Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Charming
11-01-2008, 20:06
król Edyp
Autor Wiadomość
tajfun11

Wysłany: 01-10-2007, 16:13   król Edyp

witam :) potrzebuje pomocy. Omawiamy Króla Edypa i mam takie zadanie ,,Przyczyny klęski Edypa na podstawie Epejsodion II"
to ma być wypracowanie na minimum 2strony :/
w necie znalazlem tylko:
Scena 1 ( Epejsodion II):
Kreon wychodzi do ludu i mówi, że król osądza go o to, że namówił wróżbitę – Tyrezjasza, aby powiedział wszystkie te obelgi. Przewodnik chóru mówi, że nie wie w jakich intencjach zostało to wypowiedziane. Wychodzi Edyp z pałacu.

Scena 2:
Edyp jest zły na Kreona za to ,ze poszedł do ludu się poskarżyć; lecz najpierw chce, aby on wysłucha ł Kreona prawdę, a potem osądził. Edyp nie rozumie jak jego szwagier- Kreon może mu wbijać nóż w serce? Pyta się go również ile lat upłynęło od śmierci Lajosa? I czy wróżbita uprawiał tę sztukę wcześniej? Kreon mówi, że tak. Edyp zastanawia się , dlaczego wtedy nic nie powiedział. Dochodzi do wniosku ,ze gdyby nie był w zmowie z wróżbitą – to ten nie powiedziałby, ze on – Edyp jest zabójcą Lajosa. Kreon mówi mu ,że woli korzyści i żyć po królewsku, bo wtedy jak zostanie spełniona czyjaś prośba , wtedy jemu dziękują. Jeśli Edyp myśli, że źle przekazuje wyroki od wyroczni, niech sam się do niej uda, wtedy dowie się od niej wszystkiego. Jeśli będzie tak jak on myśli( chodzi o Edypa), to niech zabije Kreona za jego spisek. Edyp nie chce jednak tak postąpić, chce od razu ukarać Kreona śmiercią. Z pałacu nadchodzi Jokasta.

Scena 3:
Jokasta nie rozumie, dlaczego się kłócą (zajmują się swoimi sprawami), gdy kraj cierpi z powodu klęski. Kreon mówi o postanowieniu Edypa Jokaście. Ona obstaje się za bratem, ponieważ wie, że on nie mógł czegoś takiego zrobić. Edyp za prośbą Jokasty z wielkim bóle daruje wszystko Kreonowi. Kreon wie, że w jego oczach ( Edypa) będzie zawsze potępiony, lecz dla innych będzie tym samym człowiekiem, odchodzi.

Scena 4:
Jokasta chce się dowiedzieć od męża- Edypa o co był ten cały spór. Edyp opowiada jej o wszystkim. Jokasta opowiada o Lajosie (byłym mężu), który dostał kiedyś od wyroczni przepowiednie ( brzmiała ona tak ,że zostanie zabity z rąk syna). A jak sama wieść głosi został zabity na rozstaju 3 dróg. Gdy urodził się syn, po 3 dniach kazał słudze go porzucić w górach , żeby uniknąć ojcobójstwa. Edyp pyta się, gdzie jest to miejsce i ile lat minęło?? Ona mówi, że 2 drogi schodzą siew tamtym miejscu ( jedna z Delf a druga z Daulii); to się stało krótko przed Twoim( Edypa) przyjściem i objęciem władzy. Edyp nie może w to uwierzyć. Z trwogą się już pyta : jak był ubrany? I jak wyglądał Lajos? Ona mu odpowiedziała, Edyp mówi, że biada dla niego, gdyż chyba nieświadomie rzucił dzisiaj straszliwą klątwę dla siebie. Żona zaczyna się bać. Jeszcze się jej pyta czy wyruszył on po królewsku z liczną świtą? Ona mówi, że nie , było ich tylko pięciu. Edyp pyta się, gdzie znajduje się ten człowiek, który ocalał. Ona mówi, że nie ma go w tym mieście; gdy się dowiedział, że Ty – Edyp obejmujesz władzę prosił ją , aby wysłała go na wieś. On karze, aby się zjawił u niego. A Jokasta żąda wytłumaczenia, dlaczego tak się teraz zachowuje. Edyp opowiada jej o wszystkim, że nie jest prawdziwym synem Polibosa lecz podrzutkiem. Źle się wtedy poczułem na drugi dzień, spytałem wtedy rodziców czy to prawda – oni z gniewem odpowiedzieli, że „nie!” Potajemnie przed rodzicami udałem się do Pytii, gdzie tam dowiedziałem się, że „będę dzielił łoże z matka , ojca zabiję i wydam na świat potomstwo” ; więc postanowiłem ocieknąć i stroniłem od Koryntu, aż dotarłem do tego miejsca śmierci Twego pierwszego męża- Lajosa. Mówi, że spotkał tam ludzi na skrzyżowaniu; nie chciałem ustąpić im drogi i dostałem od starca biczem plecionym. Odwzajemniłem mu, aż ten padł na ziemie martwy, a resztę ludzi zabiłem. Jeśli tym starcem był Lajos- to ja go zabiłem!!
Edyp zdradza, że jeśli ten starzec powie że było ich więcej niż jeden , wtedy tym zabójcą nie mógł być on- Edyp, a jak jeden był- to cała wina spadnie na mnie! Edyp prosi również ,żeby Jokasta wysłała po pasterza. Tak też czyni.

jak by ktos mial takie zadanie to niech napisze :) bylbym wdzieczny :)

[P]ania543 
Przyjaciel
na Klasyku gram.. :)

Imię: Ania
Wysłany: 01-10-2007, 16:30   

Napisałeś to że nic nie wiem.
A poza tym.. to.. "Król Edyp" taki chudy, boleśnie się czyta ale nic to. Tak Ci się bardzo nie chce? Jeśli masz 11 lat to wybacz.. ja w Twoim wieku zadanie robiłam bez pomocy bo nie jestem takim leniem /w pierwszym półroczu/ jak ty! Do szkoły!!! :D

Zielono mi :D !

Znak zodiaku: ryby

aga2r 
**
TO MOJE ŻYCIE!!!

Imię: Agnieszka
Wysłany: 01-10-2007, 20:49   

ania543 napisał/a:
Król Edyp" taki chudy, boleśnie się czyta ale nic to

Ja w wieku 11 lat przeczytałam Faraona:D Kocham czytać książki, jedyna książka, jakiej do dziś nie mogę przeczytać to Quo Vadis, zawsze zasypiam na 10 stronie.

Znak zodiaku: skorpion

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 01-10-2007, 20:59   

Tak nawiasem mówiąc Króla Edypa nie przerabia sie w podstawówce, tylko w 1 klasie szkoły średniej.

Tu coś masz jeszcze http://www.sciaga.pl/teks...dyp_stasimon_ii , z tego i tego co sam dałeś już można całkiem sensowne wypracowanie sklecić, nawet jeśli sie nie tknęło książki.

Nikt ci tu całego wypracowania nie napisze.

Znak zodiaku: strzelec

Alicja 
+++++
Dziewczyna Juny

Imię: Alicja
Wysłany: 01-10-2007, 22:20   

dkf napisał/a:
Tak nawiasem mówiąc Króla Edypa nie przerabia sie w podstawówce, tylko w 1 klasie szkoły średniej.

Czasami w gimnazjum, zamiast "Antygony".

Znak zodiaku: koziorozec

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi