy siê ludzie „naprawdê kochaj±” — a nie odwrotnie, czyli pokochaæ kogo¶ naprawdê gdy siê najpierw idzie z nim do ³ó¿ka. W ³ó¿ku siê nie dowiesz, czy Twój ch³opak bêdzie dobrym mê¿em, czy bêdzie Ciê kocha³ dalej, wci±¿ tak samo
Ludzie po ¶lubie siê rozchodz±, a my¶leli, ¿e zawsze ju¿ bêd± razem. W ¿yciu dziej± siê ró¿ne rzeczy, na które nie mamy wp³ywu; nie mo¿na mówiæ, ¿e co¶ jest albo bia³e, albo czarne.
ania543 napisa³/a:
Jednego siê tylko dowiesz, czy jest w tym dobry czy te¿ nie. Nie dowiesz siê, czy Ci bêdzie z nim dobrze poza Wasz± sypialni±.
Nie chcê nic mówiæ, ale mimo, ¿e nie mam ¿adnego do¶wiadczenia, to wydaje mi siê, ¿e mi³o¶æ dwojga ludzi nie opiera siê jedynie na s³owach "Kocham Ciê", przytulaniu i trzymaniu siê za rêcê. Seks nie jest najwa¿niejszy ale mimo to jest chyba obecny w wielu powa¿nych zwi±zkach.
_________________ Kiedy¶ kto¶ Ciê opu¶ci- u¶wiadom to sobie, b±d¼ na to gotowy, mniej boli...
Nie chcê nic mówiæ, ale mimo, ¿e nie mam ¿adnego do¶wiadczenia, to wydaje mi siê, ¿e mi³o¶æ dwojga ludzi nie opiera siê jedynie na s³owach "Kocham Ciê", przytulaniu i trzymaniu siê za rêcê. Seks nie jest najwa¿niejszy ale mimo to jest chyba obecny w wielu powa¿nych zwi±zkach.
zgadzam sie
a co do dziewczyny Amika do dalej nie moge zrozumieæ dlaczego tak sie zachowuje
Wys³any: 16-10-2007, 17:27
ania543 napisa³/a:
„I¶æ do ³ó¿ka” mo¿na tylko wtedy, kiedy siê ludzie „naprawdê kochaj±”
gdzie to jest napisane? do lozka mozna isc wtedy kiedy ma sie ochote isc do ³ó¿ka
ania543 napisa³/a:
W ³ó¿ku siê nie dowiesz, czy Twój ch³opak bêdzie dobrym mê¿em, czy bêdzie Ciê kocha³ dalej,
Za to dowiesz sie czy bedzie dobrym kochankeim
ania543 napisa³/a:
ie przekrêcaj tego co napisa³am. Dobrze wiesz o co mi chodzi
wlasnie o to chodzi ze teraz juz nie wiem.
ania543 napisa³/a:
Mi³o¶æ to nie jest pój¶cie z kim¶ do ³ó¿ka ale trwanie w tym uczuciu
milosc to milosc obojetnie czy sie w niej trwa czy nie <ziewa> kiedy czuje ze kogos kocham nie bede sie zastanawiac czy na pewno bede go kochac za tysiac lat. Wazne jest dla mnie ze w tym momencie i najblizszej przyszlosci ja go kocham a on mnie
ania543 napisa³/a:
Z mi³o¶ci± jest tak, jak z rzadkim okazem kwiatu, ona powoli rozkwita, jednak gdy pielêgnacja nad nim zostanie zaniedbana, to znaczy je¶li nie bêdzie podlewany, a tylko bêdziemy braæ z niego przyjemno¶ci, zachwycaæ siê nim- on uschnie.
pie*dolenie. Mi³o¶æ jest wlasnie zaschwycaniem sie drug± osob±. Dawaniem i braniem. Potrzebuje pielegnacji, owszem, ale pielegnuje sie ja wlasnie przez czulosc, wyrazanie uczuc, slowa, bliskosc etc. a nie poprzez dywagacje w stylu. "czy aby na pewno to ten jedyny.... hmmm.... nie wiem ale poczekam 5 lat to bede wiedziec"
_________________ Kiedy ludzie s± tego samego zdania co ja, mam wra¿enie ¿e siê pomyli³em - O. Wilde
Ostatnio zmieniony przez **MJ** 16-10-2007, 17:28, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Co do wiary niesestety nie mo¿na nic nikomu udowadniaæ. Wiara jest spraw± I N D Y W I D U A L N ¡ ! Skoro czuje ona siê niepewnie,; boi siê etc.. etc.. To uwa¿am, ¿e nie mo¿esz siê na ni± w¶ciekaæ lub nierozumieæ jej postawy. Na takie my¶li cz³owiek nie ma wp³ywu.
Je¿eli j± kochasz to poczekasz, je¿eli nie.. No to...
_________________ "Ze zmiennym szczê¶ciem toczê siê, czasami z drogi zniesie mnie.. Czasem zwolnie w jakim¶ b³ocie, jednak do przodu wci±¿ siê toczê..."
Zrozumia³abym gdyby chodzi³o o seks, ale o zwyk³e przytulanie? Nie wiem, mo¿e dziewczyna ma jakie¶ "swoje" zasady wpojone przez rodziców albo babcie.
zgadzam sie i tez zastanawia mnie co ta dziewczyna ma w zasadzie na my¶li
Amik napisa³/a:
Jak mo¿na siê broniæ przed porównaniami boga do mi³o¶ci?
Uwa¿am, ¿e nie mo¿na... Bo je¿eli w mi³o¶ci nie ma Boga to co to za mi³o¶æ tylko Bóg uczy nas najdoskonalszej mi³o¶æ... powinienes z dziewczyn± pogadaæ bo faktycznie przesadza z tym przytulaniem, ale mo¿e nie chodzi jej o przytulanie tylko o bli¿sze kontakty?? tak mysle bo nie rozumiem tej dziewczyny
[ Dodano: 04-11-2007, 18:30 ]
FromMyHands napisa³/a:
Co do wiary niesestety nie mo¿na nic nikomu udowadniaæ. Wiara jest spraw± I N D Y W I D U A L N ¡ ! Skoro czuje ona siê niepewnie,; boi siê etc.. etc.. To uwa¿am, ¿e nie mo¿esz siê na ni± w¶ciekaæ lub nierozumieæ jej postawy. Na takie my¶li cz³owiek nie ma wp³ywu.
Je¿eli j± kochasz to poczekasz, je¿eli nie.. No to...
wiesz muszê ci powiedzieæ, ¿e m±drze to uje³a¶ i podoba mi siê to co napisa³a¶
Imiê: Aneta
Do³±czy³a: 11 Sie 2007 Posty: 1026 Sk±d: Wielkopolska
Wys³any: 04-11-2007, 19:20
Ko¶ció³, religia ma bzik na tym punkcie. Mam wra¿enie, ze oczekuje od nas, aby poca³unek na ¶lubnym kobiercu byl tym pierwszym.
Gdyby dzieci siê bra³y z czego¶ innego, ni¿ sex ko¶có³ w ogóle by tego zabroni³.
W tym aspekcie w ogóle siê z nim nie gadzam, mimo ze jestem praktykuj±c± katoliczk±.
_________________ "A ¿yæ mo¿esz tylko dziêki temu, za co móg³by¶ umrzeæ".
Za ukochan±, przysz³± ojczyznê.
Wys³any: 04-11-2007, 19:37
¯elowa napisa³/a:
Gdyby dzieci siê bra³y z czego¶ innego, ni¿ sex ko¶có³ w ogóle by tego zabroni³.
G³upstwa pleciesz. Biblia nie potêpia seksu, wystêpuje jedynie przeciwko wspó³¿yciu przed ¶lubem. Ko¶ció³ jako instytucja nie zabrania seksu ani nie mowi ze jest czyms grzesznym (w malzenstwie)
_________________ Kiedy ludzie s± tego samego zdania co ja, mam wra¿enie ¿e siê pomyli³em - O. Wilde
Imiê: Aneta
Do³±czy³a: 11 Sie 2007 Posty: 1026 Sk±d: Wielkopolska
Wys³any: 04-11-2007, 19:48
To dlaczego zabrania te¿ ¶rodków antykoncepcyjnych?
Czasami mi siê wydaje, ze ko¶ció³ zabrania sexu przedma³¿eñskiego tylko po to, aby uchroniæ ludzi przed mi³o¶ci± fizyczn± z byle kim. Gdyby stworzyæ prawo ¿e "z rozwag±.."(wiem ¶miesznie brzmi ) to ludzie by to przekrêcali i wykorzystywali. Wiêc nie ma wyj¶cia.
_________________ "A ¿yæ mo¿esz tylko dziêki temu, za co móg³by¶ umrzeæ".
Za ukochan±, przysz³± ojczyznê.
Wys³any: 04-11-2007, 19:57
¯elowa napisa³/a:
To dlaczego zabrania te¿ ¶rodków antykoncepcyjnych?
Bo wg Ko¶cio³a jest to delikatniejsza forma aborcji. Zreszt± to jest teat na osobn± dyskusje.
Cytat:
Czasami mi siê wydaje, ze ko¶ció³ zabrania sexu przedma³¿eñskiego tylko po to, aby uchroniæ ludzi przed mi³o¶ci± fizyczn± z byle kim
Zapewne m.in. dlatego, zreszta juz pisalam gdzies o powodach dla których Ko¶ció³ zabrania seksu przed ¶lubem. Otó¿ po pierwsze, ¶lub by³ gwarancj± dla kobiety ze nie zostanie z dzieckiem sama, gwarancj± rodziny.
po drugie ludzie nie zawsze dysponowali durexami, a kobieta która urodzi³a dziecko a nie by³a zamê¿na zyskiwala reputacje ladacznicy co grozi³o np. ukamienowaniem
po trzecie ze wzglêdu na choroby weneryczne
po czwarte musisz przyznac ze zachowanie diziewictwa dla mê¿a, osoby z któr± teoretycznie powinna¶ spêdziæ resztê ¿ycia to ³adny zwyczaj
i zapewne wiele innych. Biblia jest p³na ograniczen niekoniecznie wynikaj±cych z wiary, zawiera m.in. pierwsze zasady higieny
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum