Podzielam opinię iż w muzyce jest coraz więcej kiczu. Ja osobiście już przestałem śledzić listy przebojów, nie ma tam za wiele ciekawego.
Jedno wiem napewno: pod koniec istnienia naszego świata królować będą już tylko remixy.
prawda jest, że muzyka w mediach jest na siłę promowana, wielkie wytwórnie, koncerny, jednym słowem wielka kasa.
Są natomiast wciąż takie media, które według mnie prezentują poziom.
Radio Bis na ten przykład.
Ostatnio wrzuciłem Vh1 (to jest chyba z koncernu MTV) i nawet całkiem mi podchodziło, podoba mi się w tej stacji to, że są tam konkretne programy tematyczne (na rmfie czy zetce nie znają takiego pojęcia) i dużo starszych kawałków.
Poza tym zapraszam również na www.zak.lodz.pl - studenckie radio Politechniki Łódzkiej, dużo dobrej muzyki, ciekawi ludzie prowadzą audycje (troche prywaty tu się wkradło )
Ale to właśnie o to chodzi, że komercyjne zespoły są promowane, są sławne to w kółko lecą na każdej stacji. A żeby posłuchać jakiejś wartościowej muzyki trzeba się trochę pomęczyć, poszukać. Gdyby któryś z zespołów, który gra prawdziwą muzykę stał się sławny okrzyknięto by go komercyjnym i koło się zamyka.
_________________ Życie ma taki kolor jaki ma Twoja wyobraźnia
Kazdy slucha tego co chce… zawsze byl chlam i komercha. Sami wybieramy jaki styl muzy nam odpowiada. Mnie bardziej ciekawi czy powstana jakies nowe nurty w muzyce, nasi rodzice dostawali baty od dziadkow za sluchanie rock&rolla, na nas dra sie za hip hop albo techno, ciekawe jakiego jazgotu beda sluchaly nasze dzieci!
_________________ Siostra zbiera aktorów, brat wycina piłkarzy... A ja tylko gołe baby, jesli gdzies zauważę.
na mnie stara sie niedrze z powodu hiphopu lub techno bo tego niesłucham, co dzinwego nawet nic niemuwi jak słucham behemotha itp. mysle ze wiecie co to za zespół
Np aby płyta HH się sprzedawała, to musi być piosenka o HWDP, aby płyta metalowa się sprzedawała musi być mHoczna i wogóle, ludzie zamiast tworzyć to co wypływa z ich serca zaczynają tworzyć to co wypływa z przemyśleń, a producenci ich do tego napędzają.
To już zależy jacy ludzie ją kupują (płyte) generalnie ktoś kto sie zna na muzyce nie kupi nic przereklamowanego, nie będzie testował a jeśli już to zrobi to powinien wiedzieć co z nią dalej zrobić.
I tu też pomyliłes wiele czynników, mianowicie - każdy gatunek muzyczny jest inny od drugiego - osobnik słuchajacy przypuśćmy metalu wiadomo że nie oczekuje od muzyki tego samego co jakis tam raper.
Tak że jeśli chodzi o muzykę współczesną prowadzoną na rynku na pewno nie będziemy zaliczać artystów praktycznych, beztalentów, ich płyty dobrze się nie sprzedają.
_________________ _____________fucki'n
_____________________wanna play ??
hmm... muzyka, która leci w radiu nie jest dobrym przykładen, bo ona nie pokazuje czego ludzie lubią słuchać. w radiu lecą piosenki durne, nad którymi nie trzeba sie zastanawiać ani dogłębnie ich przemyślać. gdyby radio zmuszało słuchacza do poświęcania mu uwagi nie spełniałoby swojej roli. radio musi lecieć w tle np. kiedy się pracuje lub coś takiego. natomiast listy przebojów to już zupełne dno! tam leci muzyka dobrze sie sprzedająca, czyli też taka jak w radiu. na szczęście w naszym świecie są jeszcze normalne zespoły, które coś sobą reprezentują i mam nadzieję, że przetrwają.
hmm... muzyka, która leci w radiu nie jest dobrym przykładen, bo ona nie pokazuje czego ludzie lubią słuchać. w radiu lecą piosenki durne, nad którymi nie trzeba sie zastanawiać ani dogłębnie ich przemyślać. gdyby radio zmuszało słuchacza do poświęcania mu uwagi nie spełniałoby swojej roli. radio musi lecieć w tle np. kiedy się pracuje lub coś takiego. natomiast listy przebojów to już zupełne dno! tam leci muzyka dobrze sie sprzedająca, czyli też taka jak w radiu. na szczęście w naszym świecie są jeszcze normalne zespoły, które coś sobą reprezentują i mam nadzieję, że przetrwają.
Tak, w radniu faktycznie gów** co leci zazwyczaj to jakies polskie hity nie zbyt wygórowane, dlatego polacy tak mało wiedzą o muzyce współczesnej, a radiu powinno być tak jak na forach wszystko ładnie poukładane, wtedy może każdy by nauczył się odrózniać a nie pacanować za kółkiem nie znając nawet gatunku.
_________________ _____________fucki'n
_____________________wanna play ??
Znak zodiaku:
Kamyk [Usunięty]
Wysłany: 24-06-2006, 13:58
Co można powiedzieć - obecnie to co leci w radiu, TV, to co sie cieszy powodzeniem wsród ludu - to niesamowity chłam (z niewielkimi wyjątkami). Muzyka jest mało ambitna, wręcz banalna. W 90% oparta o sztuczne brzmienia.
Ambitnej, dobrej muzyki na poziomie, próżno szukać w radiu. Jest to obecnie muzyka niszowa, niestety...
ale w sumie co ludziom sie w tym podoba?? dlaczewo wolą iść jak cieleta za modą? pewnie dlatego, że brak im wyobraźni i zdecydowanie lepiej być tak jak każdy inny niż starać sie wybić...
hehe dokladnie teraz zacytuje mojego brata: ''w Polsce kazdy kto potrafi zlozyc dwa rymy bierze sie za robienie hip hopu'' moj brat generalnie za madry nie jest, ale tu mial rację
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum