Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: kreska
05-11-2006, 15:53
Jak przygotować się do 3 klasy gim
Autor Wiadomość
diabelek- 

Wysłany: 24-06-2006, 00:19   

Giggs napisał/a:
plan juz obmylślony :P
1. pod koniec wakacji kończe z gami takimi jak ogame
2. za dwa tygodnie robie notaki z klas 1-2
3. w wakacje 30 min dziennie powtarzanie z notatek które zapisałem
4. zaczynam sie uczyć systematycznie w roku szkolnym
5. koncze z klubem piłkarskim w kótrym grałem (oczywiscie czasami pójde sobie pokopać)
6. zakupuje testy do 3 klas i zaczynam ćwiczyć
7. kurs szybkiego czytania z zrozumieniem (podobno trwa 1 miesiąc zobaczymy)

i jak podoba wam sie?? jeszcze cos dowalić??

A ja go sobie troche zmodyfikuje :D wlasciwie to prawie caly :] Ahh... 3 klasa a potem wybrac jeszcze profil i dostac sie do upragnionego liceum. Czarno to widze raczej u siebie... :/
  Znak zodiaku: strzelec

kuba696 
++

Wysłany: 24-06-2006, 00:36   

jeszcze trzeba zdać tą 3 klase :P mam nadzieje że niebęde miał z tym większego problemu

Znak zodiaku: skorpion

Taschon
*

Wysłany: 24-06-2006, 09:28   

Ja bym proponował poświęcić trochę więcej czasu niz te 30min. Poza tym skoncentruj się - jak nei na jednym - to na czterech przedmiotach, które będą Ci się liczyły jako przedmioty wiodące do upragnionej klasy. No i bierz udział w konkursach.
  Znak zodiaku: bliznieta

Gabi 
Zasłużeni
Szara Eminencja

Wysłany: 24-06-2006, 09:45   

Giggs napisał/a:
5. koncze z klubem piłkarskim w kótrym grałem (oczywiscie czasami pójde sobie pokopać)

Dlaczego? Az tyle czasu Ci to zajmuje? Tez z drugiej strony nie mozesz zakopać sie w domu. Jesli Ty juz chcesz powtarzac material do testu, to ja powinnam chyba do matury.... :P :D
III kl. gimnazjum to nie jest jeszcze dramat ;)
Uwierz, ja jestem (tzn byłam :P ) w II kl. LO i miałam czas na wszystko :)
ciało pielęgnuję bo jest domem duszy
a gdy jest mi dobrze moja dusza mruczy

Znak zodiaku: panna

Dragwena 
wiedźma :>

Wysłany: 24-06-2006, 13:39   

Nie ucz sie bezmyślnie na pamieć, tylko staraj sie zrozumieć.
Najlepiej zgadaj sie z jakimś kolegą czy koleżanką, która ma podobne plany i uczcie sie razem, tłumaczcie sobie nawzajem.
Z tego co zauwazyłam zasadniczy błąd w nauce polega na tym, że ludzie kują na pamięć, nie rozumiejąc nawet co i nie potrafia swojej wiedzy zastosowac w praktyce.

Skup sie zwłaszcza na robieniu zadań, z matmy, fizyki, chemii i koniecznie trochę teorii z biologii.
Z polskiego radze rozwiazywać przykładowe testy[wyrobisz sobie rozumienie czytanego tekstu] i czytać jak najwięcej wartościowych książek[nie na czas czy ilość], dzieki temu rozszerzy Ci się słownictwo, poprawisz styl pisania, ortografię.
Ostatnio zmieniony przez Dragwena 24-06-2006, 13:42, w całości zmieniany 2 razy  

Znak zodiaku: baran

Madritian 
Przyjaciel
Blah blah blah !!

Imię: Marek
Wysłany: 24-06-2006, 16:44   

Powiedzmy tak .. plany planami a to czy bedziesz,czy bedziecie tak robić to inna sprawa Ja też sobie wmawiałem że bede tak a siak pracował i uważał, a i tak pracowałem jak w 2 kl. gim. i w niczym mi to nie przeszkadzało. Wyrobiłem sie, mimo tego że zawaliłem plan... postawą więc jest szczęście, checi i staranie się podczas lekcji a nie bezsensowne kucia, codzienne zmuszanie się do ćwiczeń itd

Znak zodiaku: skorpion

manieqq 

Wysłany: 24-06-2006, 17:57   

uczyć się i rozwiązywać przykładowe testy

mewa 
*

Wysłany: 24-06-2006, 21:18   

No średnią to kiepską masz więc będzie Ci trudno dostać się do dobrego naprawdę liceum ,ale możesz zwiększyć swe szanse;)
-wybierz profil jak najprędzej i sprawdź jakie przedmioty będą brane pod uwagę w rekrutacji i postaraj się mieć z nich same piątki czy tez wyżej no i pasek fajnie tez by było mieć . Zapisz się na wolontariat bo w niektórych liceach są za to punkty i zachowanie tez warto mieć bardzo dobre czy wzorowe bo za to że są punkty. ,więc bierz udział w kangurze i wszystkich konkursach . Jeśli chodzi o przygotowanie do testu to nie warto tu za dużo się uczyć, ja pamiętam że z maty nic nie powtarzałam i miałam maxa .W tym teście liczy się inteligencja i taka ogólna wiedza. Warto przypomnieć sobie krótko przed testem wzory z fizy ,bo to będzie przydane i siedzieć i rozwiązywać, rozwiązywać testy. Taki wynik jak uzyskasz na próbnym będzie bardzo zbliżony jaki będziesz mieć na tym w maju , tu trudno jest coś zmienić i jakieś wielkie wkuwanie za bardzo się nie przyda, taka prawda
Powodzenia!

Znak zodiaku: bliznieta

Didek
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2006, 21:24   

- przynajmniej dobre zachowanie
- uczyc sie, czytac ksiazki, odrabiac prace domowe, etc.
- postarac sie zeby z lekcji typu w-f, plastyka, muzyka dostac 5-6
- nauczyc sie pisac rozprawki, listy, etc, rozwiazywac testy gimnazjalne, nauczyc sie podstawowych wzorow chemiczno-fizycznych i jakis tam skali geograficznych, etc - dzieki czemu zdobedziesz duzo pkt z testu.

Yakuza:] 
*
Nadal marzę.....

Wysłany: 26-06-2006, 19:10   

Jestem świeżo po testach wiec radze CI abyś poszedl do ksiegarni i kupił sobie zestaw testów gimnazjalnych ....ja zrobilem bład i takiego czegos w ogóle nie rozwiazywalem tylko 3 dni przed zaczelem przegladac zeszyty... mialem tylko 64 punkty... ale srednia i zaslugi podbija mi do 140 :P <cwaniak> tak wiec kup sobie testy i rozwiazujj......pozdrawiam!!!!

Znak zodiaku: panna

luka.s 
**
INDYWIDUALISTA

Wysłany: 28-06-2006, 21:06   

Ja tam waliłem bude (szczególnie 3 gim) miałem średnią 4,6 i 50 pkt z polaka(napisałem na tyle ni z żadnych konkursów) i 37 z maty.

banshee91 
*

Imię: Ola
Wysłany: 28-06-2006, 21:23   

Przedemną również 3 klasa... i zakuwanie :/ Ja mam taki plan: będę uczęszczać na większość kółek przedmiotowych (dodatkowych lekcji), oczywiście będę systematycznie się uczyć, aby każdy temat chociaż ogólnie zrozumieć. Nie chce mieć później zaległości i 2 miesiące przed egzaminem uczyć się wszystkiego od początku... Niewiem czy ten plan wypali, choć zależy mi na dobrym liceum, ale potrzebuje też wolności. Nie chcę jak najlepszego liceum, ponieważ trzebe brać pod uwagę to, aby móc przetrwać w nim. Nie chcę spędzać i mojego wolnego czasu na zakuwaniu, ale jak by mi się to spodobało to czemu nie :D Nie mialabym problemu z pokonaniem swojej niechęci do nauki :]

Znak zodiaku: rak

luka.s 
**
INDYWIDUALISTA

Wysłany: 28-06-2006, 21:27   

Nie ucz się na ten pier*olony egzamin bo wszystko sobie pomieszasz.

banshee91 
*

Imię: Ola
Wysłany: 28-06-2006, 21:32   

jak to :/ Mi zależy na tym, abym jak najlepiej go napisała... więc co ?? mam się nie uczyć?? nie rozumiem

Znak zodiaku: rak

dkf 
Administrator

Imię: Agnieszka
Wysłany: 28-06-2006, 22:11   

Na egzamin gimnazjalny raczej nie da się nauczyć. Jedyne co mozna zrobić to porozwiązywać troche testów (żeby się z nimi oswoić) i nauczyć sie pisać rozprawki. Dzień przed egzaminem z mat-przyr. powtórzyc sobie wzory z matmy i fizyki, a przed hum. części mowy. Te testy są raczej na myślenie i ogólną wiedzę.

banshee91 napisał/a:
Nie chcę jak najlepszego liceum, ponieważ trzebe brać pod uwagę to, aby móc przetrwać w nim.

Zgadzam się nieraz troche słabsze liceum jest w stanie wiecej nauczyć zarówno do matury jak i ogólnie do życia. Nie patrzy sie jedynie na to aby szkoła miała najlepszy wynik w rankingu, ale do ucznów podchodzi się bardziej jak do ludzi i daje im troche wiecej luzu. Jest również zasada że nie każdy musi być ze wszystkiego świetny.

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi