Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
12-03-2008, 23:11
Miasto kontra Wies... :)
Autor Wiadomość
diva-licious 
Kocham sloneczniki!

Imię: ania
Wysłany: 11-07-2007, 17:55   Miasto kontra Wies... :)

jakie jest wasze zdanie na ten temat...?? argumenty za i przeciw mieszkaniem na wsi lub w miescie..

xD :*:*:*:*
  Znak zodiaku: koziorozec

cała_ona:D 
*

Wysłany: 11-07-2007, 18:16   

mieszkam na wsi i marze o tym by jak najszybciej się stąd wynieść, bo:
1. ludzie tutaj wszyscy się znają i nie ukryje się nic przed nimi, są strasznie wścibscy :/
2. ludzie potrafią zatruć życie innym, jak tylko znajdą taką "ofiarę"
3. pełno tutaj wieśniactwa i buractwa. wyobrażacie sobie że siedzicie sobie a obok was przechodzi jaki pijak i sika bezwstydnie?! to obrzydliwe :558:
4. totalny brak rozrywek, niema gdzie wyjść, zaledwie jedna pizzeria na całą wieś na dodatek pełna "buraków" :/
Jest jeszcze wiele innych argumentów "przeciw" mieszkaniu na wsi... bo ja nie widze żadnych "za" :<

a co do miast to na pewno jest więcej atrakcji, pełno knajp, kina, kluby, restauracje, kręgielnie, centra handlowe itd., gdzie można wyjść i miło spędzić czas ze znajomymi... bo jeśli chodzi o miasta żadnych "przeciw" nie widze :P no chyba że syf i to że jest trochę drożej niż we wsiach ale to da się przeżyć ;)

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 11-07-2007, 18:28   

Przeciwko wsi i małym miasteczkom:
- wszędzie daleko, problemy z dojazdem
- jak się chce iść na większe zakupy to trzeba jechać do większego miasta
- mało rozrywki
- jednak nadal jest wiejska mentalność i zecie wg wyznaczonych norm
- wścibstwo

Przeciw dużym miastom:
- silnie zanieczyszczone powietrze
- hałas
- często nawet sąsiad sąsiada nie zna i nie mówią sobie chodź by "dzień dobry"
- brak takiej swobody mieszkania (bo jednak w bloku nie jest tak komfortowo jak w domku jednorodzinnym z ogródkiem)
- jest problem jeśli chodzi o posiadanie zwierząt

Znak zodiaku: strzelec

I3ziko 
+
polisz dziołk

Wysłany: 11-07-2007, 18:33   

diva-licious napisał/a:
argumenty za i przeciw mieszkaniem na wsi lub w mieście..

mieszkając na wsi odżywiasz sie dobrze, mleko prosto od krowy i warzywa prosto z pola, jesteś zdrowy i silny.

ania543 
Zasłużeni
Ciepłe światełko..

Imię: Anka
Wysłany: 11-07-2007, 18:42   

cała_ona:D napisał/a:
bo ja nie widze żadnych "za"

Ojj siostro to źle z Tobą ;) . Ja mieszkam na wsi /choć należę administracyjnie pod miasto/ i widzę pewne plusy.
NP.
Wieś -> spokój i cisza.. nie to co w mieście (huk i hałas!)
Spokój jest jak lek na całe zło... :)

Zielono mi :D !

Znak zodiaku: ryby

cała_ona:D 
*

Wysłany: 11-07-2007, 21:37   

ania543 napisał/a:
cała_ona:D napisał/a:
bo ja nie widze żadnych "za"

Ojj siostro to źle z Tobą ;) . Ja mieszkam na wsi /choć należę administracyjnie pod miasto/ i widzę pewne plusy.
NP.
Wieś -> spokój i cisza.. nie to co w mieście (huk i hałas!)
Spokój jest jak lek na całe zło... :)

czasem jest za cicho i za spokojnie, co również mnie przeraża... dlatego wole huk i hałas, przynajmniej coś się dzieje :D

dkf 
Administrator

Wysłany: 11-07-2007, 23:16   

cała_ona:D widze ze mamy podobne podejście do mieszkania w mieście i obydwie za wszelką cenę chcemy tam mieszkać.
Tylko pamiętaj ze często zachwyca to co nieznajome, a dopiero później okazuje się jak jest naprawdę i że wcale nie jest tak cudownie.

yoopi 
**

Wysłany: 12-07-2007, 11:00   

Są plusy i minusy jak i dla miasta tak i dla wsi.
Miasto dostarcza więcej rozrywki.
Wieś jest spokojna i koi ludzi nerwowych. Można wiele wyliczać, czyli dobrze jest być jedną nogą na wsi a drugą w mieście.

madziutka39 
świrus :)

Imię: Magduśka :)
Wysłany: 12-07-2007, 13:56   

ja mieszkam na wsi i jakoś zbytnio nie nażekam hehe :) do miasta mam blisko, nie ma problemu z dojazdami. Ogólnie jest mi tu dobrze :)

diva-licious 
Kocham sloneczniki!

Imię: ania
Wysłany: 12-07-2007, 14:03   

Cytat:
totalny brak rozrywek, niema gdzie wyjść, zaledwie jedna pizzeria na całą wieś na dodatek pełna "buraków"

heh smieszne to troszke.. sa rozne miejscowosci ;) nie wszedzie jest pelno"burakow"..
ja mieszkam na wsi i u mnie tez wszyscy sie znaja i wiedza o sobie wszystko..prawie wszystko :) i jest nam z tym dobrze. zawsze mozemy liczyc na sasiadow oni zawsze wyciagaja pomocna dlon..tak jest u mnie.. Po za tym nigdy nie przeniosla bym sie chyba do miasta..nie moge przewidziec przyszlosci no ale jednak nie chciala bym.. :)
wies koi ludzi nerwowych tak jak ktos wczesniej napisal to swieta prawda... uwierzcie ze fajnie jest czasem pojsc z psem na spacer wieczorem do lasu czy nad rzeke.. usiasc na wzgorzu i ogladac gory.. :) uwielbiam to... albo polozyc sie na lace i ogladac gwiazdy w srodku nocy czujac zapach kwitnacych sadow.. :) ;)

xD :*:*:*:*
  Znak zodiaku: koziorozec

dkf 
Administrator

Wysłany: 12-07-2007, 15:12   

diva-licious napisał/a:
uwierzcie ze fajnie jest czasem pojsc z psem na spacer wieczorem do lasu czy nad rzeke.. usiasc na wzgorzu i ogladac gory.. uwielbiam to... albo polozyc sie na lace i ogladac gwiazdy w srodku nocy czujac zapach kwitnacych sadow..

Ale takie rzeczy trzeba lubić.

Ogólnie to jednym bardziej odpowiada życie w mieście, a innym na wsi, więc chociażby wymienić tu tysiąc argumentów np za wsią to niektórych i tak się nie przekona, bo to nie dla nich.

powerbass
leniuch

Wysłany: 12-07-2007, 15:28   

mieszkam na wsi i tego czego mi brakuje to kolegów, przyjaciół, a nie ża masz 4 kolegów i nikogo więcej z swoim wieku :/
każdy zajęty czymś nie mają czasu na życie towarzyskie bo albo jadą do dziewczyny lub są zmęczeni, po za tym ja jestem mało towarzyski i nie zawsze mi się chce gdzieś wyskoczyć, a to zraża moich kolegów i już nie dzwonią do mnie żeby gdzieś wyskoczyć

minus-
towarzystwo, tzn brak jego

plus-
wiadomo jakie plusy poprzednicy napisali
  Znak zodiaku: skorpion

malinkaaa 
Zasłużeni
Nieprzeciętna ;D:P

Imię: ~EveLinaaa~
Wysłany: 15-07-2007, 18:48   

Mieszkam w małym mieście. Każdy każdego zna. Ploty rozchodzą się w błyskawicznym tempie. Młodzież nie ma co robić wieczorami, prócz szlajania się po mieście, bo w domu nie chcą siedzieć.
Kiedy jestem w dużym mieście i wsiadam do metra, czy autobusu, Boże jak mi się podoba ta obojętnośc tych wszystkich ludzi... na to co dzieje się dookoła nich. Nikt się nie przejmuj tym, co pomyślą o nim, ani jak wygląda. A u mnie nie daj Panie ktoś się wyróznia to kosmos. Zjechany jest na maxa... ;/
  Znak zodiaku: ryby

caessa 
Zasłużeni
**złośnica**

Wysłany: 15-07-2007, 19:06   

mieszkam w nowoczesnej wsi oddalonej o 4 km od prawie 50 tys. miasta. swoje miejsce zamieszkania uważam za straszne zad*pie. tu nawet nie mam z kim pogadać, bo większość sąsiadów to dorośli z małymi dziećmi. jest tu jeden sklep, do którego i tak nie chodzę, bo nawet Nutelli nie ma. jedyne plusy to to, że mam duży ogród i nikt mnie w nim nie widzi. mieszkam tu od 19 lat i rzygam już tą ciszą i spokojem. gdyby tu chociaż miejskie autobusy dojeżdżały to miałabym ułatwiony kontakt ze znajomymi. teraz jest lepiej bo mam prawo jazdy i nie jestem tak uzależniona od rodziców.
jeśli dostanę się na stuia to będę mieszkać w mieście- wtedy porównam, może dojdę do wniosków, że moja znienawidzona wieś nie jest taka zła?

Znak zodiaku: byk

Peggy Sue 
wiedźma

Wysłany: 15-07-2007, 19:10   

ja mialam mozliwosc porownania tych dwoch miejsc. Obecnie mieszkam na wsi i po prostu marze, zeby sie stad WYDOSTAC!! Nienawidze tego miejsca, ludzie sa przeokropni, zawistni i wymyslaja niestworzone rzeczy na tem osob, ktorych w ogole nie znaja :| Poza tym wszedzie jest daleko, mam ogromny problem z dojazdem. Mam ta nieprzyjemnosc jezdzic PKSami, trudno mi dopasowac autobusy jesli jestem umowiona na konkretna godzine nie mowiac juz o wakacjach i co najgorsze weekendach, kiedy jezdzi ich bardzo malo! Jest problem nawet z zakupami, po wiekszosc rzeczy trzeba jezdzic do miasta lub do sasiedniej wsi (ktora jest juz troszke wieksza od mojej)- zenada :/ az wstyd sie przyznac. W miescie natomistas wszedzie jest blisko, autobusy jezdza czesto, jesli nie one zawsze sa tramwaje. Sklepy, apteki i przychodnie (tego rowniez nie posiadamy),kioski, kino, jakis bar (a nie zulernia) to wszystko w miescie jest na miejscu! Jesli ktos twierdzi, ze na wsi mozna wypoczac, to ja sie z checia zamienie, ja sobie moge poodpoczywac w miescie.

Znak zodiaku: lew

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu