Lepiej się dobrać nie mogliście. Wy sobie rozmawiajcie a ja się pośmieje.
Ratować? Na razie nie wiem czy kamasutre przed jakkolwiek czy jakkolwiek przed kamasutrom.
Pozdrawiam
Source.
W jakim celu wycinasz zdania z kontekstu?
Przetłumaczę:
1. Kamasutra napisała, że nie ma planów co do pracy, ja, że w tym wieku powinna je mieć. Cytowane pytanie jest totalnie bez sensu, bo ja od początku mówiłam wyłącznie o pracy, nie o kupnie psa czy ziemniaków na obiad, tak?
2. Nadal mówię o pracy.
3 i 4. Zachowywałeś jakąś logiczną kolejność w tych cytatach? Nie mogę się doszukać.
Source napisał/a:
jakkolwiek napisał/a:
Bo załatwianie pracy po znajomości jest żałosne.
Swoją drogą zastanawiam się czemu żałosne? Bo to wymaga mniej pracy? Bo jest nieuczciwe? Bo tak nie ładnie? Bo to obniża naszą wartość?
Co kto lubi.
Jeśli ktoś nie może sobie znaleźć pracy bez znajomości widocznie jest złym fachowcem. Tak więc w tym wypadku to ci "gorsi" eliminują tych "lepszych".
Source napisał/a:
Pieniądze mają taką samą wartość kiedy sie je zarabia, otrzymuje, czy kradnie.
Jak ukradniesz to istnieje duże prawdopodobieństwo, ze poniesiesz tego konsekwencje. Pieniądze oddane komuś już chyba nie przedstawiają większej wartości, szczególnie jak się siedzi w więzieniu, prawda?
Jednak leże i się pozbierać nie mogę. Większe zasługi od Ciebie ma jednak koleżanka. Prośba, dyskutujcie razem też na inne tematy.
jakkolwiek napisał/a:
Jeśli ktoś nie może sobie znaleźć pracy bez znajomości widocznie jest złym fachowcem. Tak więc w tym wypadku to ci "gorsi" eliminują tych "lepszych".
Lepszy jest ten, który wygrywa rywalizację. Jak w ewolucji Darwina, wygrywa nie najsilniejszy, ale najsprytniejszy. W końcu jesteśmy tylko zwierzętami.
Jakkolwiek napisał/a:
Jak ukradniesz to istnieje duże prawdopodobieństwo, ze poniesiesz tego konsekwencje. Pieniądze oddane komuś już chyba nie przedstawiają większej wartości, szczególnie jak się siedzi w więzieniu, prawda?
Ja widzę pieniądz jako wykonaną pracę, którą jakimś cudem wciśnięto w ten śmieszny papierek. Dobry złodziej nie daje się złapać. Warto było by się zastanowić czy WYZYSK jest ZŁODZIEJSTWEM. Wyzysk jest legalny.
jakkolwiek napisał/a:
Przecież mówiłaś, że nie idziesz na studia, a nie, że się zastanawiasz nad wyborem kierunku.
Dobrze czytasz między wierszami, na tyle dobrze że nikt inny poza Tobą tego znaleźć nie może. Między którymi jest napisane że kama myśli nad kierunkiem studiów?
Lepszy jest ten, który wygrywa rywalizację. Jak w ewolucji Darwina, wygrywa nie najsilniejszy, ale najsprytniejszy. W końcu jesteśmy tylko zwierzętami.
Nie dopasowuj moich słów do swoich ideologii. Lepszy fachowiec to nie ten, który wciśnie się na stanowisko po znajomościach a ten, który jest lepiej wykształcony w tym fachu. Wolałabym jednak iść do lekarza, który zna się na tym co robi, a nie dostał stołek dzięki znajomościom. Wolałabym, żeby dom mi zaprojektował architekt, który zna się na tym co robi, a nie beztalencie, które dostało możliwość zatrudnienia dzięki rodzicom. Dlatego nie popieram zatrudnianie sie "po znajomościach". Mi osobiście to szkodzić może.
Source napisał/a:
Dobry złodziej nie daje się złapać. Warto było by się zastanowić czy WYZYSK jest ZŁODZIEJSTWEM. Wyzysk jest legalny.
Source napisał/a:
Pieniądze mają taką samą wartość kiedy sie je zarabia, otrzymuje, czy kradnie.
Nie mówimy o wyzysku (zakładam, że mozna to robić w sposób legalny), a o kradzieży, jak sam z resztą napisałeś. Kradzież z definicji jest nielegalna. Jasne, że nie złapią każdego złodzieja, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że tak będzie. Poza tym nie chciałabym całe życie mieć świadomość, że o 6 rano mogą wpaść do mnie służby specjalne.
Source napisał/a:
jakkolwiek napisał/a:
Przecież mówiłaś, że nie idziesz na studia, a nie, że się zastanawiasz nad wyborem kierunku.
Dobrze czytasz między wierszami, na tyle dobrze że nikt inny poza Tobą tego znaleźć nie może. Między którymi jest napisane że kama myśli nad kierunkiem studiów?
kamasutra napisał/a:
chodziło mi o to ze nie mam planów co do studiów.
To zdanie można interpretować dwojako. Prawdopodobnie wybrałam tę złą interpretację. Przyzwyczajenie? Moi wszyscy znajomi studiują bądź też zamierzają i jak ktoś mi mówi, że "nie ma planów co do studiów" to z reguły znaczy, że nie wybrał kierunku/uczelni. Mogę uznać to za mój błąd. Nie zmienia to faktu, że w reszcie rozmowy nie widzę nic specjalnie zabawnego dotyczącego moich wypowiedzi. Masz specyficzne poczucie humoru. Sprawianie ludziom szczęścia jest dość miłym zajęciem, także nie życzę spadnięcia z krzesła a turlania się po miękkim dywanie.
kamasutra napisał/a:
jakkolwiek napisał/a:
Kamasutra napisała, że nie ma planów co do pracy
chodziło mi o to ze nie mam planów co do studiów.
Po prostu źle się zrozumiałyśmy wtedy .
raz mi mówisz o pracy teraz o studiach o_O
Source napisał/a:
Między którymi jest napisane że kama myśli nad kierunkiem studiów?
no własnie nie wiem o_O
jakkolwiek napisał/a:
Moi wszyscy znajomi studiują bądź też zamierzają i jak ktoś mi mówi, że "nie ma planów co do studiów" to z reguły znaczy, że nie wybrał kierunku/uczelni.
aha.
Dobra już wszystko jasne.
_________________ Za mała by dotknąć nieba ! ^^
`musisz przestać Go kochać, rozumiesz ?
-rozumiem
-Więc już Go nie kochaj !
- nie
Dlaczego ?
-bo ja tak nie umiem..`
Ostatnio zmieniony przez kamasutra 19-12-2007, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Mogę uznać to za mój błąd. Nie zmienia to faktu, że w reszcie rozmowy nie widzę nic specjalnie zabawnego dotyczącego moich wypowiedzi.
Co do tego że jest specyficzne, to się zgadzam.
Wasza rozmowa to najlepszy przykład KOMUNIKACJI KALIBROWANEJ jaki w życiu widziałem. Tego nawet nie można nazwać dialogiem.
Nie powiem żeby kama pomagała Ci w komunikacji, tylu pozjadanych informacji dawno nie widziałem. Nominalizacje, pozjadane rzeczowniki i czasowniki - piękny przykład, jak przekazywać informacji się nie powinno.
Nie powiem żeby kama pomagała Ci w komunikacji, tylu pozjadanych informacji dawno nie widziałem. Nominalizacje, pozjadane rzeczowniki i czasowniki - piękny przykład, jak przekazywać informacji się nie powinno.
No cóż nie dogadałyśmy się.
ale już ją zrozumiałam i jej przekaz
_________________ Za mała by dotknąć nieba ! ^^
`musisz przestać Go kochać, rozumiesz ?
-rozumiem
-Więc już Go nie kochaj !
- nie
Dlaczego ?
-bo ja tak nie umiem..`
Tylko, ze przez znajomosc jest dokladniej. Wiesz gdzie kto pracuje i jakie masz kwalifikacje i dopytujesz sie czy jest dla Ciebie tam miejsce
Moj facet tak dostal prace w miejscu w ktorym pracuje sobie od roku. Kolega roil nianie i moj zapytal czy bedzie tam cos dla niego. Przyszedl na dzien probny, spasowal a teraz nie chca go puscic z innego dzialu a reszte z ekipy od ktorej odszedl z otwartymi ramionami witaja bo po Nim widza jakimi moga byc fachowcami
Znajomosci sa dobre. Chociazy po to, zeby nie isc jako ktos zupelnie nie znany ale jako polecony. Wydaje mi sie, ze jesli mozna je wykorzystac to sie to powinno robic - ale tylko wtedy kiedy ma sie co soba zaproponowac.
Przyszedl na dzien probny, spasowal a teraz nie chca go puscic z innego dzialu a reszte z ekipy od ktorej odszedl z otwartymi ramionami witaja bo po Nim widza jakimi moga byc fachowcami
Znajomosci sa dobre. Chociazy po to, zeby nie isc jako ktos zupelnie nie znany ale jako polecony. Wydaje mi sie, ze jesli mozna je wykorzystac to sie to powinno robic - ale tylko wtedy kiedy ma sie co soba zaproponowac.
Myślę, że Twój kolega znalazły sobie pracę i bez Twojej pomocy, jeśli jest taki dobry W takiej sytuacji nie ma nic złego, mówiłam raczej o załatwianiu stanowisk dla niekompetentnych osób.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum