Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: miyako
09-03-2008, 18:59
Jaki wplyw ma inteligecja czlowieka na rodzaj muzyki
Autor Wiadomość
Dr4c0 
*

Imię: Grzegorz
  Wysłany: 10-05-2006, 20:57   Jaki wplyw ma inteligecja czlowieka na rodzaj muzyki

Ostatnio zastanawiam sie na tym, czy inteligencja czlowieka ma wplyw na to jakiej slucha muzyki...
np. czt inteligetniejsi ludzie sluchaja w wiekszosci rocka i metalu czy hip-hopu, rapu badz techno...
Ciekawilo mnie to, wiec zaczolem obserwowac ludzi wokol mnie, w szkole, na ulicy...
Dochodze do wniosku ze ludzie sluchajacy hip-hopu, szczegolnie mlodzi, co 2 slowo musza uzyc slowa typu kur*a, ja pierd**e... sa bardziej sklonni do dewastowania wszystkiego wokol siebie! I czesto co widzialem to to ze boja sie swojego zdania ktore rozni sie od zdania wiekszosci ich kumpli hip-hopowcow.
Metale i ludzie sluchajacy rocka, nie boja sie swojego zdania (w wiekszosci) nawet kiedy jest ono inne. Nie maja az takiej potrzeby niszczenia, ani pokazania sie i poszpanowania przed innymi, a co najdziwniejsze, z nimi mozna czesciej porpzmawiac, na tematy bardziej złożone i trudne niz z typowymi hip-hopowcami.
Wiem ze uogolniac nie mozna, i u metali jak i u hip-hopowcow byly wyjatki, ale nie byly jakos bardzo znaczace...
A co wy sadzicie na teamt tego, czy od inteligecji zalezy to czego sie slucha??

Znak zodiaku: ryby

**MJ** 
Moderator
martini bianco

Wysłany: 10-05-2006, 21:05   

ja uważam, że z inteligencją nie ma nic wspólnego; poza tym dlaczego już w temacie sprowadzasz dyskusje do kolejnej bitki między hip-hopowcami a metalami??

http://moksa.blox.pl/html
  Znak zodiaku: panna

Dr4c0 
*

Imię: Grzegorz
Wysłany: 10-05-2006, 21:13   

nie, nie sprowadzam do kolejnej bitki, bo szanuje jednych jaki drugich... ale jestem ciekawy co inni sadza, i chcialem powiedziec to co zauwazylem. bo tak samo metale jak i hip-hopowcy zdazaja sie przyglupy jak i bardzo inteligetni ludzie, ale gdzie sa tacy czesciej a gdzie zadziej? I przepraszam bo nie dodalem, nie chodzi mi tu tez tylko o hip-hop i metal ale o wszystkie rodzaje muzyki

**MJ** 
Moderator
martini bianco

Wysłany: 10-05-2006, 21:16   

właśnie o to mi chodziło :)
myślę, że nie ma reguły gdzie częściej a gdzie rzadziej, bo muzyka jakiej słuchamy, tak jak ubrania które nosimy nie wpływa na inteligencje, może co najwyżej o niej świadczyć, a to jest zasadnicza różnica

http://moksa.blox.pl/html

Wieprzu 
Masturbator umysłów

Imię: Piotr
Wysłany: 10-05-2006, 21:27   

Po 1. się brzydzę uogólnieniami.
Po 2. Byłbym skłonny stwierdzić, że pewny rodzaj muzyki (chociaż może raczej texty piosenek ?) mogą wpływać na ROZWÓJ inteligencji... Chociaż i trutaj możnaby się zastanawiać co to jest inteligęcia i czy wogóle można ją "rozwijać". Czy tylko w wyniku zdobywania informacji i swego rodzaju wrażliwości uczymy się lepiej ją wykorzystywać...
Dobra... koniec... jednak te warsztaty filozoficzne odcisnęły na mnie trwałe piętno :P

Znak zodiaku: strzelec

tamarka 
Przyjaciel

Wysłany: 10-05-2006, 22:39   

Inteligencja tu nie ma nic do gadania.
Prosty przykład : Ja
Mam IQ 124 - nie tak wiele, ale no jest sie czym pochwalić, średnią w szkolę 4,7, pare konkursów za sobą itp. a lubię posłuchać 'majteczek w kropeczki' lub ' bara bara'. :]

[ Dodano: 10 Maj 2006 10:39 pm ]
<hahaha> jednym słowem INTELIGENCJA NIE MA NIC DO RZECZY! :D

kocham:*

Znak zodiaku: strzelec

agentm 
Racjonalista

Wysłany: 10-05-2006, 23:06   

Cytat:
Mam IQ 124 - nie tak wiele, ale no jest sie czym pochwalić, średnią w szkolę 4,7, pare konkursów za sobą itp. a lubię posłuchać 'majteczek w kropeczki' lub ' bara bara'. :]

"Ja sie wcale nie chwale, ja po prostu mam talent" :D

Straszne dziwnie ujales ten temat!
Po pierwsze: Muzyka nie dzieli sie wylacznie na hip-hop, rock/metal i techno! Oj napewno nie! Juz nie bede mowil o czym swiadczy taki podzial! :D

Rodzaj muzyki jest scisle zwiazany ze stanem emocjonalnym danego czlowieka. Odwaze sie jednak stwierdzic, iz ludzie o glebokim wnetrzu i szerokich horyzontach sluchaja bardzo wyrafinowanych gatunkow muzycznych, gdyz potrafili sobie wyrobic wlasne zdanie. Odbieraja muzyke jako sztuke, ktora jest pelna glebi i wielowrastwowa. Dla tych ludzi np. automatycznie odpada disco-polo badz "bojsbendy".

Alearan 
+++++

Imię: Mala Cavilla
Wysłany: 11-05-2006, 00:05   

Nie tyle na inteligencję co na charakter człowieka. W końcu kto nieoci*ieje słuchając ciągle jakie to życie jest ku*ewskie i wogóle do dupy ;)
Może wpłynąc na sposób postrzegania świata, moralnośc i takie tam smieci, ale napewno nie na inteligencję jako zdolnośc kojarzenia i przyswajania faktów.

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 11-05-2006, 12:03   

Muzyka może wpływać na inteligencję, ale tę emocjonalną- może rozwijać wrażliwość (albo ją stępiać). Stąd ten błysk "ynteligencyi" w oczach nałogowego słuchacza techno/disco polo i błyskotliwość jego wypowiedzi. Może wpływać na nastrój i stan emocjonalny (można wpaść w doła, albo z niego wyjść- w zależności od wykonawcy ;) ). Im większa różnorodność, większy wachlarz uczuć i rodzajów w muzyce, tym lepiej z psychiką- z własnego doświadczenia ;)

rzepa 
**

Imię: Daniel
Wysłany: 11-05-2006, 17:31   

**MJ** napisał/a:
myślę, że nie ma reguły gdzie częściej a gdzie rzadziej, bo muzyka jakiej słuchamy, tak jak ubrania które nosimy nie wpływa na inteligencje, może co najwyżej o niej świadczyć, a to jest zasadnicza różnica

Dokladnie

Srutti Frutti 
ExInTheSky

Imię: Telewizor
Wysłany: 12-05-2006, 08:26   

Inteligencji ci muzyka raczej nie poprawi, ale może spowodować że zaczniesz patrzeć na różne rzeczy przez inny pryzmat. To w dużej mierze zależy od człowieka, jak umie słuchać muzyki, czy potrafi wyciągać z niej piękno, czy jest w stanie przeżywać uczucia które artysta chciał po przez utwór wyrazić. Nie chodzi tu wyłącznie o rock czy hip hop, polecam posłuchać muzyki np. Alana Silvestri.
  Znak zodiaku: lew

kentakiMC 
*
;*

Wysłany: 12-05-2006, 15:38   

"słucham tego co jest teraz na topie"
"słucham wszystkiego"

dla mnie ludzie, którzy tak mówią stracili inteligencje...
chciałbym też dodać, iż trzeba sobie wyrobić własne zdanie i słuchać to co się naprawdę podoba a nie olać to i zachowywać się w stylu "kręce sie z metalami, ubieram na czarno, i jestem tró to nawet nie włącze sobie techna bo to pozerstwo" albo "kręce się z ziomalami, mam kolana w kroku i nie będe słuchał metalu, bo brudasy tego słuchają"..
SAMI SIĘ CZASAMI OGRANICZAMY... niepotrzebnie!
  Znak zodiaku: byk

WaveCeptor 
Racjonalista

Wysłany: 13-05-2006, 07:54   

kentakiMC napisał/a:
dla mnie ludzie, którzy tak mówią [przyp. "słucham wszystkiego"]stracili inteligencje...
chciałbym też dodać, iż trzeba sobie wyrobić własne zdanie i słuchać to co się naprawdę podoba

Przepraszam, a czy wszystko nie może nam się podobać?

No, ale cóż, jak Ty to mówisz:
kentakiMC napisał/a:
SAMI SIĘ CZASAMI OGRANICZAMY

...a jeszcze czasami ograniczają Nas[Was? Ciebie?] nasze [Wasze? Twoje?] wąskie horyzonty.
Ostatnio zmieniony przez WaveCeptor 13-05-2006, 07:55, w całości zmieniany 1 raz  

misiek_yogi 
*
.: Club Evil :.

Imię: Błażej
Wysłany: 13-05-2006, 13:35   

hmmm... a zapomnieliście o ludziach słuchających muzykję klubową (trance, house, techno). Z kolei tutaj słuchacze dzielą się na wixiarzy ( cała sala zapier**la, jazdaaaaaaaaa!!!) i klubowiczów (elgancko, drink, piwko, spotkanie ze znajomymi, potańczyć ;) ) u tych drugich inteligencja jest o duuużo wyższa niż u tych pierwszych :D

chemiczna 
*

Wysłany: 13-05-2006, 23:38   

agentm napisał/a:
Rodzaj muzyki jest scisle zwiazany ze stanem emocjonalnym danego czlowieka. Odwaze sie jednak stwierdzic, iz ludzie o glebokim wnetrzu i szerokich horyzontach sluchaja bardzo wyrafinowanych gatunkow muzycznych, gdyz potrafili sobie wyrobic wlasne zdanie. Odbieraja muzyke jako sztuke, ktora jest pelna glebi i wielowrastwowa. Dla tych ludzi np. automatycznie odpada disco-polo badz "bojsbendy".

dokładnie tak... Ja mogę słuchać wszystkiego co ma jakiś głębszy przekaz. Głównie słucham rocka, ale jeżeli jakaś piosenka hiphopowa (już zostawmy ten "umowny" podział) ma w sobie coś co jest warte wysłuchania, to czemu miałabym nie słuchać tego tylko ze względu na "nieodpowiedni" gatunek muzyczny? To byłaby conajmniej głupota ;)

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu