Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Matura z historii i wosu.
Autor Wiadomość
[P]Poison 
Przyjaciel
:]

Imię: P jak Poison
Wysłany: 12-12-2007, 11:55   Re: Matura z historii i wosu.

Alicja napisał/a:
Drodzy forumowicze, pytanie jest proste - z jakich podręczników korzystaliście / korzystacie przygotowując się do matury z historii i wiedzy o społeczeństwie?
Polecacie szczególnie jakąś pozycję?

Wiem, że nie mam czym się chwalić ale ja w ogóle się nie uczyłem na wos... i polski. Jakby co to zdałem oby dwa przedmioty.

Jedyne co polecam to oglądać wiadomości.

"Umiera się na wiele sposobów: z miłości, z rozpaczy, ze zmęczenia, z nudów, ze strachu... Umiera się nie dlatego, aby przestać żyć, lecz po to by żyć inaczej": Paulo Coelho
Ostatnio zmieniony przez Poison 12-12-2007, 11:56, w całości zmieniany 2 razy  

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 12-12-2007, 14:16   

Leany napisał/a:
Jego to ja bym się bała - straszny człowiek...

Co to za facet??
Iwan napisał/a:
pojdz na historie ... tam Ci powiedza ze obiektywna historia jak najbardziej istnieje ..

Uważam podobnie, jak postmoderniści- nie ma jednej prawdy w nauce- każdy może mieć swoją, subiektywną. Zwłaszcza, kiedy chodzi o historię, ile ludzi, tyle interpretacji- mam na myśli analizy wydarzeń, a nie fakty opisanych na podstawie badań, np archeologicznych.
Nie wierzę, że poglądy, przekonania autora, czasy w jakich żyjemy i żyliśmy nie wpływają na przedstawianie zagadnień historycznych.

Poison napisał/a:
Jakby co to zdałem oby dwa przedmioty.

Jedyne co polecam to oglądać wiadomości.

:D
Alicja, jeśli będziesz codziennie włączać wiadomości, zdasz na pewno. Resztą się nie przejmuj :P
Po co Ci pisanie wypracowań, testów z wosu przed maturą :P
Wiele upłynęło dni, dni bez mojego udziału
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

Znak zodiaku: panna

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 12-12-2007, 15:00   

Gabi napisał/a:
:D
Alicja, jeśli będziesz codziennie włączać wiadomości, zdasz na pewno. Resztą się nie przejmuj :P
Po co Ci pisanie wypracowań, testów z wosu przed maturą :P

Akurat wosem się tak nie martwię, jak historią. Na niej mi głównie zależy, dlatego pytam. Wos to przy okazji. ;)

Znak zodiaku: koziorozec

Twoja Stara 
**

Wysłany: 12-12-2007, 19:36   

Iwan napisał/a:
pojdz na historie ... tam Ci powiedza ze obiektywna historia jak najbardziej istnieje ..
co z tego, że powiedzą, skoro to nie prawda?

Iwan napisał/a:
no procz tego ze pan Norman nie skalal sie obcowaniem ze zrodlami
denerwuje mnie takie gadanie byle pogadać, kompletnie bez żadnego poparcia w rzeczywistości.

[P]labanda 
Przyjaciel
ostra paranoja

Wysłany: 12-12-2007, 19:46   

legalna, mam tą samą książkę. Jest bardzo ogólnikowa zwłaszcza jesli chodzi o historie powszechną, i kiepsko sklejona, więc strasznie kartki wypadają, ale jest bardzo dobra (49, 50 zł). Dodatkowo można kupić vademecum Antosik, Pustułyi Tuli też operon(67,80 zł). Są tam zdjęcia, mapy i informacje w formie bardziej haseł, ale do poukładania sobie wiedzy jest dobre. Wadą tej ksiązki jest to, że jest podzielona dośc dziwnie, bo na polityke, kulture itd, a to jest podzielone na okresy, czyli starozytność, średniowiecze, nowożytnosć i czasy najnowsze. Ciężko uczy się z tego poszczególnych tematów. Ostatnio miałam problem z grecją. Na tę okoliczność kupiłam "historie starożytną" Jaczynowskiej, Musiał i Stępnia ( xD ) wyd. Trio (52 zł). Nie ma tam faktografii, ale jest dobrze napisana.
O wosie niewiele mogę powiedzieć, ale podręczniki na poziomie rozszeżonym + wiadomości z historii powinny wystarczyć. Do tego takie samo jak do historii vademecum (dużo mniejsze i tańsze) dla usystematyzowania wiedzy.
Polecam sie na przyszłość :D
Ostatnio zmieniony przez labanda 12-12-2007, 19:50, w całości zmieniany 1 raz  

Znak zodiaku: lew

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 13-12-2007, 20:59   

Gabi napisał/a:
Leany napisał/a:
Jego to ja bym się bała - straszny człowiek...

Co to za facet??

Mój 'kochany' pan dziekan.
Ale nie wiem jak wyglądają jego książki, więc nie powiem czy są dobre czy nie... wiem tylko, że jako człowiek nie ma dobrej opinii.

theagata 
*
theagata

Imię: Agata
Wysłany: 17-12-2007, 20:15   

Alicja napisał/a:
z jakich podręczników korzystaliście

Jak pamiętam to uczyłam się z encyklopedii i z internetu. Wypożyczałam też z biblioteki ,gdy byla potrzeba. :568:

Iwan 
Dziecko wojny

Imię: Karol
Wysłany: 18-12-2007, 02:27   

Twoja Stara ... przykro mi taka jest prawda o Normanie ...moze w calym mikrokosmosie znajda sie ze 2 linijki tekstu opracowanego przez autora ze zrodel reszta to praca na opracowaniach ..Tak na dobra sprawe wszycy historycy sie z niego smieja podobnie jak z pana Woloszanskiego ktory robi odkrycia ktora dla niego i gawiedzi sa odkryciami ..reszta wiedziala o tych zagadnieniach wczesniej ...

Ale co ja bede wam tu tlumaczyl jak nawet nie slyszeliscie o Schwenckfeldzie ...

Znak zodiaku: bliznieta

Twoja Stara 
**

Wysłany: 19-12-2007, 10:39   

Iwan napisał/a:
Ale co ja bede wam tu tlumaczyl jak nawet nie slyszeliscie o Schwenckfeldzie
hmmm... miałem się teraz poczuć jakiś gorszy?

btw. wszystkie podręczniki raczej też nie są na źródłach opierane, więc od nich davies gorszy być nie może (zakładając, że masz rację)

Iwan 
Dziecko wojny

Wysłany: 20-12-2007, 00:22   

Niestety podreczniki akademickie a nawet ten "glupi" operon sa oparte w znacznie wiekszej mierze na zrodlach niz Norman ...zreszta wystarczy spojrzec w bibliografie ...Poprostu w ten sposob najlatwiej traci sie obraz tego jak to bylo w rzeczywistosci - To jest zjawisko odwrotne do modelowania ...

Leany 
sasasasasa...

Wysłany: 21-12-2007, 12:03   

A propos źródeł - zdającym maturę z historii doradzam na źródłach sporo popracować. To jest zawsze na egzaminie, a nauczyciele często nie przykładają do tego wagi (u mnie np. ani razu nie pracowaliśmy na źródłach :/ )!

W każdym podręczniku powinny być źródła, na których można poćwiczyć (nawet w krytykowanym Davies'ie) ;)

Iwan 
Dziecko wojny

Wysłany: 21-12-2007, 17:35   

Znaczy sie ja powiem tak do Davisa nic nie mam fajne sa te jego ksiazki dla takiego mlotkowego z fabryki czy tam dla uczniow z podstawowki co za duzo od tej historii nie potrzebuja moze byc ...ale jako "cokolwiek" akademickiego odpada....

nibylejsiur
*

Wysłany: 26-12-2007, 17:44   

Ala, a jaki masz teraz podręcznik do historii?
Pokaż mi swój podręcznik, powiem Ci kim jesteś :>

No i mapy mapy i jescze raz mapy. Można się na nich przejechać łatwo, więc radziłabym poświęcić na nie trochę czasu.

Ala, ale Ty maturę piszesz za rok, da?

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 26-12-2007, 17:57   

No za rok, za rok.
Mam teraz z tej serii: http://www.nokaut.pl/ksia...8389272027.html

Znak zodiaku: koziorozec

Iwan 
Dziecko wojny

Wysłany: 26-12-2007, 19:06   

zdobadz W.Lengauera "starozytnosc " tak chyba to sie zwalo baaardzo dobry podrecznik szczegolnie do grecji

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu