Nie podciągałabym każdego opętania pod chorobę psychiczną...wydaje mi się (to jest tylko moje gdybanie, bo mam małą wiedzę "książkową" na ten temat), że ludzie z pewnymi skłonnościami psychiki są w stanie bardzo się czymś zasugerować czy coś sobie wmówić...To przekonanie staje się z czasem na tyle silne że człowiek w jakiś sposób traci nad nim kontrolę...nie umie sobie z tym wewnętrznie poradzić, gdyż dana rzeczy go przerasta i stąd objawy "opętania"
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Wysłany: 14-03-2008, 16:19
Jakkolwiek, co myślisz na ten temat?
Obejrzałam wszystkie linki- jak dla mnie nie są one dowodem na istnienie diabła, a jedynie na chorobę psychiczną.
Potrzebuję video przedstawiające diabła, żeby w niego uwierzyć
Siostra Faustyna też widziała Matkę Boską- a miała zaburzenia psychiczne.
Dyskusja nt siostry Faustyny w portalu katolickim:
http://www.dyskusje.katol...db714850f74439a
Nie wiem co mam myśleć. Z jednej strony ciężko mi uwierzyć w istnienie jakiś sił (nazwijmy to jak chcemy- diałeb, demony, cokolwiek, które powodują opętanie. Byłabym przekonana, że jest to choroba psychiczna, jednak ta "zdolność" mówienia różnymi językami jest zastanawiająca i chyba nie spotykana przy jakiejkolwiek chorobie.
Wszystko rodzi sie w umysłach ludzi, jak już powiedziała Elektroniczna wszystko to moze wynikać z autosugestii lub jakichś ułomności i całkowicie się z tym zgadzam. Osoba która dużo słyszy o takich przypadkach i jest słąba psychicznie albo z całego serca wierzy w to co usłyszała, to istnieje możliwość że osoba ta oszaleje ze strachu przed diabłem i opętaniemm, albo zasugeruje sobie że jest opętana.
Nie wierze w istninie demonów, duchów czy widm, moim zdaniem to tylko wytwór ludzkiej fantazji który służy do straszenia chrześcijan, ludzi naiwnych i małych dzieci.
_________________ "Trzymam skronie, tam - w koronie chmur i gromów"- Juliusz Słowacki
Nie wierzę w żadne opętanie przez diabła, moce nieczyste czy inne wymysły. Nie wiem czy zwaliłabym to co się dzieje z tymi ludźmi na chorobę, nigdy głębiej się nad tym nie zastanawiałam. Jak dla mnie te całe Egzorcyzmy Emily Rose to jedna wielka ściema.
Jak dla mnie te całe Egzorcyzmy Emily Rose to jedna wielka ściema.
Film był oparty na faktach.
Dzisiaj o 23.00 na tvp 2 będzie leciał dokument o egzorcyzmach Anneliese Michel, filmowej Emily Rose. Zapowiada się ciekawie, obejrzę, bo właściwie nie mam zdania jeśli chodzi o egzorcyzmy, jednak zawsze w jakimś stopniu przerażał mnie ten temat.
_________________ Życie to 10% tego, co nam się przydarza i 90% tego, jak na to reagujemy. Nasze podejście jest wszystkim. Nie ma innego wyjścia. Koniecznie musisz się dobrze bawić.
Wszystko rodzi sie w umysłach ludzi, jak już powiedziała Elektroniczna wszystko to moze wynikać z autosugestii lub jakichś ułomności i całkowicie się z tym zgadzam. Osoba która dużo słyszy o takich przypadkach i jest słąba psychicznie albo z całego serca wierzy w to co usłyszała, to istnieje możliwość że osoba ta oszaleje ze strachu przed diabłem i opętaniemm, albo zasugeruje sobie że jest opętana.
Nie wierze w istninie demonów, duchów czy widm, moim zdaniem to tylko wytwór ludzkiej fantazji który służy do straszenia chrześcijan, ludzi naiwnych i małych dzieci.
a jak wytłumaczysz kręcenie się dookołą pełnej miseczki na płskim stole i suchym podłożu?
Nie wiem co o tym myśleć, w opętanie niby nie wierze, w duchy ( dusze raczej) owszem, aczkolwiek świat jest tak wielką tajemnicą, że może i opętania są prawdziwe...
Dzisiaj o 23.00 na tvp 2 będzie leciał dokument o egzorcyzmach Anneliese Michel, filmowej Emily Rose.
obejrzałam..
Ja też widziałam. Jak dla mnie był bardzo przekonujący.
Wierzę w egzorcyzmy. Wierzę w Boga i w piekło jako takie też.
_________________ Życie to 10% tego, co nam się przydarza i 90% tego, jak na to reagujemy. Nasze podejście jest wszystkim. Nie ma innego wyjścia. Koniecznie musisz się dobrze bawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum