Mportalik - forum dyskusyjne Strona Główna Mportalik - forum dyskusyjne
Super forum młodzieżowe.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: kamasutra
12-03-2008, 14:35
Downhill
Autor Wiadomość
kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Imię: Catherine
  Wysłany: 02-08-2005, 09:33   Downhill

Ostatnio bylam na zawodachw downhillu... bardzo mis ie podobalo... troche sie zaczelam tym interesowac...

Czy ktos z was jezdzi na jakims rowerze?

Jakas znawczynia temtu nei jestem ale zawsze mozna mi cos wytlumaczyc ;)
  Znak zodiaku: wodnik

vanion 
Zasłużeni

Wysłany: 02-08-2005, 09:37   

hehe, często oglądałem zawodu w downhillu na eXtremeTV ;D zajebiscie mi sie podoba ;) Gdybym tylko miał odpowiedni teren i ilość pieniedzy (dobry sprzęt minimum pare tys. zł) to zapewne pobawiłbym się w to ;)

yOgi 
*
BikEr

Wysłany: 02-08-2005, 11:53   

ja czasami pozjezdzam sobie na zjazdach ale wole na miescie poskakać ;) 8) w wiercholmi na zawodach bylas?

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 03-08-2005, 12:36   

vanion do odpowiedniego terenu potrzebna jest tylko motywacja zeby go sobie stworzyc... ;) np. u nas... jest las... byly w nim same gorki wiec ludzie tam sobie zjezdzali... lesnicy mieli troche problemy wiec sie dogadali ze moga jezdzic byle nie wycinali drzew i niczego do nich nie doczepiali... co prawda trche nagieli ten zakaz bo na trasie sa wyciete dzewka i zbudowane mostki do zjazdu tzw. dropy... w sumie nie ejst to wielkie bo jakies 2 metry w dol... ( bylo 3 metry ale niestety musialo byc przyczepione do drzewa co jak wiadomo zabronione ejst ) chopy sa pusypywane na trasie itp... poprostu w cala trase bylo wlozone duzo seca i parcy dlatego teraz jest na niej duzo przeszkod i wyglada tak jak wyglada...

Co do sprzetu masz racje kosztuje pare tysiecy rower za 2,5 tys nawet nie jest za dobry... moi ze tak powiem bliscy znajomi jada 12 na festiwal do Szklarskiej Poreby... tam sie anwet niemcy zjezdzaja... przykre ejst to ze niemiecki 10 latek jezdzi sprzetem za 50 tys nawet, a u ans osoba jezdzaca od lat nie moze sobie kupic roweru anwet za 25 tys... poprostu inne realia...

yOgi trial? Ja bylam na takich malych lokalnych zawodach w Lesznie... zreszta jak kogos to interesuje ot niech wejdzie poogladac troszke nasz tor iw ogole jakies tam ciekawostki chyba sa... www.dh-ride.prv.pl

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 03-08-2005, 12:46   

Ja tam wolę trial. Nie wydaję na wyjazdy i tanim kosztem po mieście swoim Montym zapitalam. A downhillu podziękował. Jak z qmplem do Szklarskiej pojechaliśmy udostępnił mi rower (cudo), i zaczęliśmy jechac na pałę. Pierwszy jechał on, ja zaraz za nim. Na własne oczy widziałem jak przeleciał 7 metrów i walnął w kamień obok tasy. Złamał rękę i obojczyk (na ręce miał złamanie otwarte). Od tamtej pory mam uraz i nawet na rowery tego typu nie patrzę.
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 03-08-2005, 13:05   

Wiesz chyba wlasnie o ryzyko w tym sporcie chodzi...
Chociaz niktorzy przesadzaja zgadzam sie... np. na zawodach gosiu dla szpanu skakal z dropa bez kasku... zamiast go podziwiac ludzie mowili ze jest debilem...
Albo chlopiec12 letni... pozwolili mu pojechac w zawodach tak zeby sobei pojezdzil... a on pierwszy raz na trasie... jechal tak szybko ze zakretow nie zauwazal i jak kilka razy( chyba 2 ) wylecial przez tasme z trasy jezdzil juz wolniej... ale byl niemozliwy skakal z dropa a nie skakali z niego niektorzy co mieli po 20 lat...
Ale to chyba raczej glupota... do wszystkiego trzeba dojsc powoli... ale nei powiem efektownie wyglada ten sport...

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 03-08-2005, 13:24   

!kreSka!* napisał/a:

Podejrzewam, że nigdy nie zjeżdżałaś (nawet wolno) ale jak by cię od razu wypuścili na otwartą wodę, tak jak mnie, to po tym co byś przeżyła i co ja zobaczyłem, też byś odpuściła...
Najpierw był chaos... potem poszedłem do sklepu, kupiłem dwie nalewki, stworzyłem świat i było ok.
------------------

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 03-08-2005, 13:32   

Shaezaar masz racje nie zjezdzalam chociaz mi to proponowano... poprostus ie boje i tego nie ukrywam... dlatego tego nei robie bo wiem ze to niebezpieczne ale mowie Ci tylko dlaczego to robia inni...

Im sie podoba wlasnie to ze wszystko zalezy od nich oni trzymaja nad tym kontrole jak cos nie wyjdzie to przez nich... ze sle skrecili troche za szybko pojechali... dlatego po kazdymz jezdzie jest duma ze znow sie udalo...

Przyznaje fajnei to wyglada...podoba mis ie rodzinna atmosfera wsrod tych ludzi... podoba ms ei wlasnie jak jada z rozumie wiesz ochraniacze... nic za cene zycia... podoba mis ie to ze traktuja to jak zabawe wyglupiaja sie na trasie jak neiw yjdzie nie przejmuja sie... pdoba mi sie to ze chodzi im o zabawe...

Naprawde nie imponuje mi ktos kto pokarze jak szybko pojedzie za cene swojego zdrowia...;)

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 03-08-2005, 21:12   

Ja też cię rozumiem. Słyszałaś o czymś takim jak freeride?
------------------

yOgi 
*
BikEr

Wysłany: 04-08-2005, 10:49   

Shaezaar napisał/a:
!kreSka!* napisał/a:

Podejrzewam, że nigdy nie zjeżdżałaś (nawet wolno) ale jak by cię od razu wypuścili na otwartą wodę, tak jak mnie, to po tym co byś przeżyła i co ja zobaczyłem, też byś odpuściła...
i tu sie mysisz jak sie kocha to co sierobi ..to sie to dalej bedzie robilo .. ja pare miesiecy temu na zjezdzie stromym przelecialem przez kierownice walnolem w drzewo rower polecial gdzies w krzaki .. mialem zlamana reke i dalej to robie .. :)

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 04-08-2005, 12:00   

yOgi napisał/a:
Shaezaar napisał/a:
!kreSka!* napisał/a:

i tu sie mysisz jak sie kocha to co sierobi ..to sie to dalej bedzie robilo .. ja pare miesiecy temu na zjezdzie stromym przelecialem przez kierownice walnolem w drzewo rower polecial gdzies w krzaki .. mialem zlamana reke i dalej to robie .. :)

Słuchaj... miec złamaną rękę, a złamanie otwarte na ręce, złamany obojczyk i rozpiep***** doszczętnie rower za pare tysięcy, to różnica. I uwierzmi to daje do myślenia. A ja w cale downhillu nie kocham, pisałem, że wolę po mieście pojeżdzic, ew. na jakieś hopy za miasto wyskoczyc...
------------------

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 04-08-2005, 12:44   

Shaezaar nie wiem co to ejst freeride ale domyslam sie ze jakas jazda w stylu dowolnym albo cos takiego... mozesz mi wytlumaczyc bo wielu rzeczy dotyczacych tego sportu i wielu innych rowerowych dopiero sie ucze...:]

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 04-08-2005, 13:30   

Freeride to mniej ekstremalna odmiana downhillu... jeździ się po trasach budowanych zazwyczaj w lesie. Trasy takie zawierają sporo dropów, wiraży, hopek najróżniejszej wielkości, cienkich belek po których trzeba przejechac itp. Dużo jest także drewnianych kładek. Nie wiem czy w Polsce są jakieś ciekawe trasy do tego celu przeznaczone. Oglądasz Extreme Sports Chanel? Tam jest sporo programów o tej tematyce.
------------------

kreska 
Przyjaciel
make a wish.

Wysłany: 04-08-2005, 14:03   

Nie ogladam bo nie posiadam tego programu...
Czyli w sumie freeride rozni sie od downhillu tym ze chodzi o to zeby przejechac te wszytskie przeszkody a nie o czas w jakim sie jest na mecie? :]

Shaezaar 
Pacyfikator

Wysłany: 04-08-2005, 14:11   

Dokładnie. Mogę dodac, że są to przeszkody wymagające więcej techniki, niż (jak to bywa w downhillu) refleksu, siły i wytrzymałości.
------------------

Piotrek

Dołaczył: Dawno

Odpowiedz do tematu