Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrola, a prawo do prywatności?
Autor Wiadomość
devir 
Przyjaciel
killed by distortion

Wysłany: 25-01-2008, 17:45   

Durnota, nie dosc ze mowia wszem i wobc ze maja kamery to jeszcze sa na widoku, jakby byly ukryte to bylo lepiej. A jak jak chca skopac chlopaka to, dorwia go po szkole. Ten system daje poczucie bespieczenstwa rodzicom.

http://www.myspace.com/r3dm0th
  Znak zodiaku: ryby

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 25-01-2008, 18:17   

Monitoring miejsc publicznych to raczej sprawa bezpieczeństwa, a nie naruszanie prywatności, tylko pytanie ile to daje, bo z wieloma rzeczami można najzwyczajniej schować się przed okiem kamery. wszelkie kontrole i monitoringi w pracy też zaczynają być coraz bardziej niezbędne, przy nadużyciach które są na coraz to większą skalę.
Chyba jedynie podsłuch jest w jakimś stopniu naruszeniem prywatności.

Znak zodiaku: strzelec

[P]kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
Wysłany: 25-01-2008, 20:35   

Myśle, ze monitoring w szkole, jak tez wszelkiego rodzajau GPS w autach sluzbowych, czy tez sprawdzenie czy pracownik w czasie pracy wykorzystuje komputer do spraw mu potrzebnych NIE jest naruszenie prywatnosci.

Po warunkiem, ze wie o tym, ze jest obserwowany.

Samochód służbowy z zalozenia ma na sluzyc do sluzbowych czynnosci.
Przeciez kazdego denerwuje, gdy jakis polityk podjezdza autem sluzbowym na jakas impreze, wiec z jakiej racji na zwyklych szaruch pracownikow patrzec inaczej?

Można mnozyc i mnozyc :)
  Znak zodiaku: wodnik

Cyr4x 
**

Wysłany: 13-02-2008, 03:12   

Monitoring w szkole to sprawa obowiązkowa, zwłaszcza w dzisiejszych czasach. Rozboje, kradzieże, zadymy, jakoś trzeba to ukrócić. Ja na uczelni mam monitoring i nie ma z tym żadnego problemu.

Natomiast jeżeli chodzi o kontrolę w pracy (poczta, gg, sprawdzanie rzeczy) to już jest gruba przesada i nadaje się do sądu.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 15-02-2008, 09:43   

Cyr4x napisał/a:
Natomiast jeżeli chodzi o kontrolę w pracy (poczta, gg, sprawdzanie rzeczy) to już jest gruba przesada i nadaje się do sądu.

Komputer służbowy, tak jak i wyżej, samochód, ma służyć do pracy, a nie klikania na gg.
Jeśli kilka osób podejrzanie mało wydajnie pracuje, mam prawo się dowiedzieć, dlaczego. Nawet zaglądając im przez ramię, będąc ich szefem.
Co do rzeczy osobistych- nie ruszałabym.
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

Znak zodiaku: panna

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 15-02-2008, 18:21   

Gabi napisał/a:
Cyr4x napisał/a:

Komputer służbowy, tak jak i wyżej, samochód, ma służyć do pracy, a nie klikania na gg.
Jeśli kilka osób podejrzanie mało wydajnie pracuje, mam prawo się dowiedzieć, dlaczego. Nawet zaglądając im przez ramię, będąc ich szefem.

Tak tylko jeśli np jest powiedziane że na komputerach w pracy nie można mieć żadnego gg, czy sprawdzać stron w ramach rozrywki, to jest oczywiste że szef może to kontrolować, ale czytanie archiwum gg, czy prywatnych maili, bez uprzedzenia to już łamanie prywatności.

U nas w szkole też miał niby działać wielki monitoring monitorów i cenzura, a tak naprawdę po tygodniu wszystkim sie odechciewa, a blokowanie wszelkich stron, z jakimkolwiek nawet przekleństwem i innymi niedozwoleniami, jedynie utrudniało wszystkim prace nawet w ramach informatyki.

Znak zodiaku: strzelec

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 15-02-2008, 22:23   

dkf napisał/a:
Tak tylko jeśli np jest powiedziane że na komputerach w pracy nie można mieć żadnego gg, czy sprawdzać stron w ramach rozrywki, to jest oczywiste że szef może to kontrolować, ale czytanie archiwum gg, czy prywatnych maili, bez uprzedzenia to już łamanie prywatności.

Owszem, bez przesady- zawsze przecież można zainstalować Beniamina ;-)
więc czas już skończyć z oczekiwaniem na coś,
co może nigdy nie przyjść.

Znak zodiaku: panna

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu