Imię: Grzegorz
Wiek: 69 Dołączył: 28 Mar 2006 Posty: 28 Skąd: a ja wiem?
Wysłany: 10-05-2006, 20:57 Jaki wplyw ma inteligecja czlowieka na rodzaj muzyki
Ostatnio zastanawiam sie na tym, czy inteligencja czlowieka ma wplyw na to jakiej slucha muzyki...
np. czt inteligetniejsi ludzie sluchaja w wiekszosci rocka i metalu czy hip-hopu, rapu badz techno...
Ciekawilo mnie to, wiec zaczolem obserwowac ludzi wokol mnie, w szkole, na ulicy...
Dochodze do wniosku ze ludzie sluchajacy hip-hopu, szczegolnie mlodzi, co 2 slowo musza uzyc slowa typu kur*a, ja pierd**e... sa bardziej sklonni do dewastowania wszystkiego wokol siebie! I czesto co widzialem to to ze boja sie swojego zdania ktore rozni sie od zdania wiekszosci ich kumpli hip-hopowcow.
Metale i ludzie sluchajacy rocka, nie boja sie swojego zdania (w wiekszosci) nawet kiedy jest ono inne. Nie maja az takiej potrzeby niszczenia, ani pokazania sie i poszpanowania przed innymi, a co najdziwniejsze, z nimi mozna czesciej porpzmawiac, na tematy bardziej złożone i trudne niz z typowymi hip-hopowcami.
Wiem ze uogolniac nie mozna, i u metali jak i u hip-hopowcow byly wyjatki, ale nie byly jakos bardzo znaczace...
A co wy sadzicie na teamt tego, czy od inteligecji zalezy to czego sie slucha??
Wysłany: 10-05-2006, 21:05
ja uważam, że z inteligencją nie ma nic wspólnego; poza tym dlaczego już w temacie sprowadzasz dyskusje do kolejnej bitki między hip-hopowcami a metalami??
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Imię: Grzegorz
Wiek: 69 Dołączył: 28 Mar 2006 Posty: 28 Skąd: a ja wiem?
Wysłany: 10-05-2006, 21:13
nie, nie sprowadzam do kolejnej bitki, bo szanuje jednych jaki drugich... ale jestem ciekawy co inni sadza, i chcialem powiedziec to co zauwazylem. bo tak samo metale jak i hip-hopowcy zdazaja sie przyglupy jak i bardzo inteligetni ludzie, ale gdzie sa tacy czesciej a gdzie zadziej? I przepraszam bo nie dodalem, nie chodzi mi tu tez tylko o hip-hop i metal ale o wszystkie rodzaje muzyki
Wysłany: 10-05-2006, 21:16
właśnie o to mi chodziło
myślę, że nie ma reguły gdzie częściej a gdzie rzadziej, bo muzyka jakiej słuchamy, tak jak ubrania które nosimy nie wpływa na inteligencje, może co najwyżej o niej świadczyć, a to jest zasadnicza różnica
_________________ Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam wrażenie że się pomyliłem - O. Wilde
Po 1. się brzydzę uogólnieniami.
Po 2. Byłbym skłonny stwierdzić, że pewny rodzaj muzyki (chociaż może raczej texty piosenek ?) mogą wpływać na ROZWÓJ inteligencji... Chociaż i trutaj możnaby się zastanawiać co to jest inteligęcia i czy wogóle można ją "rozwijać". Czy tylko w wyniku zdobywania informacji i swego rodzaju wrażliwości uczymy się lepiej ją wykorzystywać...
Dobra... koniec... jednak te warsztaty filozoficzne odcisnęły na mnie trwałe piętno
Inteligencja tu nie ma nic do gadania.
Prosty przykład : Ja
Mam IQ 124 - nie tak wiele, ale no jest sie czym pochwalić, średnią w szkolę 4,7, pare konkursów za sobą itp. a lubię posłuchać 'majteczek w kropeczki' lub ' bara bara'.
[ Dodano: 10 Maj 2006 10:39 pm ]
<hahaha> jednym słowem INTELIGENCJA NIE MA NIC DO RZECZY!
_________________ Nie wiem dlaczego był czas, że przestałam wierzyć w Miłość.
Głupia byłam.
Miłość istnieje moi Mili. Nigdy w Nią nie wątpcie.
Mam IQ 124 - nie tak wiele, ale no jest sie czym pochwalić, średnią w szkolę 4,7, pare konkursów za sobą itp. a lubię posłuchać 'majteczek w kropeczki' lub ' bara bara'.
"Ja sie wcale nie chwale, ja po prostu mam talent"
Straszne dziwnie ujales ten temat!
Po pierwsze: Muzyka nie dzieli sie wylacznie na hip-hop, rock/metal i techno! Oj napewno nie! Juz nie bede mowil o czym swiadczy taki podzial!
Rodzaj muzyki jest scisle zwiazany ze stanem emocjonalnym danego czlowieka. Odwaze sie jednak stwierdzic, iz ludzie o glebokim wnetrzu i szerokich horyzontach sluchaja bardzo wyrafinowanych gatunkow muzycznych, gdyz potrafili sobie wyrobic wlasne zdanie. Odbieraja muzyke jako sztuke, ktora jest pelna glebi i wielowrastwowa. Dla tych ludzi np. automatycznie odpada disco-polo badz "bojsbendy".
Nie tyle na inteligencję co na charakter człowieka. W końcu kto nieoci*ieje słuchając ciągle jakie to życie jest ku*ewskie i wogóle do dupy
Może wpłynąc na sposób postrzegania świata, moralnośc i takie tam smieci, ale napewno nie na inteligencję jako zdolnośc kojarzenia i przyswajania faktów.
_________________ Odszedłem bez pożegnania. ~.~
Adieu.
Dziękować miłym i mniej-miłym.
Wysłany: 11-05-2006, 12:03
Muzyka może wpływać na inteligencję, ale tę emocjonalną- może rozwijać wrażliwość (albo ją stępiać). Stąd ten błysk "ynteligencyi" w oczach nałogowego słuchacza techno/disco polo i błyskotliwość jego wypowiedzi. Może wpływać na nastrój i stan emocjonalny (można wpaść w doła, albo z niego wyjść- w zależności od wykonawcy ). Im większa różnorodność, większy wachlarz uczuć i rodzajów w muzyce, tym lepiej z psychiką- z własnego doświadczenia
Imię: Daniel
Wysłany: 11-05-2006, 17:31
**MJ** napisał/a:
myślę, że nie ma reguły gdzie częściej a gdzie rzadziej, bo muzyka jakiej słuchamy, tak jak ubrania które nosimy nie wpływa na inteligencje, może co najwyżej o niej świadczyć, a to jest zasadnicza różnica
Imię: Telewizor
Wysłany: 12-05-2006, 08:26
Inteligencji ci muzyka raczej nie poprawi, ale może spowodować że zaczniesz patrzeć na różne rzeczy przez inny pryzmat. To w dużej mierze zależy od człowieka, jak umie słuchać muzyki, czy potrafi wyciągać z niej piękno, czy jest w stanie przeżywać uczucia które artysta chciał po przez utwór wyrazić. Nie chodzi tu wyłącznie o rock czy hip hop, polecam posłuchać muzyki np. Alana Silvestri.
"słucham tego co jest teraz na topie"
"słucham wszystkiego"
dla mnie ludzie, którzy tak mówią stracili inteligencje...
chciałbym też dodać, iż trzeba sobie wyrobić własne zdanie i słuchać to co się naprawdę podoba a nie olać to i zachowywać się w stylu "kręce sie z metalami, ubieram na czarno, i jestem tró to nawet nie włącze sobie techna bo to pozerstwo" albo "kręce się z ziomalami, mam kolana w kroku i nie będe słuchał metalu, bo brudasy tego słuchają"..
SAMI SIĘ CZASAMI OGRANICZAMY... niepotrzebnie!
dla mnie ludzie, którzy tak mówią [przyp. "słucham wszystkiego"]stracili inteligencje...
chciałbym też dodać, iż trzeba sobie wyrobić własne zdanie i słuchać to co się naprawdę podoba
Przepraszam, a czy wszystko nie może nam się podobać?
No, ale cóż, jak Ty to mówisz:
kentakiMC napisał/a:
SAMI SIĘ CZASAMI OGRANICZAMY
...a jeszcze czasami ograniczają Nas[Was? Ciebie?] nasze [Wasze? Twoje?] wąskie horyzonty.
_________________ Będę grzeczny
Ostatnio zmieniony przez WaveCeptor 13-05-2006, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
hmmm... a zapomnieliście o ludziach słuchających muzykję klubową (trance, house, techno). Z kolei tutaj słuchacze dzielą się na wixiarzy ( cała sala zapier**la, jazdaaaaaaaaa!!!) i klubowiczów (elgancko, drink, piwko, spotkanie ze znajomymi, potańczyć ) u tych drugich inteligencja jest o duuużo wyższa niż u tych pierwszych
Rodzaj muzyki jest scisle zwiazany ze stanem emocjonalnym danego czlowieka. Odwaze sie jednak stwierdzic, iz ludzie o glebokim wnetrzu i szerokich horyzontach sluchaja bardzo wyrafinowanych gatunkow muzycznych, gdyz potrafili sobie wyrobic wlasne zdanie. Odbieraja muzyke jako sztuke, ktora jest pelna glebi i wielowrastwowa. Dla tych ludzi np. automatycznie odpada disco-polo badz "bojsbendy".
dokładnie tak... Ja mogę słuchać wszystkiego co ma jakiś głębszy przekaz. Głównie słucham rocka, ale jeżeli jakaś piosenka hiphopowa (już zostawmy ten "umowny" podział) ma w sobie coś co jest warte wysłuchania, to czemu miałabym nie słuchać tego tylko ze względu na "nieodpowiedni" gatunek muzyczny? To byłaby conajmniej głupota
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum