Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Komercja GET OUT!!
Autor Wiadomość
HighFlighter 
Przyjaciel
Ekspert w dziale

Wysłany: 20-07-2005, 00:04   

Czytaj teraz dwa posty nizej tego, dlaczego po prostu nie przewalkujesz tematu tylko mam cie nakierowywac jak jezusa w swiatyni... bosz

Kriczer 
Przyjaciel
Chessmasta :]

Wysłany: 20-07-2005, 00:05   

Co ma komuna do tanszych (czasem nawet kilka razy) które wcale nie ustępują tym droższym jakością? No chyba, że wolisz kupić buty za 300-400 zł na których pisze adidas czy kij wie co, zamiast 4 par na których nie ma takiego napisu... Jeśli taki twój wybór to współczuje...
  Znak zodiaku: strzelec

HighFlighter 
Przyjaciel
Ekspert w dziale

Wysłany: 20-07-2005, 00:12   

Racja Kriczer, jak mowilem, tyle co ja butow przpier... firmowych, juz z 6 par bedzie, zawsze jakis uszczerbek na zdrowiu, w Chinach wyprodukowanie jednej pary adachów to koszt ponizej 4$, sprzedaje sie je za 79$, 89$ w innych krajach, dziex, panowie dziex, czy polak czy chinol, lepiej nie poszyje, teraz tak lookam na buty, no nie wiem, nie ma juz chyba adidasków z prawdziwej skóry. Jedną pare myslalem ze mam ze skóry... pękła od grania, no dzizas, skóra nie pęka!! A but 350 zł! KIT

Kriczer 
Przyjaciel

Wysłany: 20-07-2005, 00:14   

DarkOne napisał/a:
Cytat:
Wiadomo ze jakosc produktów znanych zachodnik marek typu Philips, Sony sa duzo lepsze, ale jezeli mamy polskie odpowiedniki, dlaczego nie sprobujesz
ale wczesniej cos bylo, a zdania nie rozumie sie po jego wycinku lecz calosci a poco mamy probowac polskich odpowiednikow skoro sa lepsze i wyprobowane produkty? a przez to mozna zrozumiec ze tamte to tandeta (przynajmniej ja tak zrozumialem)

To ty masz qrewa kasy jak lodu? Nie wiesz, że istnieje coś takiego jak oszczędzanie??? Tak, jak już pisałem w poprzednim poście tańsze odpoiwedniki. Jakbyśmy wszyscy kupowali tańsze produkty mniej znanych firm to te wszystkie wielkie opuściłyby ceny. Pamiętasz jak na rynku procesorów istniał praktycznie tylko intel? Jakie wysokie wtedy były ceny? A w pewnym momencie wszedł AMD z tańszymi i wcale nie gorszymi prockami, dzięki czemu ceny zaczeły spadac. Jakby nikt nie uwierzył w potencjał AMD to intal cały czas trzymałby cały rynek i kazał płacić niebotyczne ceny, a AMD by upadło. Nikt by nie zyskał, a wszyscy by stracili. No to tyle, dziękuje za wysłuchanie, ide spac.

HighFlighter 
Przyjaciel
Ekspert w dziale

Wysłany: 20-07-2005, 00:17   

Racja, odpowiednik, czyli produkt na tym samym poziomie stojacy, chce kupic cos prostego, np. sprzet Manty, dajmy na to pad do gier, tej samej klasy pad innej zachodniej firmy jest 15, 20 zł drozszy... no dlaczegoz nie kupisz tanszego tylko zes sie uparł na tego Logitecha bo ci pan w sklepie powiedzial!! NO WHY?!?!?!

DarkOne 
*
Demigod

Imię: Piotrek
Wysłany: 20-07-2005, 09:41   

Tak ale AMD nie byloPolskie. Polskie odpowiedniki sie maja nijak do zagranicznych bo zagraniczne sa lepsze od polskich. Niewazne co piszesz tylko jaki jest tego sens! napisales poco kupowac zagraniczne skoro mozna polskie.A pozatym polskie firmy tez sa komercyjne, bo gdyby nie byly to muaialyby wszystko rozdawac za darmoche.Wiec moim zdaniem powinienes napisac "Precz z zagranicznymi inwestorami, niech zyje Polska" albo cos w tym stylu o to mi chodzi rozumiesz? w poprzednich postach fakt faktem mieliscie racje bo po wyjsciu AMD ceny spadly,na polskim rynku jest podobnie bo ceny sa niskie ale niestety jakosc wyrbu niejednokrotnie jest beznadziejna bo polska ma inna technologie wyrobu a ona jest baaardzo czesto przestazala.
  Znak zodiaku: wodnik

Charming 
Administrator

Imię: Kasia
Wysłany: 20-07-2005, 10:17   

Cytat:
na polskim rynku jest podobnie bo ceny sa niskie ale niestety jakosc wyrbu niejednokrotnie jest beznadziejna bo polska ma inna technologie wyrobu a ona jest baaardzo czesto przestazala.

I tu się nie zgodzę w zupełności.
Byłam ok. roku we Włoszech (studia), ostatnio 10 dni byłam w Londynie, wcześniej zaliczyłam kupę krajów nie będę wymieniać bo nie ma sensu i co, no łaziłam po sklepach ogladałam ciuchy (jak to dziewczyna) - jednym słowem szmelc, materiał w wiekszości z dodatkiem jakiegoś gówna (laycra, stilon itp) po praniu taką szmatę trzeba wyrzucić.
Ja ubieram się tylko w sklepach z polska odzieżą. Fakt, że też są szmaty, ale w większości sklepów trafia się super ciuszki z super materiału, np. czysta bawełna - polecam zdrowe i estetyczne

http://www.mportalik.com
  Znak zodiaku: waga

DarkOne 
*
Demigod

Wysłany: 20-07-2005, 10:21   

Masz racje, tylko do produkcji ciuchow wysoka technologia nie jest potzebna, bo siedza babunie i dziergaja a robia to z czystej pasjii a nie dla kasy.Ale juz do tworzenia telewizorow czy monitorow jest potrzebna wysoka technologia.A pozatym wszystkie czesci skladniowe naszych "polskich" tv i tak sa sprowadzane z zagranicy a jest polskie tylko z nazwy, choc zdarzaja sie wyjatki.

vanion 
Zasłużeni

Wysłany: 20-07-2005, 10:26   

Cytat:
Ale juz do tworzenia telewizorow czy monitorow jest potrzebna wysoka technologia.A pozatym wszystkie czesci skladniowe naszych "polskich" tv i tak sa sprowadzane z zagranicy a jest polskie tylko z nazwy, choc zdarzaja sie wyjatki.

tak, a urządzenia produkowane w Polsce nalężą przewaznie do zagranicznego kapitału, np fabryka B/S/H w Łodzi (produkują tam pralki Bosh, Siemens) i duza wiekszosc części do wyprodukowania ich sprowadzane są z zagranicy...

Rudolf
**
Pogromca Lewaków

Wysłany: 20-07-2005, 11:17   

Z tego, co wiem, to o komunie w złym tonie wypowiadałem się ja i tak samo ja namawiałem do kupowania polskich produktów.

Marcus 
**
iluzjonista

Imię: Kamil
Wysłany: 20-07-2005, 11:35   

Ee kutfa ale wy macie problem.Chcesz kupowac jedynie polskie produkty?-kupuj sobie jedynie polskie produkty.I po co ta klotnia??
Ja uwazam ze nie nalezy popadac w skrajnosc.Sa rzeczy polskie które lubie(piwo :D ).Ale nie wszystko produkujemy najlepsze.I chocbym nie wiem co tu napiszecie i tak ciuchy czy sprzet RTV bede kupowal wybierajac marki zagraniczne.

Znak zodiaku: waga

Kriczer 
Przyjaciel

Wysłany: 20-07-2005, 11:53   

Cytat:
Tak ale AMD nie byloPolskie.

I nie jest. Ja nie mówie, że te teńsze produkty muszą być koniecznie polskie.

Cytat:
Polskie odpowiedniki sie maja nijak do zagranicznych bo zagraniczne sa lepsze od polskich.

Ostatnio oglądałem sobie w sklepie czapeczke adidasa, cena 150 zł, oglądam, oglądam i nagle patrzę, a na metce napis: "Made in china". Podziękowałem i wyszedłem bo taką samą czapeczke bez napisu adidas mam za 15 zl w zwyklym sklepie i też pisze na niej " Made in china". Tak się oszczędza 135 zł, nie tracąc przy tym na jakości. Tak samo jak powiedziała polskiego ubranka są tanie i dobre.

Cytat:
Niewazne co piszesz tylko jaki jest tego sens! napisales poco kupowac zagraniczne skoro mozna polskie

Wyciąłeś kawałek zdania. Tu chodziło o polskie (choć dla ciebie mogą być po prostu tańsze, bo mówisz, że wszystko co polskie to gorsze) odpowiedniki nie ustępujące jakością.

Cytat:
A pozatym polskie firmy tez sa komercyjne, bo gdyby nie byly to muaialyby wszystko rozdawac za darmoche

Dam przykład: są 2 pary butów firmy X i firmy Y. Buty firmy X kosztują 350 zł i są takiej samej jakości co buty firmy Y kosztujące 65 zł. Firma X ma na każdym bucie ponad 85% zysku, a firma Y około 30%. I która firma jest bardziej komercyjna? Oczywiście że X. Jest też na dodatek bardziej znana bo ma reklamy w każdym programie tv, na które nie stać firmy Y. Potem tacy ludzie jak ty idą kupić buty firmy X, bo one są dobre, każdy je zna (reklama coś robi, co nie? ), a o istnieniu firmy Y nie masz nawet pojęcia. A wystarczy pójśc do innego sklepu i znaleźc firme Y, kupić buty i zaoszczędzić.

Cytat:

Wiec moim zdaniem powinienes napisac "Precz z zagranicznymi inwestorami, niech zyje Polska" albo cos w tym stylu o to mi chodzi rozumiesz?

Nie, bo potem jak te firmy wycofują się z produkcją z polski to zostają nowoczesne maszyny.

Cytat:
ale niestety jakosc wyrbu niejednokrotnie jest beznadziejna bo polska ma inna technologie wyrobu a ona jest baaardzo czesto przestazala.

Przykłady:
Fabryka TV toshiby w Żyrardowie => dośc znaczna część tv jest wysyłana na sprzedaż do Francji
Fabryka rowerów decathlon w kutnie => Całośc produkcji jest wysyłana do Francji.
Fabryka przyczepek samochodowych w Koźminie (pod jarocinem) => Też wysyłana są przyczepki do francji.
Wiem, bo w wakacje jeździłem z ojcem tirem. I na podstawie tego wnioskuje, że jakoś nie mamy przestarzałej technologi.

Cytat:
Masz racje, tylko do produkcji ciuchow wysoka technologia nie jest potzebna, bo siedza babunie i dziergaja a robia to z czystej pasjii a nie dla kasy

Nie gadamy tu o potrzebie noweczesnych technologi tylko o tańszych odpowiednikach mniej znanych firm. I na pewno żadne babunie nie dziergają sobie dla pasji, bo na chleb też musza mieć.

Cytat:
Ale juz do tworzenia telewizorow czy monitorow jest potrzebna wysoka technologia.A pozatym wszystkie czesci skladniowe naszych "polskich" tv i tak sa sprowadzane z zagranicy a jest polskie tylko z nazwy, choc zdarzaja sie wyjatki.

A skąd wiesz, że w tych zagranicznych tv nie ma polskich części? Moze akurat w twoim zagranicznym tv/monitorze siedzi polski kineskop albo jakaś ina część bez której nie będzie on działał?

DarkOne 
*
Demigod

Wysłany: 20-07-2005, 11:58   

Kurde mam dosyc! zajrzyj sobie do slownika skoro nie wiesz coto komercja! komercja to poprostu HANDEL! sprzedaz bozeeee tylko o to mi chodzi o nic wiecej, o bledne uzycie slowa komercja, bo chyba nie czytales co napisalem bo glownie chodzi mi o to a reszta to sa tylko przyklady wziete ot tak.
Cytat:
Dam przykład: są 2 pary butów firmy X i firmy Y. Buty firmy X kosztują 350 zł i są takiej samej jakości co buty firmy Y kosztujące 65 zł. Firma X ma na każdym bucie ponad 85% zysku, a firma Y około 30%. I która firma jest bardziej komercyjna? Oczywiście że X. Jest też na dodatek bardziej znana bo ma reklamy w każdym programie tv, na które nie stać firmy Y. Potem tacy ludzie jak ty idą kupić buty firmy X, bo one są dobre, każdy je zna (reklama coś robi, co nie? ), a o istnieniu firmy Y nie masz nawet pojęcia. A wystarczy pójśc do innego sklepu i znaleźc firme Y, kupić buty i zaoszczędzić

to wszystko co tutaj opisujesz jest komercja nawet w wypadku malej firmy, bo jak wczesniej mowilem komercja to handel.

Kriczer 
Przyjaciel

Wysłany: 20-07-2005, 12:01   

Cytat:
Z tego, co wiem, to o komunie w złym tonie wypowiadałem się ja i tak samo ja namawiałem do kupowania polskich produktów.

Widzisz DarkOne, do niego z komuna i Pl produktami, my mówimy tylko o tańszych produktach mniej znanych firm, które nie ustępują jakością znanym markom.

Marcus napisał/a:
Ee kutfa ale wy macie problem.Chcesz kupowac jedynie polskie produkty?-kupuj sobie jedynie polskie produkty.

Przeczytaj moją powyższą odpoiwedź.

Cytat:
I po co ta klotnia??

Ja się nie kłócę, stwierdzam tylko fakty poparte argumentami i moimi doświadzczeniami.

Cytat:
I chocbym nie wiem co tu napiszecie i tak ciuchy czy sprzet RTV bede kupowal wybierajac marki zagraniczne.

My do niczego nie zmuszamy :] Kupuj co chcesz, ale jak twój wypas np. odtwarzacz Defałde :P marki sony za 1000 zł okaże się szmelcem, to wole kupić 4 razy tańszy odtwarzacz manty, który nie jest dużo gorszy.

DarkOne 
*
Demigod

Wysłany: 20-07-2005, 12:06   

Cytat:
Widzisz DarkOne, do niego z komuna i Pl produktami, my mówimy tylko o tańszych produktach mniej znanych firm, które nie ustępują jakością znanym markom.

Ale jakby na to nie patrzec to i tak jedno i drugie jest komercja.btw komercji sie nie stopniuje.
Ostatnio zmieniony przez DarkOne 20-07-2005, 12:07, w całości zmieniany 1 raz  

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu