Czy miewacie nieraz ?? Ja dużo razy miałam takie sytuacje że kiedyś już ta sytuacja była a tak naprawdę ona dzieje się pierwszy raz. :shock:
Deja Vu(fr. już widziane) - odczucie, że przeżywana obecnie sytuacja wydarzyła się już kiedyś, w jakieś nieokreślonej przeszłości, połączone z pewnością, że to niemożliwe.
Przykład: Osoba znajduje w pewnym mieście po raz pierwszy w życiu i nagle ma dziwne uczucie, że już kiedyś tu była, widziała te same budynki, gołębie i przejeżdżającą obok taksówkę.
_________________ Heartcore w duszy w bani meksyk
Ostatnio zmieniony przez kamasutra 23-03-2008, 22:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-03-2008, 22:50
Miałam już nieraz tak, że wiedziałam co powie i zrobi dana osoba zapewne przed nią samą.
Podobno deja vu jest oznaką zmęczenia mózgu i braku odpoczynku- możliwe.
Przykład: Osoba znajduje w pewnym mieście po raz pierwszy w życiu i nagle ma dziwne uczucie, że już kiedyś tu była, widziała te same budynki, gołębie i przejeżdżającą obok taksówkę.
Ostatnio coraz częściej mi się to zdaża. Mam wrażnie, że nie byłam, ale, że to już widziałam we śnie.
_________________ Najchętniej zamknęłbym Cię w klatce,
Kiedyś gdzieś czytałam, że ludzki mózg kiedy coś widzi, najpierw wyszukuje to w naszej pamięci. Jeżeli już to widział oznacza to jako znajome. I Deja vu to jest coś w rodzaju pomyłki w naszym mózgu, dlatego pojawia się uczucie znajomości czegoś pierwszego.
Inna hipoteza mówi, że deja vu powstaje, gdy oko wodzące dostanie obraz później od oka słabszego. Pewnie ma to coś wspólnego ze zmęczeniem i wszystkim wymienionym wcześniej.
Jeśli kiedyś mi się zdarzyło to było tak dawno, że już nie pamiętam czego dotyczyło (choć mam jakieś mgliste przeczucie, że chyba dotyczyło jakiejś rozmowy)
_________________ "...we mgłę go wyprawiłam/ w deszcz co na rzęsach przysiadł/ samobójczymi kroplami/ żeby opaść i zniknąć/ wsiąknąć cieczą zieloną/ w spragnione ciało trawy/stoję niezmiernie sama/na nagiej obcej ziemi..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum