Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: miyako
09-03-2008, 18:59
Jaki wplyw ma inteligecja czlowieka na rodzaj muzyki
Autor Wiadomość
harlequin 
Moderator
vehement flame

Imię: Anna
Wysłany: 24-07-2007, 16:42   

Też o czymś takim słyszałam, dlatego nie słucham takiej muzyki, zresztą i tak mi się nie podoba :) Ponoć duże basy otępiają ;)

Znak zodiaku: lew

Lucky 
Przyjaciel

Imię: Bartek
Wysłany: 24-07-2007, 16:54   

Bardzo duży.

Ci którzy inteligencją sie pochwalić nie mogą słuchają rypanki, która jest modna i leci na "osiedlu", inni, ci któzy stoją wyżej w piramidzie inteligencji szukają muzyki z przesłaniem, z odpowiednią treścią.
I am the Captain of my soul."

Znak zodiaku: wodnik

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 24-07-2007, 17:17   

synthasy napisał/a:
Mózg, gdy słucha się muzyki, wykonuje niesamowitą ilość matematycznych obliczeń, operacji.

Ale jak?? Jakieś konkretne działania, czy pomaga ta muzyka w liczeniu, czy może wyliczasz sobie wtedy jakieś odstępy i zależności muzyczne??
Podaj mi jeszcze jakieś charakterystyczne kawałki w których jest to bardzo dobrze wyczuwalne i jak można to jakieś mocniejsze kawałki, bo wiesz ja normalnie słucham metalu, ale ta matematyka nie daje mi tu spokoju, bo ją uwielbiam.

Znak zodiaku: strzelec

harlequin 
Moderator
vehement flame

Wysłany: 24-07-2007, 17:30   

Mózg robi to sam. Pracuje więcej, niż, gdy myślisz nad różniczkami ;)
Zachwyca mnie wyczuwalność matematyki w utworach i fascynuje mnie to, że są w nich też emocje. Że można wyrazić emocje za pomocą matematyki, zresztą wszystko można.

Mocniejszych kawałków raczej nie znajdę. Nie wiem czy istnieje coś takiego jak elektroniczny metal. Nawet jeśli tak, to nie jestem zainteresowana, wybacz :)
Miło jednak, że udajesz zainteresowanie :)
Polecam Ci Tangerine Dream - "Phaedra" oraz pierwsze trzy utwory z albumu "Cyborg" Klausa Schulze - "Synphara", "Conphara" i "Chromengel".

Schiza009 
Przyjaciel
Maurice

Imię: Johann Gottlieb Goldberg
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 24-07-2007, 17:45   

dkfszukasz muzyki, w której jest matematyka?
W średniowieczu muzykę pojmowano nie jako sztuke, lecz jako wiedze matematyczną.
Liczono stosunki międzu stopniami skali, przeważnie opierano się na Pitagorasie.
Niektórzy twierdza również, że Bach jest taki "matematyczny".
Jego każda fuga, preludium czy chocby inwencja zbudowana jest na zasadzie schematu.
Nawet jak się to gra, to jest tak jakoś inaczej.
Muzyka całkiem inna niż chociazby Chopin i ogólnie romanztyzm.

harlequin 
Moderator
vehement flame

Wysłany: 24-07-2007, 17:49   

Schiza009 napisał/a:
Niektórzy twierdza również, że Bach jest taki "matematyczny".

To święta prawda. Dlatego słuchanie jego muzyki, to rozkosz dla mojej duszy. Po prostu coś takiego mi się podoba i tyle i nie ma sensu się mnie czepiać, OK?

Schiza009 
Przyjaciel
Maurice

Imię: Johann Gottlieb Goldberg
Ostrzeżeń:
 1/5/10
Wysłany: 24-07-2007, 17:54   

synthasy napisał/a:
To święta prawda. Dlatego słuchanie jego muzyki, to rozkosz dla mojej duszy. Po prostu coś takiego mi się podoba i tyle i nie ma sensu się mnie czepiać, OK?

Nie czepiam się.
Słuchasz Bacha? Lubisz go? Słyszysz w nim matematykę?
Szczerze mówiąc ja nie słysze w tym zadnej matematyki, dobiero jak gram przykładowo jego onwencje to widze jak bardzo jest to złozony utwór.
Wydaje mi się nawet, że nie można tego wysłyszeć.
Chyba, że się o tym wie.

harlequin 
Moderator
vehement flame

Wysłany: 24-07-2007, 18:01   

Jedni to czują, inni nie. U mnie to w sumie rodzinne, wszyscy szalejemy za matematycznymi utworami, zapewne dostałam to w genach. Kiedyś ze starszym bratem stworzyliśmy utwór wyjątkowo matematyczny. Z braku wysokich umiejętności jest on bardzo prosty, ale mamy do niego sentyment. Nazwaliśmy go bardzo profesjonalnie: "Utfur". ;)

Erill 
Moderator
Zapracowana kobietka

Imię: Gabi
Wysłany: 24-07-2007, 19:34   Re: Jaki wplyw ma inteligecja czlowieka na rodzaj muzyki

Dr4c0 napisał/a:
Ostatnio zastanawiam sie na tym, czy inteligencja czlowieka ma wplyw na to jakiej slucha muzyki...
np. czt inteligetniejsi ludzie sluchaja w wiekszosci rocka i metalu czy hip-hopu, rapu badz techno...
Ciekawilo mnie to, wiec zaczolem obserwowac ludzi wokol mnie, w szkole, na ulicy...
Dochodze do wniosku ze ludzie sluchajacy hip-hopu, szczegolnie mlodzi, co 2 slowo musza uzyc slowa typu kur*a, ja pierd**e... sa bardziej sklonni do dewastowania wszystkiego wokol siebie! I czesto co widzialem to to ze boja sie swojego zdania ktore rozni sie od zdania wiekszosci ich kumpli hip-hopowcow.
Metale i ludzie sluchajacy rocka, nie boja sie swojego zdania (w wiekszosci) nawet kiedy jest ono inne. Nie maja az takiej potrzeby niszczenia, ani pokazania sie i poszpanowania przed innymi, a co najdziwniejsze, z nimi mozna czesciej porpzmawiac, na tematy bardziej złożone i trudne niz z typowymi hip-hopowcami.
Wiem ze uogolniac nie mozna, i u metali jak i u hip-hopowcow byly wyjatki, ale nie byly jakos bardzo znaczace...
A co wy sadzicie na teamt tego, czy od inteligecji zalezy to czego sie slucha??

Po primo, ze ma zadnych badan na to, ze Twoja teza mogla by zostac potweirdzona.. Ale badania nad korelacja w poodbnych dziedzinach przecza temu jakoby jakakolwiek korelacja miedzy gatunkiem muzyki czy tez sposobem spedzania czasu a inteligencja miala by miejsce...
Znam osoby sluchajace hiphopu, ktore sa inteligentne, oczytane, znam tez metali ktorzy reprezentuja soba taki sam poziom.
Podobnie jak znam osoby zgodne ze stereotypem.
jak dla mnie w swoich "obserwacjach" i tak kierowales sie glownie stereotypem i postawiles sobie taka teze, ze nawet - podswiadomie - szukales osonb ktore Ci ja potwierdza. Zaaaloze sie, ze potraktowales wiele faktow wybiorczo, nie wszytsko zapamietales - jakkolwiek jest to normalne gdy czlowiek szuka potweirdzenia czegos...

Moim zdaniem. takiego wplywu nie ma, nie bylo i nie bedzie.

http://pleciony.blog.onet.pl/

Znak zodiaku: baran

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 24-07-2007, 22:38   

synthasy napisał/a:
Miło jednak, że udajesz zainteresowanie

Nie udaje, tylko zwróciło moją uwagę w twojej wypowiedzi sowo matematyka, która uwielbiam, a jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym żeby słyszeć ją w muzyce.

synthasy napisał/a:
elektroniczny metal

Nie chodziło mi o elektroniczny metal, tylko coś trochę ostrzejszego jak jest, bo w tedy była by większa szansa że mi się spodoba.

Schiza009 napisał/a:
dkfszukasz muzyki, w której jest matematyka?

Może nie szukam, ale mnie zaciekawiło samo zagadnienie i się chciałam coś o tym dowiedzieć.

synthasy napisał/a:
Po prostu coś takiego mi się podoba i tyle i nie ma sensu się mnie czepiać, OK?

Ja się na pewno ciebie nie czepiam, tylko chciałam się wypytać.

Chyba jednak za mało znam się na muzyce, typu nuty, z czego się składa, zależności itp, czyli to w czym Schiza009 jest najlepsza, żeby to usłyszeć.
Szczerze powiem nie podoba mi się ta muzyka, ale w pewnym sensie podziwiam cię synthasy ze szukasz czegoś więcej w muzyce niż inni.
synthasy grasz na czymś, albo znasz się chociaż na nutach i sposobie tworzenia muzyki?? Pytam tylko z ciekawości.

Znak zodiaku: strzelec

harlequin 
Moderator
vehement flame

Wysłany: 25-07-2007, 22:01   

dkf napisał/a:
matematyka, która uwielbiam

ja też... stąd fascynacją tą muzyką.

dkf napisał/a:
Chyba jednak za mało znam się na muzyce, typu nuty, z czego się składa, zależności itp, czyli to w czym Schiza009 jest najlepsza, żeby to usłyszeć.

u mnie to nie kwestia dogłębnej analizy. po prostu to wyczuwam. dawniej myślałam, że to tylko moje odczucie, ale gdy podzieliłam się tym ze swoim starszym bratem, przyznał, że to prawda.

dkf napisał/a:
synthasy grasz na czymś, albo znasz się chociaż na nutach i sposobie tworzenia muzyki??

z tym u mnie nie jest najlepiej. trochę znam się na nutach. jeżeli dość mocno się postaram mogę zagrać prostą melodię ze słuchu. tyle. nigdy nie brałam żadnych lekcji.

Wooof 
świadomość...

Imię: Wooof
Wysłany: 27-07-2007, 11:53   

wedlug mnie inteligencia nie ma tu tak wielkiego znaczenia.
Misja zyciowa: ignorowac prowokatorow i ludzi pustych, bo oni i tak zgina z wlasna glupota.
  Znak zodiaku: ryby

harlequin 
Moderator
vehement flame

Wysłany: 28-07-2007, 10:46   

Można by również podyskutować na odwrotny temat ;-) - jaki wpływ ma rodzaj słuchanej muzyki na inteligencję człowieka. Pisałam już gdzieś, że ponoć mocne basy działają otępiająco.

kuba696 
++

Wysłany: 28-07-2007, 11:21   

inteligencja co do muzyki nic nie ma, ale jesli byśmy mówili o wpływie mzyki na inteligencje przypuszcam że tu juz by było troche więcej do powiedzenia bo muzyka na inteligencja co u nie których odgrywa wielki wpływ

Znak zodiaku: skorpion

god-am 
*

Wysłany: 29-07-2007, 11:20   

synthasy napisał/a:
Można by również podyskutować na odwrotny temat ;-) - jaki wpływ ma rodzaj słuchanej muzyki na inteligencję człowieka. Pisałam już gdzieś, że ponoć mocne basy działają otępiająco.

W sumie mogłabym się zgodzić.
Kiedy moja siostra wpada do mnie i zapodaje jakieś techno typu hardstyle, albo coś w tym rodzaju - nie mówię tego z powodu nietolerancji tego typu muzyki, czy innych uprzedzeń, nie mam takowych - ja po trzech minutach takiej kosmicznej miarowej rąbanki czuję się ogłupiona, zaczyna boleć mnie głowa i mam problemy z koncentracją.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu