może być ale w stosownych miejscach,ale to troche bez sensu bo jeśli uczniowie robią coś niestosownego to zazwyczaj w ubikacjach a tam raczej monitoringu sie nie założy
kreska napisał/a:
kontrolowanie pracownikow pod roznymi postaciami (nagrywanie rozmow telefonicznych, GPS w samochodach sluzbowych, podglad monitorow itp.)
pod żadnym względem,no ewentualnie podgląd monitorów,reszte wykluczone
no i oczywiście przeszukiwanie prywatnych rzeczy,kurtek,biurek itd. też odpada (obojętnie czy jest to uczeń,prawcownik czy własne dziecko).
To chyba takie najważniejsze granice których nie powinno sie przekraczać
Ostatnio zmieniony przez kleopatra2 23-01-2008, 19:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie odczuwam zeby to mialobyc naruszenie prywatnosci. CHyba, ze zamontuja go w toaletach. Szkola jest miejscem publicznym. A w dzisiejszych czadach monitoring moze nie jednemu cztery litery uratowac.
Cytat:
-kontrolowanie pracownikow pod roznymi postaciami (nagrywanie rozmow telefonicznych, GPS w samochodach sluzbowych, podglad monitorow itp.)
Rozmowy sa nagrywane np. z call center. GPS w samochcodach sluzbowych? Zeby ich namierzac? Komu by sie chcialo sledzic tych ludzi? Poglad monitorow i czasu pracy - tak. To juz uwazam za naruszanie prywatnosc. Monitoring calego biura np. w 3 nefralgicznych punktach to okej, ale monitorning kazego biurka, karty sprawdzajace czas pracy uwazam juz za naruszanie granic.
kreska napisał/a:
Jakia kontrola jest juz naruszeniem prawa?
Taka ktora powoduje, ze ludziom sie gorzej pracuje, zle sie czuja w miejscu kontrolowanym, przestaja sie czuc swobodnie i majaca na celu glownie znaleznienia haka.
Jestem za. Tępić nieletnich palaczy ~.~
Zresztą i tak -chcą - będą palić.
Ostatnio u mnie w szkole założono monitoring. Zmieniły się tylko miejsca w których przesiadują.
kreska napisał/a:
-kontrolowanie pracownikow pod roznymi postaciami (nagrywanie rozmow telefonicznych, GPS w samochodach sluzbowych, podglad monitorow itp.)
W sumie jestem za. Telefon służbowy - niech służy do celów służbowych. To samo z samochodem i monitorem.
Wyjątkiem są oczywiście własne telefony/samochody, służące do celów służbowych.
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Wysłany: 24-01-2008, 05:14
kreska napisał/a:
-monitoring w szkole
jesli monitoring w szkole to naruzenie prywatnosci to mozna tak okreslic kazdy inny monitoring. W koncu nie zakladaja kamer w toaletach ylko na korytarzach, przy wejsciu etc.
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Moje zachowanie zazwyczaj mieściło się w granicach norm. Granie w Twistera w szatni bądź chodzenie na rękach chyba nie jest karalne. Gorzej bym się czuł gdyby ktoś mnie podsłuchiwał. Jestem niecenzuralny i mówię straszne rzeczy.
Mi tylko obniżali za godziny, palenie na terenie szkoły, brak "kultury", przyprowadzanie niegrzecznych chłopców do szkoły, łamanie regulaminu na wszelkie możliwe sposoby i szerzenie szeroko pojętych herezji. Przy nauczycielach kląłem, ale jakoś nikt nie robił z tego jakiejś specjalnej awantury. Czy przeszkadzało mi to w szkole? Raczej nie.
Jak jeszcze obowiązywała punktacja z zachowania a punkty przyznawano również za za różne osiągnięcia sportowe, naukowe czy reprezentacje szkoły na różnych imprezach, zachowanie miałem zazwyczaj WZOROWE. Razem ze zniesieniem punkcików moje zachowanie otrzymało notę NAGANNE. Bardzo mnie to rozbawiło - nie zmieniłem zachowania na tyle by spaść na sam dół.
Imię: Ola
Wysłany: 25-01-2008, 17:33
kreska napisał/a:
-monitoring w szkole
w moim byłym gimnazjum założyli. Całkowicie popieram, nie ma w tym żadnego naruszania prywatności, tylko założono mające na celu bezpieczeństwo uczniów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum