topic zalozony w celu zebrania wszystkich, ktorzy, tak jak ja, maja lekkiego fizia na punkcie kulturowo-jezykowym Kraju Kwitnacej Wisni...
Jestem ciekawa, jak zaczela sie wasza przygoda z krajem, w czym celujecie najbardziej?
W moim przypadku wszystko zaczelo sie calkiem niedawno, kiedy poznalam przemila osobke z Japonii, potem zapisalam sie na kurs jezykowy...przejrzalam kilka stronek... i jakos tak wyszlo, ze teraz jestem prawdziwym Nihon-filem...
Pierwsze co mnie przekonało to piękne kobiety, drugie to wspaniałe mangi i anime, trzecie to niebywałe brzmienie jezyku no i czwarte ich kutura i zwyczaje, piąte sztuka samurajska, szuste ninjitsu, siudme ....... itd
Dużo by wymieniać ...ale po prostu kocham Japonię ^^
_________________ "Trzymam skronie, tam - w koronie chmur i gromów"- Juliusz Słowacki
Kombanwa!
Ile lat temu... bedzie chyba z 10. Tak krotko po tym jak sie pierwszy numer kawaii ukazal na Polskim rynku... Bo zaczęło się on Mangi i Anime.. od tych kultowych jak Yattaman, Calendar Man, Tsubasa.. potem była Sailor Moon.. pierwsze mangi na polskich rynku, czyli tez saliroka, appleseed, akira..
Japonia.. od mangi.. od akrykułów w kawaii..
A miłość dozgonna zapewniłąm sobie do tego kraju kiedy udało mi się tam pojechać na prawie 2 miesiace..
Kocham Tokyo miloscia czysta i wieczna, przeokrutniew tesknie do specyfiki kraju, znayych mi ulic, swiatych, zasadnosci.. przyjaciol.. Aczkolwiek jako spoleczenswo japonskie nie koniecznie mi odpowiada i uwazam je za niezdrowe.. ale..
milosc do kraju pozostje
u mnie zaczęło się od tego, że moja kuzynka starsza ode mnie o 10 lat jeździła do Japonii do pracy. te wszystkie jej opowieści mnie zafascynowały.
a teraz gdy już mieszka tam na stałe, bo wyszła za mąż za Japończyka to mam nadzieję, że niedługo pojawię się w tym specyficznym kraju .
u mnie zainteresowanie Japonią nie ma dużo wspólnego z m&a ale co nieco czytałam.
moim marzeniem jest pójść na japonistykę do Poznania ale z moim szczęściem jest to mało realne.
przez pewien czas trenowałam aikido, ale potem musiałam przerwać z braku czasu, a potem się wydało, że mam wadę kolan i muszę się oszczędzać .
Polecam "Bezsennośc w Tokio" Bruczkowskiego jeśli ktoś sie chce czegoś dowiedzieć o zwyczajach i zasadach panujących w Japonii, to w prawdzie jedyna ksiązka na ten temat jaką przeczytałem ale na ewno jest bardzo ciekawa
_________________ "Trzymam skronie, tam - w koronie chmur i gromów"- Juliusz Słowacki
u mnie zaczęło się od tego, że moja kuzynka starsza ode mnie o 10 lat jeździła do Japonii do pracy. te wszystkie jej opowieści mnie zafascynowały.
a teraz gdy już mieszka tam na stałe, bo wyszła za mąż za Japończyka to mam nadzieję, że niedługo pojawię się w tym specyficznym kraju .
u mnie zainteresowanie Japonią nie ma dużo wspólnego z m&a ale co nieco czytałam.
moim marzeniem jest pójść na japonistykę do Poznania ale z moim szczęściem jest to mało realne.
przez pewien czas trenowałam aikido, ale potem musiałam przerwać z braku czasu, a potem się wydało, że mam wadę kolan i muszę się oszczędzać .
Polecam "Bezsennośc w Tokio" Bruczkowskiego jeśli ktoś sie chce czegoś dowiedzieć o zwyczajach i zasadach panujących w Japonii, to w prawdzie jedyna ksiązka na ten temat jaką przeczytałem ale na ewno jest bardzo ciekawa
Mnie po prostu zafascynowała kultura, tradycje. W drugiej kolejności język. Mangi czasami, ale to tylko jak znajoma podsunie, a anime wcale. Poznałam dziewczynę, która była jakiś czas w Japonii i ciągle mi o czymś nowym opowiada, uwielbiam czytać te listy. Nawet miałam nawiązać kontakt z jedną Japonką, ale coś nie dostałam odpowiedzi na mój list. Napiszę jeszcze raz, a co ;p
Myślałam o japonistyce, ale po rozmowach z ludźmi, którzy startowali na te studia zrezygnowałam. To jednak nie dla mnie.
_________________ "Taka już jest niewiasta, lubieżności pełna. I w chuci nienasycona. Jak świat światem, tak było i tak będzie in saecula saeculorum."
Grałem kiedyś w Shogun: Total War i stwierdziłem, że wartoby się wokół tego tematu zakręcic. Moje zainteresowanie japonią wzrosło kiedy zacząłem też interesowac się bronią białą - ten kraj ma całkiem miłe jej rodzaje, nie wspominając o technikach walki nimi.
Japońskie anime zaś podoba mi się tylko jeśli jest w stylu cyberpunk'a.
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Ja po powrocie żeby pielegnowac wspomnienie miasta to obejrzałam z 5 razy "Miedzy słowami"
i poszłam specialnie na Tokyo Drifft.. choc film był beznadziejny to lezka w oku stala jak sie na ekranie widzialo miejsca w ktorym sie bylo miesiac wczesniej.. wie co za rogiem..
ja wogole w Tokyo jestem bardzo zakochana.. pomijajac sama kulture, ktora tez mnie strsznie wciaga
a czy jest gdzies w necie dostepna elektroniczna wersja ksiazki???
Konishiwa! U mnie zaczęło się od jiu-jitsu btw w styczniu mam egzamin na dwa stopnie Co, pochwalę się Kocham japonię, ale tą starożytną, tą prawdziwą, nie dzisiejszą, pracoholiczną Sayonara...
[ Dodano: 04 Lis 2006 09:46 pm ]
aha, i polecam trylogię Opowieści Rodu Otori... Piękna książka, o samurajach, ninja i wielkiej miłości i oddaniu
_________________ -Ludzie, którym się spełnia życzenia, często okazują się nie całkiem mili. Czy więc powinno się im dać to, czego chcą, czy raczej to, czego potrzebują?
Śmierć uprzejmie skinął głową. Z jego punktu widzenia ludzie dostają to, co im się daje.
Imię: czterdzieści cztery
Wysłany: 05-11-2006, 17:39
Zaczęło się od Hayao Miyazakiego i Spirited Away, potem inne anime mangi(polecam Fruit Basket-to najlepsza manga, jaką w życiu czytałam).Kulturą i resztą zaraził mnie mój skarb, a teraz jestem w Londynie i jest mnostwo Japończyków, więc cały czas jestem "okrążona"...mru
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum