ja ogólnie miałam sporo ksiazek do histy.
w szkole typowo- Operon- matko, ile to ma błędów!
ogólnie to miałam jeszcze jakieś vademecum, nawet dwa, książkę Ciejki, ale to dobre do powtórek, bo wszystko w myślnikach.
książki do LO, za czasów 4-letniego liceum, Roszkowski o ile dobrze pamiętam.
a o wosie nic powiedziec nie mogę, bo nie zdawałam.
Wysłany: 10-12-2007, 20:13
Cytat:
Norman Davis to bardziej lektura do poduszki niż źródło wiedzy.
Większość mojej wiedzy historycznej opiera się na "lekturach do poduszki", "królowie przeklęci", "ja klaudiusz" itd. itp. Norman Davis? Uczy dodatkowo krytycyzmu wobec źródeł, nie pisze podrecznikow, ale Twoja wiedza na pewno nie ucierpi od czytania jego pozycji.
Zarzuca się mu m.in. brak obiektywizmu, ale czy istnieją obiektywni historycy i obiektywna historia? Historię piszą zwycięzcy.
Wysłany: 12-12-2007, 10:30
no procz tego ze pan Norman nie skalal sie obcowaniem ze zrodlami co jest PODSTAWA warsztatu historyka to oczywiscie ksiazki te sa swietne ..
Do starozytnosci bardzo dobry podrecznik tzw Tojaczki M Jaczynowska D.Musial i M Stepien
Historia starozytna ...bardzo dobra .
W.Lengauer (Grecja zwlaszcza) no i Ziolkowski do rzymu
MJ ... pojdz na historie ... tam Ci powiedza ze obiektywna historia jak najbardziej istnieje ..
Ja polecam Roszkowskiego, ale wydanie do 4-letniego liceum.
I kup sobie jakieś mapy konturowe z zadaniami - lepiej zapada w pamięć, niż po oglądaniu map w podręczniku
_________________ Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat. Jan Stanisław Lec
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum