Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Harcerstwo- powod do dumy czy wstydu?
Autor Wiadomość
Maverick 
NeverMind

Imię: Krystian Marcin
Wysłany: 29-06-2005, 22:20   

dziubek bravooo !!!!! Ktoś pięknie to wyjaśnił ... :) Sądze tak samo jak dziubek ;) Pozdro4all :)

Znak zodiaku: skorpion

Rafput 
**
<*ScAr Rlzz*>

Imię: Rafał
Wysłany: 29-06-2005, 22:48   

Według mnie to niech oni (harcerze) robią sobie co chcą, mi tam nie przeszkadzają. Ale jak widzę taką ładną zgrabną harcereczkę w tym ubranku to mi się baaardziej zaczyna to wszystko podobać :D
  Znak zodiaku: rak

dziubek 
*
i co komu do tego...

Imię: Karina
  Wysłany: 30-06-2005, 13:39   

Albo jakiegoś przystojnego harcerza...:D

Niedługo zostanę drużynową (dla niewiedzących - "będę jak ta ostatnia kretynka biegac po lesie, dowodząc innymi takimi jak ja"), mimo trochę młodego wieku... Jeśli by ktoś chciał się dowiedzieć, jak to wygląda to proszę na GG albo na maila :grin: A tak poważniej - nie lubię wypowiedzi ludzi, którzy się czepiają harcerstwa nie wiedząc, o co w tym chodzi, ale rozumiem, że niektórzy mają swoje powody... Pozostaje mi tylko tłumaczyć, że nie wszędzie jest tak tragicznie, i że nie wszyscy harcerze są jednakowi. Harcerz - też człowiek, ma prawo do błędów...

Maverick 
NeverMind

Imię: Krystian Marcin
Wysłany: 30-06-2005, 14:04   

Gratulacje dziubek :)

Znak zodiaku: skorpion

dziubek 
*
i co komu do tego...

Imię: Karina
Wysłany: 30-06-2005, 14:16   

Dzięki :grin:

Rodrigo
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2005, 09:41   

Hmm, Solid, wiesz co ja myślę o takich jak Ty? Nie znasz sie na rzeczy, nigdy czegoś takiego nie robiłeś, a jednak wypowiadasz się na temat, na który nie masz pojęcia. Moim zdaniem powinieneś chociaż spróbować dowiedzieć się czegoś o harcerstwie zanim zaczniesz je tak krytykować. Zresztą tak jak w każdym temacie trzeba coś wiedzieć żeby się konstruktywnie wypowiedzieć (hehe, nie ma to jak rymować 8) ). Ja osobiście nic nie mam do harcerzy, nawet brat mojej dziewczyny jest harcerzem i powiem Ci, że dzięki temu doskonale spędza wolny czas. Przynajmniej robi coś konstruktywnego. Jeśli nie lubicie harcerstwa to pomyślcie o nim jak o formie survivalu, bo wbrew pozorom to są dwie bardzo do siebie podobne rzeczy. Oczywiście jeśli mówimy tylko o chodzeniu po lesie!

Male_serduszko 

Imię: Angela
Wysłany: 06-08-2005, 16:53   

Solid napisał/a:
ta...wolność

ale ubieranie sie jak ciota w zielone mundurki i bieganie po lesie w wieku 20 lat z bandą dzieciaków to siara.

zbiorki harcerskie to tez przypał

Solid napisał/a:
do zielonego nic nie mam, ale krotkie spodenki, jakes mokasyny, kolorowe wstązeczki, czapeczki z piorkami jakes smieszne, medaliki, paski i jakies ;patenty; czy cus

dla mnie to komedia

Solid nie obrażaj innych! Ostrzegam Cie! Jest wolność słowa, ale obrażac innych forumowiczów CI nie wolno!

Ambitna 

Wysłany: 29-08-2005, 20:21   

harcerstwo to coś wspaniałego, i trzeba być dumnym z tego ze jest sie charcerzem nie jestem harcerką ale jesli ktos zacznie ci dogadywać wymień mu wszystkie walory tej organizacji to moze zrozumie, jesli nie to jest głupi

Znak zodiaku: byk

Blue 
**

Wysłany: 29-08-2005, 20:47   

temat rzeka. Siedziałam w tym syfie 5 lat.
Na początku wszystko wygląda tak "czysto", ludzie nieskazitelni, bez nałogów, nie przeklinający i wpajający idee patriotyzmu itp. Po roku i po awansie poznałam harcerstwo z drugiej strony: biwaki z kadrą to jedna wielka biba, obozy to samo. Podobało się też dlatego, że dostawałam za to kasę.Jako "starszyzna" musieliśmy jednak udawać grzecznych i idee ZHP przekazywać dalej. Jednak za dużo mieliśmy konfliktów z drużynową i cała nasza ekipa odeszła. Odeszło więc 8 naprawde oryginalnych i agresywnie fajnych ludzi, druzyna sie rozpadła a nasza ekipa się trzyma.

Jednak coś z harcerstwa pozostaje: nie przeraża mnie już wizja wyjazdu pod namioty, i że tam wszystko się zamoczy. Ognisko z kiełbaskami?? Co za problem?? Można dużo z ZHP wynieść, jednak pod przykrywką "Miłości do bliźniego, Boga i patriotyzmu" kryje się niestety coś innego. I dotyczy to nie tylko ludzi do 25 roku życia, ale nawet tych wydawałoby się naparwde starszych , nawet pod 50-tkę.

Iwan 
Dziecko wojny

Imię: Karol
Wysłany: 30-08-2005, 00:51   

hmm organizacje paramilitarne fajna rzecz przynajmniej czlowiek wie jak karabin dziala (ucza o tym w harcerstwie ??) nigdy w ZHP nie bylem ,jednak sam staralem sie opanowac tajniki radzenia sobie w terenie i ekwipunku:D .Coz harcestwo jest mysle calkiem przydatne w koncu nie kazdy zna sie na mapie od urodzenia ...
ogolie jestem za ..tylko hmm ludzie ktorych z tamtad poznalem w wiekszosci OK wszystko ale taki jeden byl co handlowal na lewo sprzetem z magazynu..

pozdrawiam

Znak zodiaku: bliznieta

Pchełka 
*
WeGonnaGroove :D

Wysłany: 30-08-2005, 01:28   

Sama jestem harcerką i patrzę na takie sprawy przez pryzmat tego co wiem o harcerstwie, a wiem całkiem sporo. Z harcerstwa trzeba być dumnym. Ponieważ:
1. ze względu na historię: chyba każdy zna historię Szarych Szeregów, a jak nie to niech nie opowiada głupot o komunistycznym harcerstwie albo czymś takim. Harcerze zawsze służyli, służą i będą służyć Bogu, ludziom i Ojczyźnie.
2. Mundur harcerski to powód do dumy, a nie wstydu. Wie to każdy to wie do czego mundur służy i po co jest potrzebny.
3. Harcerstwo ma swoje piękne tradycje, które tylko harcerz potrafi zrozumieć
4. Wspaniali ludzie należą do harcerstwa (ponad połowa z mojej drużyny słucha metalu i jest podobna do mnie, hehe)
5. Jeśli drużyna się rozpada to trzeba zrobić wszystko żeby istniała dalej, a jeśli się to uda to to jest naprawdę wieeelki powód do dumy.
6. Dumna jestem jak widzę swoich harcerskich wychowanków, jak się mnie słuchają, jak traktują mnie z szacunkiem, jak uczą się czegoś pożytecznego ode mnie
7. Co do picia to Prawo Harcerskie tego zabrania, a więc kto sobie lekceważy prawo to tak naprawdę chyba nie wie po co jest w harcerstwie a jest się po to żeby właśnie nauczyć się wstrzemięźliwości i panowania nad sobą (dlatego się ograniczamy zasadami)
8. i wiele innych rzeczy ale za dużo by pisać...
bardziej niszczycielskim orężem...
  Znak zodiaku: lew

Zombie 
*
digital-eyed

Wysłany: 30-08-2005, 01:39   

a ja powiem tak : znam jedną dziewczynę, harcerkę. I jestem pewien, że gdyby ona harcerką nie była, to nawet w połowie nie byłaby tak pozytywnie zakręcona, i na pewno nie lubiłbym jej nawet w połowie, jak teraz. Może po prostu trafiła na takich, a nie innych ludzi, nie wiem, to sie dla mnie nie liczy. Ważne jest to, że to harcerstwo po części ją ukszałtowało, a zrobiło to po-zy-ty-wnie !
  Znak zodiaku: baran

XoRn 
*
wróciłem xD

Wysłany: 30-08-2005, 13:49   

Ja tam sie w pełni zgadzam z Solidem... Zawsze gnije z qmpla jak widze go jak sie wciska w ten swój za mały już na niego "kombinezon harcerski". Zresztą ja osobiście nie znam nikogo wporzo, który by należał do harcerstwa :P Mówie oczywiście o moich doświadczeniach z tym związanych, nikogo nie urażając :D

Znak zodiaku: rak

Pchełka 
*
WeGonnaGroove :D

Wysłany: 30-08-2005, 14:29   

XoRn napisał/a:
jak sie wciska w ten swój za mały już na niego "kombinezon harcerski".

Jak jest na niego za mały to niech sobie nowy kupi. ;)
bardziej niszczycielskim orężem...
  Znak zodiaku: lew

Muminek 
*

Wysłany: 31-08-2005, 02:15   

harcerstwo ryje beret :> to wam powiem....
kolezanki mialy odrobine normalnosci przed tym jak wstepywaly do harcerstwa po tem...szkoda gadac, kompletne idiotki.
kolega wstapil, byl normalny do czasu... tez idiota teraz :P
  Znak zodiaku: byk

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu