Witajcie! Mam bardzo nie typowy problem otóż : od pewnego czasu nie czytam lektur szkolnych, nie oglądam filmów z napisami. Bardzo odbiło sie to na mojej mowie i moim pisaniu. Kiedyś potrafiłem przemawiać i to z klasą a dzisiaj nie bardzo mi to wychodzi. Jakie wg. was powinienem czytać książki ? Książki nowoczesne ? (np. książki Jerremiego Clarksona) może poezję? ( np. Szekspir)
Radzę zacząć czytać od czegoś lekkiego i przyjemnego, żebyś się nie zniechęcił. Lektura powinna być dostosowana do Twojego wieku (więc napisz ile masz lat:)), zainteresowań itd. Może to głupie, ale polecam Pana Samochodzika- łatwe, lekkie, przyjemne i ciekawe. Ja niby jestem już za stara na takie książki, ale czasami lubię do nich wrócić.
_________________ Ostatnio trochę OTuję o penisie!
Imię: Albert Fish
Wysłany: 26-01-2008, 09:39
Crash Override napisał/a:
od pewnego czasu nie czytam lektur szkolnych,
Ja nie czytałem prawie nigdy. W całym życiu może 4 przeczytałem, ale tylko te wybrane, które przypadły mi do gustu np. Krzyżacy. Moim zdaniem jakiś stary pryk nie będzie mi wybierał książek, które mam czytać. Bardziej sensowne jest czytanie tego co sie lubi, czyż nie? A więc w tej kwestii Cię poprę.
nie oglądam filmów z napisami.
Co kto lubi. Ja na przykład zawsze oglądam z napisami, żeby mieć niczym niezagłuszony oryginalny dźwięk filmu.
Jakie wg. was powinienem czytać książki ?
A co nam do tego? Czytaj o tym, co Cię interesuje. Lubisz kryminały czytaj Christi, interesujesz się s.f. czytaj Lema, lubisz horrory czytaj Kinga. Musisz po prostu poszukać i poczytać o tematyce książek danego autora i wybrać coś dla siebie.
Książki nowoczesne ? (np. książki Jerremiego Clarksona)
Te trzy książki mógłbym polecić z czystym sercem, ale nie jako podstawę biblioteki, bardziej jako oderwanie się od czegoś poważniejszego. Takie krótkie książki rozrywkowe są dobre między bardziej znaczącymi lekturami.
może poezję? ( np. Szekspir)
Jak już mówiłem, jeśli interesuje Cię poezja, to proszę bardzo, czytaj. Ale w przypadku gdy masz kompletnie w dup** całą poezje świata, to nie ma sensu brać się za Szekspira. Czytałem Hamleta i Romeo i Julia. Nie spodobały mi się, więc więcej Szekspira nie czytam.
Zależy czego oczekujesz. Jeżeli chcesz tylko przyjemnie spędzać czas, czytaj to co lubisz, jeśli chcesz się czegoś nauczyć, zastanów się najpierw czego.
Cytat:
Kiedyś potrafiłem przemawiać i to z klasą a dzisiaj nie bardzo mi to wychodzi.
Do kogo i jak przemawiać. Inaczej to wygląda gdy zamierzasz odprawić kazanie w kościele a inaczej gdy nawołujesz do rewolucji chłopskiej.
Wyznacz cel, oszacuj grupę docelową i motyw przewodni. Jeżeli chcesz TYLKO przemawiać to jest wiele książek, które opisują ten proces. Trudniej jest natomiast gdy chcesz trafiać prosto w serca określonej grupy - trzeba troszkę dłużej się zastanowić.
Dzięki za odpowiedzi. Sprecyzuję swoją wypowiedź otóż : kiedyś przemawiałem np. jak mecenas w sądzie, nie ważne co będę czytał chcę popracować tylko nad moim językiem. Dobrze by było gdybym się czegoś z tych książek nauczył.
Dzięki za odpowiedzi. Sprecyzuję swoją wypowiedź otóż : kiedyś przemawiałem np. jak mecenas w sądzie, nie ważne co będę czytał chcę popracować tylko nad moim językiem. Dobrze by było gdybym się czegoś z tych książek nauczył.
Chcesz się zmuszać do czytania? Zaśniesz w środku Lepiej jest czytać coś przyjemnego i przy okazji pracować nad językiem
Macie rację. Ile dni będę się zmuszał do czytania głupich książek ? Dzień ? Dwa dni ? Chyba wypożyczę sobie Pana Samochodzika. Co polecilibyście z literatury romantycznej ? Wydaję mi się, że Romeo i Julia jest ok. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Marcin
Uwielbiałam go. Przeczytałam wszystkie części pierwszego autora. Nawet potem chciałam studiować historię sztuki.
Ja też W sumie to dzięki tym książkom się zainteresowałam historią sztuki, nawet maturę z tego zdawałam. No i teraz też się tego uczę, może nie w takiej formie jak bym chciala, ale jednak.
Pan samochodzik to mój idol!
[ Dodano: 30-01-2008, 13:48 ] Crash Override, ja przeczytasz jakąs książkę to się pochwal i podziel wrażeniami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum